Caravantest: 3 caravans met stapelbed

Instapmodellen voor gezinnen

Kinderen en kamperen: een gouden combinatie. Gaat de caravan mee en willen ze nog niet alleen in een tentje slapen, dan heb je wel een caravan nodig met voldoende slaapruimte. In deze ANWB-caravantest vergelijken we drie instapmodellen met een speciale gezinsindeling. Aan bod komen de Dethleffs C’Joy 480 QLK, de LMC Sassino 470 K en de Weinsberg CaraCito 470 QDK. Welke caravan is als beste getest?

Testwinnaar Beste gezinscaravan met stapelbed 

De winnaar van de test Beste gezinscaravan met stapelbed is de Weinsberg CaraCito 470 QDK. Deze caravan heeft de beste rapportcijfers. De caravan heeft geen gasaansluiting, dus koken en verwarmen gaan elektrisch. De bouwwijze is traditioneel en ondanks dat dit model geen polyester dak heeft, zoals de Dethleffs en de LMC, geven het langere bed en de standaardairconditioning de doorslag. 

De mening van de ANWB Expert

‘Naast gezinnen zie je dat ook opa en oma vaak voor een caravan met een stapelbed kiezen. Buiten het seizoen lekker met zijn tweetjes op stap en in de vakanties de kleinkinderen meenemen. Voor hen zal de LMC Sassino hoog scoren vanwege de ingetogen uitstraling van het interieur en de vochtbestendige bodem. Maar qua totaalscore is de Weinsberg CaraCito 470 QDK de winnaar. De standaardairconditioning en het langere bed zijn doorslaggevend. Ook de veel lagere standaardkogeldruk dan de andere twee is van belang, omdat je de enorme bagageruimte onder het bed beter kunt benutten. De gasloze Weinsberg moet nog wel op zoek naar elektrische apparaten met een lager stroomverbruik, want die vragen samen wel veel van de stroompaal op de camping,’ aldus  ANWB Expert Mickel van Erp.

Heb je een vraag over een kampeermiddel? De ANWB experts kunnen je helpen.

Resultaten per gezinscaravan

Beoordeling 

De CaraCito is een nieuwkomer van Weinsberg in het lagere prijssegment. De opbouw is traditioneel, met een houten geraamte en geheel aluminiumbeplating. Door de zwarte wielkastranden ziet hij er ‘uitgekleed’ uit. Het model is echter op een heel andere manier wel opzienbarend, namelijk omdat een gasinstallatie niet standaard is. Koken en verwarmen gaan op elektriciteit. Opvallend genoeg is de gasloze CaraCito altijd uitgerust met een airconditioning. Daarmee plaatst Weinsberg de CaraCito gelijk in een hokje: dit is een caravan om een paar weken per jaar een luxe (lees: van sterke stroomaansluiting voorziene) campingvakantie mee te vieren.

Het leveringsprogramma omvat vijf indelingen, met typische modellen voor tweepersoonsgebruik, modellen voor gezinsgebruik waarbij de kinderen in een tentje slapen en volwaardige gezinswagens met kinderkamer. Te beginnen bij € 12.370, de prijzigste CaraCito komt op € 16.040.

 

Prijs Caracito 470 QDK vanaf € 15.310
Opbouwlengte  (incl. dissel) 492 (683) cm
Breedte (buitenkant) 232 cm
Stahoogte 197 cm
Toegestane max. massa 1200 kg
Gewicht rijklaar 980 kg

Aantal slaapplaatsen

4-6
Verwarming elektrisch
Inhoud Koelkast 128 l.
Pluspunten
 • Keramische kookplaat
 • Airco
 • Grote koelkast
Minpunten
 • Geen kastruimte toilet
 • Geen polyester dak
 • Beperkte standaarduitrusting

Dinette/dwarsbed

4 van de 5 sterren
Sanitair 4 van 5 sterren
Stapelbed 4 van de 5 sterren
Keuken 4 van de 5 sterren
Opbergruimte 4 van 5 sterren
Comfort 4 van de 5 sterren
Eindoordeel 4 van de 5 sterren

Beoordeling 

De C’Joy, is het antwoord van Dethleffs (Hymer Groep) op vraag naar lichtere caravans in verband met de lagere trekgewichten van moderne auto’s.

De schaalgrootte van Hymer leidde tot een slimme en kostenbesparende samenwerking tussen Dethleffs, Bürstner en later ook LMC, wat resulteerde in respectievelijke caravanmodellen C’Joy, Premio Life en Sassino. De blauwdruk voor de buitenkant en de indelingen is voor elk van de drieling gelijk, maar door te variëren in uitrusting, kleuren en materiaalgebruik ontstaan toch kenmerkende verschillen. De C’Joy is er in vier indelingen, waarvan er opvallend genoeg drie een vast tweepersoonsdwarsbed hebben, een heeft een configuratie met twee losse lengtebedden. Hoewel alle modellen ook voorzien zijn van een tot bed om te bouwen zithoek, is eigenlijk alleen de hier getoonde 480 QLK geschikt om met meer dan twee personen in te bivakkeren. De basisprijzen lopen uiteen van € 13.790 tot en met € 15.790.

 

Prijs C'Joy 480 QLK vanaf € 15.790
Opbouwlengte (incl.dissel) 593 (716) cm
Breedte (buitenkant) 212 cm
Stahoogte 199 cm
Toegestane max. massa 1200 kg
Gewicht rijklaar 985 kg
Aantal slaapplaatsen 4-7
Verwarming gas
Inhoud koelkast 86 l
Pluspunten
 • Redelijk ruim toilet/douchecel
 • Polyester dak en front
 • Garagedeur
 • Veel bagageruimte
Minpunten
 • Weinig opbergruimte keuken
 • Hoge standaard kogeldruk (45 kg)
 • Afwerking bedrading

Dinette/dwarsbed

4 van 5 sterren
Sanitair

4 van de 5 sterren

 
Stapelbed 4 van 5 sterren
Keuken 4 van 5 sterren
Opbergruimte 4 van de 5 sterren
Comfort 4 van 5 sterren
Eindoordeel 4 van 5 sterren

Beoordeling

Deze LMC Sassino lijkt als twee druppels water op de Dethleffs C’Joy omdat ze op dezelfde productielijn worden gebouwd. De standaardindeling van de ramen wijkt niet af en het interieur lijkt inwisselbaar. LMC is wel bekend van de luxe uitstraling maar de achterlichten met chroomaccenten zijn eigenlijk de enige verwijzing naar zijn luxueuze komaf. De afwerking binnen sluit wel meer aan bij de merkstijl. Waar de Dethleffs C’Joy tamelijk frivool is met wat contrastkleuren, is deze LMC Sassino in gedekte kleuren getooid. Het geeft een wat traditionelere uitstraling. De wandenconstructie is van hout en de bodem is volledig van kunststof; dat is dan ook het grootste verschil met de C’Joy. De Sassino is slechts in twee indelingen te koop: de 460 E met enkele lengtebedden en 470 K met dwarsbed en stapelbed. De prijzen voor de LMC Sassino starten bij € 16.810 en lopen op tot € 19.951.

 

Prijs Sassino 470 K vanaf € 16.810
Opbouwlengte (inlc. dissel) 593 (716) cm
Breedte (buitenkant) 212 cm
Stahoogte 199 cm
Toegestane max. massa 1200 kg
Gewicht rijklaar 985 kg
Aantal slaapplaatsen 4-6
Verwarming gas
Inhoud koelkast 86 l
Pluspunten
 • Volledig kunststofvloer
 • Polyester dak en front
 • Garagedeur
Minpunten
 • Hoge standaard kogeldruk (35 kg)
 • Afwerking bedrading
 • Weinig opbergruimte keuken

Dinette/dwarsbed

4 van 5 sterren
Sanitair 4 van de 5 sterren
Stapelbedden 4 van 5 sterren
Keuken 3 van 5 sterren
Opbergruimte 4 van de 5 sterren
Comfort 4 van 5 sterren
Eindoordeel 4 van 5 sterren

Speciaal voor jou geselecteerd