Verkiezing Camper en Caravan van het Jaar

Dit zijn de genomineerden voor 2021-2022

De ANWB Camper en Caravan van het Jaar is een jaarlijkse onderscheiding voor de opvallendste en meest innovatieve caravan en camper. Een vakjury van journalisten met ruime ervaring en inzicht in de volledige caravan- en campermarkt heeft samen met ervaringsdeskundigen zes genomineerden gekozen. De winnaars worden op 6 oktober bekend gemaakt op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk hier de nominaties voor 2022-2023

Nominaties Caravan van het Jaar 2022

Beachy 360/420/450

Deze caravan appelleert aan de trend om oude caravans en campers te pimpen tot onderkomens waar je lekker in kunt loungen. De Beachy is het strandgevoel op wielen. De serie omvat drie modellen (360, 420 en 450). Deze hebben dezelfde indeling, maar een verschillende lengte en binnenruimte.

Er is een compacte keuken (standaard zonder kookplaat) en een inloopkast die optioneel kan worden uitgerust met een draagbaar toilet. De bovenkasten hebben geen deurtjes en dat oogt ruimtelijk. Het zitgedeelte heeft twee langsbanken die je kunt ombouwen tot een comfortabel bed. De tweedelige deur aan de achterzijde maakt het meenemen van surfplank, fietsen en andere hobbyuitrusting gemakkelijk. Plus: je hebt altijd uitzicht.

De standaarduitvoering is basic, maar wel modern en sfeervol. Door het lage gewicht is een compacte trekauto voldoende. Het idee achter dit concept is het creëren van een community van eigenaren die de caravan in eigen stijl stileren.

Beachy vanaf € 13.950

Hobby Maxia 495 UL

De 495 UL is bekend van de andere Hobby-modellen, zoals de Prestige, De Luxe en Excellent. Maar de Maxia is een volledig nieuw topmodel, gebaseerd op het Scandinavische hygge-gevoel.

Kenmerkend voor deze premiumklasse caravan is het functionele en strakke design met op elkaar afgestemde, gedistingeerde kleuren waarbij antraciet de boventoon voert. De combinatie met wit en hout creëert een huiselijke, gezellige sfeer.

Je hebt veel uitzicht door de grote vensters. De caravan heeft een comfortabele rondzit en in het midden vind je de badkamer met ertegenover de keuken. Voorin, in de lengterichting, zijn twee eenpersoonsbedden. Hobby levert twee modellen in dit premiumsegment: de 495 UL met rondzit en twee enkele bedden en de 660 WQM met kopkeuken, queensbed en sanitairruimte achterin.

Hobby Maxia vanaf € 29.950

Knaus Südwind ePower 460 EU

Na de introductie van de elektrische caravan van budgetmerk Weinsberg heeft eigenaar KnausTabbert nu een aantal Knaus-caravans – Sport-serie en Südwind-serie – voorzien van een verbeterd e-Powerpakket.

De combinatie van luxe, hoogwaardige afwerking en doordachte verbeterde techniek voor de e-power in de Südwind spreekt aan. Qua innovatie en duurzaamheid is dit toch de trend. Koken op gas en gasverwarming is vervangen door moderne elektrische apparaten zoals een inductiekookplaat en een airco/kachel-combinatie die koelt of verwamt.

Door de ePower-uitvoering is slepen met gasflessen niet meer nodig en dat scheelt al gauw 50 kilo aan boord. De elektronica kun je afstemmen op het amperage van de camping. Zowel interieur als exterieur is luxe en designvol uitgevoerd met warme kleurtonen voor de sfeer. Knaus biedt voor 2022 drie modellen in deze serie: 460 EU, 500 FU en 500 QDK.

Knaus Südwind vanaf € 24.520

Nominaties Camper van het Jaar 2021

Rapido 854F

Indelingen met een riante rondzit achterin zijn in opkomst. Dat neemt veel ruimte in, maar Rapido heeft daar wat op gevonden door voor de bagage veel kastruimte te maken en de camper te voorzien van een berging waarin toch nog net twee fietsen passen.

Het interieur is ruimtelijk, de keuken goed geoutilleerd. In de cabine zijn de stoelen beschikbaar als draaibare zitplaats. De relatief korte opbouw van slechts 670 centimeter biedt verrassend veel ruimte, zelfs voor zes personen, als je opteert voor een extra elektrisch hefbed boven de zitgroep en als je de zitgroep ombouwt tot bed. Ben je met twee, dan slaap je gewoon in het standaardhefbed voorin.

Twee passagiers kunnen veilig mee op de gordelplaatsen links in de rondzit. De camper van premiummerk Rapido is voorzien van prima installaties en gebouwd met goed isolerende materialen. Dat maakt hem geschikt voor gebruik in alle jaargetijden.

Rapido 854F vanaf € 87.400

Chausson X550

Dit is een camper waarbij de voordelen van een buscamper gecombineerd zijn met het vierseizoenencomfort van een halfintegraal. Het ontwerp oogt sportief en modern en daarmee willen de ontwerpers indruk maken op een jonge doelgroep.

De wielbasis is lang ten opzichte van de opbouwlengte en dat betekent in de praktijk fijne rijeigenschappen. De beperkte breedte van slechts 210 centimeter maakt hem nog eens extra handelbaar. Het hefbed heeft twee standen zodat de – overigens zeer ruimtelijke – zithoek met twee langsbanken in gebruik kan blijven – ook als extra dinettebed.

Opvallend is de aan de achterzijde geplaatste, zeer riante badkamer die voorzien is van handige oplossingen zoals een opklapbare wastafel en een kastdeur waarmee je de ruimte afschermt. Daardoor heb je ook direct toegang tot de kastruimte met kleding en handdoeken. De langsbanken zijn simpel om te bouwen tot zitplaatsen (met veiligheidsgordels) in de rijrichting.

Chausson X550 vanaf € 76.000

Itineo Nomad CS660

De geheel nieuwe Itineo Nomad CS660 is een compacte, integrale gezinscamper met kinderkamer achter. Hij is 661 centimeter lang en 219 centimeter breed en standaard uitgevoerd met een Peugeot Boxer-chassis en 2.2 Blue HDI motor (140 pk). Een Fiat-uitvoering is ook beschikbaar.

Het ronde en slanke design van het front past volgens de designers van dit Franse merk beter bij de trend voor 2022. Met led-dagrijverlichting direct onder de voorruit is de camper op grote afstand herkenbaar op de weg.

De kinderkamer heeft twee stapelbedden (70 x 202 cm) en het onderste bed kun je vergroten tot een formaat twijfelaar. Het onderste stapelbed kun je opklappen om meer bagageruimte, met ‘garagedeur’, te creëren. Voorin heb je een ruime hoekbank met langsbank en draaibare voorstoelen. Daarboven is een hefbed geplaatst. Zo zijn er vijf slaap- en zitplaatsen in deze camper.

Itineo Nomad CS660 vanaf € 74.600

Winnaars bekend

De winnaars van de verkiezing worden woensdag 6 oktober 2021 tijdens de Kampeer en Caravan Jaarbeurs (KCJ) in Utrecht bekendgemaakt, tegelijkertijd met de bekendmaking online.

Andere leden bekeken ook