6x Trends 2021: Caravans & campers

Op pad met je eigen spullen: geen betere plek voor de anderhalvemeter samenleving dan de camping. Kamperen bleek deze zomer een prima alternatief voor de hotel- en vliegvakanties. Daardoor ontstond er een run op kampeermiddelen. Doe inspiratie op tijdens de ANWB Kampeerparade voor jouw kampeermiddelen en -vakantie. Dit zijn de belangrijkste trends voor caravans en campers in 2021.

1. Face-to-face indeling

Vrijwel alle campermerken hebben ‘m inmiddels in het programma: de face-to-face indeling, met dubbele langsbanken tegenover elkaar. Samen met de opklapbare tafel en de vlakke keuken levert dat een fors ruimere camper op. We zien die face-to-face indeling bijvoorbeeld in de nieuwe Carado T459, een halfintegraal met queensbed een gescheiden douche- en toiletruimte. Door het tweede tweepersoonsbed - verstopt in het plafond boven het woongedeelte - kun je met deze camper met vier personen op reis.

2. Duurzaamheid: waterbesparend toiletsysteem 

Een iNDUS-toiletsysteem. Dat bestaat uit een vaste ‘zwartwater’-tank onder het chassis. Het toilet spoelt niet door met drinkwater maar met het zogenaamde grijswater dat eerder voor de afwas of de douche is gebruikt. Je bespaart dus drinkwater en beide afvalwatertanks leeg je in één keer. Dat levert én gebruiksgemak op én je kunt langer onderweg zijn zonder voorzieningen. We zien iNDUS bijvoorbeeld bij De Bürstner Elegance. Een integraalcamper op Mercedes Sprinter met het prijswinnende Super Light Chassis van Hymer, maar we gaan iNDUS later dit jaar bij veel meer merken tegenkomen. 

3. Prijsknallers

Om nieuwe, jonge doelgroepen te trekken komen steeds meer merken met aantrekkelijke instappers - meestal onder een ander label. Hymer geeft bijvoorbeeld Carado, Knaus heeft Weinsberg en Adria heeft Sun Living: prima - basic - campers met een interessant prijskaartje. Eura Mobil doet mee met het merk Forster: campers met een moderne, houtvrije bouwwijze. Nieuw voor modeljaar 2021 is de Forster Livin'Up-serie, met onder meer twee compacte halfintegraalcampers die een uitgebreide standaarduitrusting hebben, met hordeur, elektrisch bedienbaar hefbed in het plafond, led-verlichting in het interieur en bijvoorbeeld een grote 140 liter koelkast. Extreem laag geprijsd: nog onder de 60 duizend euro.

4. Rondzit in de camper

Een trend die we al een paar jaar signaleren is de rondzit die uit de caravans naar de campers is gekopieerd. Veel merken hebben ‘m in de grotere modellen, zoals de Alpa van Dethleffs, de DuoMobil van Hymer en de ‘Plus’-modellen van bijvoorbeeld Frankia. 

5. Steeds meer Mercedes

Mercedes is bezig met een gestage opmars in het camperwereldje, in een poging de hegemonie van Fiat te doorbreken. Hymer is bijvoorbeeld fors aan het opschalen met de voorwielaangedreven Sprinter en steeds meer merken volgen. Waaronder Laika, Dethleffs, Bürstner, Rapido en bijvoorbeeld ook de Frankia met de Neo-halfintegraal. Ook bij Carthago zien we nu de Mercedes Sprinter bij de populaire C-tourer die overigens ook nog steeds leverbaar blijft op basis van de Fiat Ducato. Op Mercedes zijn er vier indelingen mogelijk, op Fiat is er keuze uit negen modellen, allemaal leverbaar als integraal of als halfintegraalcamper.

6. Duurzaamheid: Caravans zonder gas

Een 100 procent gasloze caravan. Hoe dan? Nou door bijvoorbeeld een standaard airconditioning, waarbij de warmtepompfunctie ervoor zorgt dat je diezelfde airco ook als verwarming kunt gebruiken. Of een gasloze compressorkoelkast. Door het ontbreken van gasflessen blijft er bovendien veel ruimte over in de disselbak. De Weinsberg CaraCito is een mooi voorbeeld van een 100 procent gasloze caravan.

Nog meer inspiratie

Doe nog meer inspiratie op tijdens de ANWB Kampeerparade. We vertellen je alles over nieuwtjes, signaleren trends, verklappen de winnaars van De Caravan en Camper Verkiezing 202 en leggen je in een video uit waar je op moet letten als een tweedehands kampeermiddel koopt. 

De belangrijkste primeurs voor modeljaar 2021 kun je ook live gaan zien bij de ruim honderd dealerbedrijven in het hele land. Zoek een showroom of een Bovag dealer bij jou om de hoek.