22 fijne kampeerbestemmingen in de Benelux

Voor een afwisselende kampeervakantie hoef je niet ver te rijden. Sla je tent op in de Benelux en ontdek al fietsend en wandelend de natuur en steden in de omgeving. Fiets in de Luxemburgse Moezelstreek bijvoorbeeld de Route du Vin en doe een wijnproeverij bij een van de vele wijnhuizen. Of struin door de historische binnenstad van Brugge. Dit zijn 22 leuke plekken voor een kampeervakantie in de Benelux.

Kamperen in bourgondisch België

1. Bezoek de citadel van Dinant en de grotten van Han in de Ardennen

De citadel van Dinant op de rots boven de kleine stad

In de Belgische Ardennen hoef je je geen seconde te vervelen. Actievelingen gaan naar de sportieve stad La Roche-en-Ardenne aan de  Ourthe om te raften, kajakken en mountainbiken. Fietsers en wandelaars weten hun weg te vinden op de ‘ravel’-paden: ‘trage wegen’ voor niet-gemotoriseerd verkeer, met meer dan 1300 kilometer aan oude jaagpaden en treinbeddingen. Struin door Dinant, een kleine stad aan de Maas, met boven op de rotswand een citadel. Of rijd naar het noorden, naar studentenstad Namen. Ook hier staat een citadel: het is een van de grootste burchten van Europa en hét symbool van de stad.

De Belgische Ardennen staan ook bekend om de vele druipsteengrotten. De Grotten van Han behoren tot de mooiste en grootste in Europa met indrukwekkende zalen en druipstenen. Dit gigantische grottenstelsel is uitgesleten door de rivier de Lesse. Na al die activiteiten toe aan een biertje? In het dorpje Achouffe staat de brouwerij van La Chouffe, van twee zwagers die van een hobby hun werk maakten. In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over de achtergronden van La Chouffe Blond, Bruin en Bok.

Bekijk de campings in de Ardennen

2. Zet al je zintuigen op scherp in de fruitstreek Haspengouw

Boomgaard met bloeiende fruitbomen in Haspengouw, Limburg, België

In de regio Haspengouw in Belgisch Limburg kampeer je tussen prachtige natuur en gezellige kleine steden en dorpen. Zoals Sint-Truiden, met de Sint-Trudo-abdij en het Begijnhof. Tongeren staat bekend om het Gallo-Romeins Museum, ooit uitgeroepen tot Europees museum van het jaar. Je leert er over de mens in deze regio, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. In Borgloon kun je kunstwerken in de openlucht bewonderen. Het bekendste is het doorkijkkerkje Reading Between the Lines met honderd op elkaar gestapelde lagen staalplaat. Van veraf lijkt het inderdaad een kerk, maar van dichtbij blijkt het landschapskunst en kun je door de kerk heen het landschap zien.

Het heuvelachtige landschap van Haspengouw is zeer geschikt voor fruitteelt en wijnbouw. Je ziet hier vooral appel-, peren- en kersenbomen groeien en bloeien. De mooiste periode voor een wandeling is in april en mei, als het bloesemfeest is. In de zomer zie je het fruit aan de bomen rijpen en in de herfst is het juist weer een drukte van jewelste op het land: er wordt volop geoogst en de productie van wijn begint. In deze tijd kun je een wandeling of fietstocht combineren met een proeverij. Er zijn verschillende routes langs boomgaarden, sfeervolle dorpen en groene weiden.

Bekijk de campings in Vlaanderen

3. Brugse reien en bierbrouwerijen in het Venetië van het Noorden

Panoramisch uitzicht op het historisch centrum van Brugge en het beroemde Belfort

We kunnen wel stellen dat Brugge een groot openluchtmuseum is; de historische binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het heeft ook wel de bijnaam ‘Venetië van het Noorden’, met al die kleine kanalen oftewel Brugse reien. In het oudste deel van de stad vind je de ooit ommuurde Burg, het plein met de mooiste gebouwen van de stad. Wat je in Brugge zéker moet doen, is een biertje drinken in De Halve Maan, dat een van de oudste nog actieve brouwerijen van West-Europa is. Bestel een klassieker als de Brugse Zot, Blanche de Bruges of Straffe Hendrik.

Ten zuiden van Brugge ligt een gevarieerd boslandschap. Tijdens de 12 kilometer lange Drie kastelenwandelroute loop je door het Chartreuzinnenbos en langs de domeinen Tillegem (een van de oudste kastelen van Vlaanderen), Tudor (met bos en een park) en Beisbroek (een planetarium waar de zon, sterren en planeten worden geobserveerd). Via wandelpaden en kasteeldreven loop je door uitgestrekte bossen, heidevelden, graslanden en hoogstamboomgaarden.

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Brugge.

4. Kamperen in de frisse zeelucht aan de Belgische kust

Het strand bij Blankenberge in België

In het noorden van de Vlaamse kust vind je het Zwin Natuur Park, met duinen, slikken en schorren. Velen vinden dit het mooiste natuurreservaat van België. Het is het leefgebied van onder andere torenvalken, ooievaars en nachtegalen, een paradijs voor vogelaars. Er loopt een fietspad dwars door het gebied, van Cadzand tot in Knokke. Deze mondaine badplaats is geliefd onder de rijke Belgen. Je vindt hier dan ook luxe strandtenten, chique winkels en casino’s. Stap er op de langste tramlijn ter wereld (67 kilometer), van Knokke tot aan de Franse grens. Je reist niet steeds pal naast strand en zee, maar wél tot in het hart van veel badplaatsen.

Zo’n 13 kilometer naar het zuiden ligt Blankenberge met huizen uit de belle-époqueperiode, gedecoreerd met art-nouveauwandtegels. Het staat sinds jaar en dag bekend als dé familiebadplaats van de Belgische kust. In Oostende vind je de Vistrap, de dagelijkse vismarkt, met ‘s morgens vroeg al verse vis uit de Noordzee: van heilbot en zeeduivel tot garnalen en mosselen. In de stad zie je torenhoge muurschilderingen en bijzondere graffiti. De badplaats Nieuwpoort heeft een historisch centrum en een van de grootste jachthavens van Europa. De Panne, het laatste stukje voor de Franse grens, heeft een van de mooiste stranden van het land.

Bekijk de campings aan de Belgische kust

5. Struinen door Gent langs statige gildehuizen en slapende reuzenkonijnen

De Graslei en de Korenlei in Gent met historische koopmanshuizen

In Gent raak je niet uitgekeken. De Sint-Baafskathedraal is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid, met het wereldberoemde veelluik De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Ook Het Gravensteen is niet te missen: het robuuste 9de-eeuwse kasteel. Waar vroeger de graven van Vlaanderen verbleven, zijn nu het Wapenmuseum en het Gerechtsmuseum gehuisvest. Struin over de Korenlei en Graslei met statige gildehuizen en stap in een rondvaartboot. Ook zie je in de stad veel streetart: aan het Tempelhof vind je de bekende slapende reuzenkonijnen. Het barst hier  trouwens van de vintagekleding- en interieurwinkels. Sluit de dag af met Gentse waterzooi: een gerecht met kip, groenten, room en aardappelen.

In de buurt van Gent kun je volop fietsen. Pak een stukje van de Vlaanderenroute (920 kilometer) door polder, bos, heide en historische steden als Damme en Brugge vol eeuwenoud werelderfgoed. De populaire Leiestreek-fietsroute is iets meer dan 50 kilometer met een aaneenschakeling van idyllische plekjes en sfeervolle dorpen. Aan het eind ligt het renaissancekasteel in Ooidonk: een eeuwenoud gebouw met indrukwekkende torens en trapgevels.

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Gent.

6. Het oudste natuurpark van België en bruisend bronwater bij Spa

Vlonderpad door natuurgebied de Hoge Venen in België

De Hoge Venen is het oudste natuurpark van België en een van de laatste hoogvenen in Europa. Het ligt op een plateau van oud leisteen, met het hoogste punt (694 meter boven zeeniveau) in de Benelux. Hier valt de meeste neerslag van het land, maar laat dat je er niet van weerhouden om hier te gaan kamperen. Het zorgt namelijk voor een uniek ongerept stuk natuur met heide- en grasland en dikke stroken veenmos. Maak de rondwandeling Het dak van België (13 kilometer) over vlonderpaden, de hoogvlakte, langs veenmos en door het mysterieuze eikenbos. Op de wielen op ontdekkingstocht? Er zijn hier zo’n 850 kilometer aan fietsroutes.

Op minder dan een half uur rijden ligt de mondaine stad Spa, die sinds kort op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het geneeskrachtige bruisende bronwater (het komt hier echt met bubbels uit de bron) trekt nog steeds veel mensen die erin willen baden. Wandel de Bronnenroute van 7,5 kilometer> Je loopt langs drie Spa-bronnen, door het bos rondom de stad, over kleine bruggen, langs het water en door mooie straten met historische panden. Andere steden in de buurt zijn Monschau met veel oude witte vakwerkhuizen, Eupen met het Haus Grand Ry uit de 18de eeuw en Malmedy met de kathedraal van Sint-Pieter.

Gaat de hond mee op kampeervakantie? Op deze campings in België zijn honden toegestaan.

7. Bronnenwandelingen, wijnproeverijen en vakwerkhuizen in de Voerstreek

De commanderij van de Teutoonse Orde in Sint-Pieters-Voeren, © Johan-Neven / Flickr

In de Voerstreek is het prachtig wandelen: over slingerende paden langs weilanden en Maria-beelden. Met steeds weer een ander mooi vergezicht. De Bronnenwandeling is eens verkozen tot Mooiste wandelroute van Vlaanderen Vakantieland. Deze wandeling van 8,3 kilometer brengt je langs (je raadt het al) bronnen, maar ook wijngaarden, vakwerkhuizen, een kasteel en twee Voerense dorpen: Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren. Ook met de fiets kun je deze streek goed verkennen. Al is het met die serieuze hellingen soms wel een uitdaging.

De dorpen in de Voerstreek zijn stuk voor stuk parels. Zoals het lintdorp ’s-Gravenvoeren langs de rivier de Voer, met talrijke loopbruggetjes over het water naar de huizen. Sint-Martens-Voeren staat bekend om zijn 23 meter hoge spoorwegbrug en vele gebouwen van vuursteen. En in Sint-Pieters-Voeren staat de vroegere commanderij van de Teutoonse Orde. Dit kasteelcomplex heeft een groot park vol vijvers waar je omheen kunt wandelen. Ook is er een forellenkwekerij, die in het weekend te bezoeken is. Het glooiende landschap maakt de Voerstreek heel geschikt voor wijnteelt. Proef dus zeker de plaatselijk verbouwde wijn. Wijndomein Crutzberg heeft met haar wijnen verschillende prijzen en titels gewonnen.

Bekijk de leukste campings in België

8. De gezellige studentenstad Leuven en het grootste loofbos van Vlaanderen

De grote markt van Leuven met het stadhuis

In Vlaams-Brabant kun je niet om de natuur heen. In natuurreservaat Wijngaardberg zie je tijdens de gelijknamige wandeling wijn- en fruitboomgaarden, mooie panorama’s en een 1,5 kilometer lange wijngaardmuur. Vlak bij Leuven ligt het Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen. Hier huizen de drie soorten bonte spechten en de oudste reeënpopulatie van België. De Dikkebeukwandeling (13,2 kilometer) leidt je door bossen vol jonge en oude beuken en naar de Tomberg. Grimbergen staat vol kapellen, in alle soorten en maten. Je ontdekt ze tijdens de 10 kilometer lange Grimbergse Kapellenwandeling, van de Sint-Servaaskapel in art-decostijl tot de sobere neoklassieke Veldkantkapel en de oudste Wezenhaagkapel.

Zin in reuring? Die ga je zeker vinden in studentenstad Leuven. Een van de oudste bezienswaardigheden hier is de Sint-Pieterskerk, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Ook het stadhuis is indrukwekkend; het is het meest iconische gebouw van de stad, mede vanwege de 236 gedetailleerde beeldjes van lokale wetenschappers, hertogen en heiligen op de voorgevel. Wandel ook door het Groot Begijnhof. Met honderd rode zandstenen huizen en smalle grachten is het een klein dorp op zich.

Dit zijn de leukste steden van België.

Kamperen in waterrijk Nederland

9. Wandelen door het Geuldal en langs de meanderende Maas

Uitzicht over het Geuldal en de Bellethoeve bij Vijlen in Zuid-Limburg, © Frans Berkelaar / Flickr

In het Zuid-Limburgse heuvelland is het net of je in het buitenland kampeert. Wandelend en fietsend beleef je het landschap op zijn best. Pak bijvoorbeeld de laatste etappe (26) van het Sint Pieterspad: in zo’n 17 kilometer loop je van Strabeek bij Valkenburg naar de ENCI-groeve bij Maastricht. Je loopt door het Geuldal met weilanden, bossen en heuvels. Je stapt ook door het gezellige Maastricht, dé plek voor een tussenstop met koffie en een stuk vlaai. Op het eindpunt word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook zijn er mooie fietsroutes, zoals de Geul en Gulproute met romantische heuvels, kastelen en watermolens. Regenachtige dag te pakken? Stap in de auto en volg de Mergellandroute door gezellige dorpen als Epen, Slenaken en Eijsden, langs kastelen en vakwerkhuizen.

Tijdens een dagje ‘Mestreech’ mag je het Vrijthof niet missen. Op dit beroemde plein staat de mooiste kerk van de stad: de Sint-Servaasbasiliek. Ook vind je er het oudste café, In den ouden Vogelstruys, en de ‘gezegende’ Boekhandel Dominicanen in een eeuwenoude kerk. Shopfanaten moeten in het Stokstraatkwartier zijn. Ook ónder de grond is Maastricht indrukwekkend: de mysterieuze grotten in de Sint-Pietersberg zitten barstensvol verhalen over smokkelwaar en geheime schatten. Deze Limburgse grotten ontdek je tijdens diverse rondleidingen.

Bekijk de campings in Limburg

10. De Veluwe: heidevelden, herten en Hanzesteden

De Posbank in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Natuur, kunst en cultuur zijn de drie pijlers van De Hoge Veluwe. Sta niet gek te kijken als je tijdens een wandel- of fietstocht door bos en over heide herten, moeflons en wilde zwijnen ziet. In het park ligt ook het Kröller-Müller Museum, met de op een na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Nationaal Park De Veluwezoom is het oudste park van ons land met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Hier ligt ook de bekende Posbank. De Veluwezoom is een walhalla voor wandelaars en fietsers met tal van mooie routes. Zoals de Veluwe fietsroute, waar je drie van de Gelderse big five kunt spotten: het edelhert, de ree en het wild zwijn.

Ook aan steden en dorpen geen gebrek op de Veluwe. Zoals Apeldoorn, met Jugendstil-panden in de binnenstad en het CODA Museum met verschillende perspectieven en dimensies in papierkunst. Paleis Het Loo heeft barokke paleistuinen vol fonteinen, beelden en bijzondere beplanting. Volg hier de Oranje-wandeling langs de veldvijvers met het Badpaviljoen, Theepaviljoen en de koninklijke Botenhuizen. Arnhem staat bekend om zijn Modekwartier waar alles draait om mode, design en kunst. Meer geïnteresseerd in de geschiedenis van deze stad? Loop met een gids door de Historische Kelders in de Rijnstraat. Verder zijn de Hanzesteden een aanrader, zoals Harderwijk met De Grote Kerk, Elburg met de Vischpoort en Hattem met het Anton Pieck Museum.

Bekijk de campings op de Veluwe

11. Genieten van skûtsjes en suikerbrood langs de Friese Meren

De haven van het pittoreske stadje Hindeloopen, © Jurjen Drenth

De Friese Meren (in Zuidwest-Friesland) is een van de populairste vakantieregio’s van ons land, met onder andere het Sneekermeer, Tjeukemeer en het Heegermeer. De 24 officiële Friese meren staan met elkaar in verbinding door tal van rivieren en kanalen. Er worden hier dan ook heel wat lange zeiltochten gemaakt. Niet alleen óp, maar ook áán het water is het genieten geblazen; het is prachtig fietsen en wandelen tussen groene weilanden aan de ene kant en langs wuivend riet met daarachter de zeilboten aan de andere kant. Een leuke fietsroute is bijvoorbeeld de ‘De 3 pontjes rondom Sneek’ (49 kilometer ). Je start in Sneek en maakt een rondje om het meer met drie keer een oversteek met de pont.

De regio telt 140 dorpen en steden, zoals watersportstad Sneek, Bolsward met monumentale gebouwen en IJlst met de bekende houtzaagmolen de Rat. Sloten is de kleinste van de ‘elf steden’. Deze ommuurde ministad heeft de unieke vorm van een ui, vandaar de naam Sipelstêd, Fries voor ‘ui-stad’. Stavoren is de oudste stad van Friesland en ligt aan het IJsselmeer, net als Hindeloopen. In dit stadje, met al die bruggetjes, authentieke stadswoningen en doorkijkjes, blijf je foto’s maken. Bestel vooral ergens koffie met oranjekoek of een dikke snee suikerbrood.

Bekijk de campings in Friesland

12. Bevers in De Biesbosch en de duizend monumenten van Dordrecht

Schotse hooglanders in Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa met een unieke natuur vol kreken, eilanden en wilgenbos. Kampeerders met een grote liefde voor (water)vogels halen hier hun hart op: dit nationale park is een van de rijkste watervogelgebieden van Nederland. Zo kun je hier onder andere de vis- en zeearend spotten. Ook is dit het leefgebied van zo’n driehonderd bevers. Er zijn mooie wandelroutes door de polders, over smalle dijkjes en langs de vele oevers. Of maak een fietstocht langs de omringende polders, akkerlanden en lintdorpen. Vanaf het water beleef je De Biesbosch weer heel anders. Maak een begeleide rondvaart of nog leuker: trek er zelf op uit met een gehuurde kano, kajak of fluisterboot.

Je fietst gemakkelijk naar Dordrecht, want dat ligt als het ware om de hoek. Het historisch hart, waar de langste winkelstraat van Nederland en zo’n duizend monumenten liggen te wachten, is verspreid over drie eilanden. Bewonder de Dordtse Dom en klim de 275 treden naar boven voor een mooi uitzicht over de stad. Of bezoek een van de oudste Nederlandse musea: het Dordrechts Museum, met een collectie van ruim zes eeuwen schilderkunst van Hollandse meesters. Een ander leuk uitje zijn de molens van Kinderdijk. Wandel of fiets over de Molenkade, langs de beroemde molens en het oer-Hollandse polderlandschap naar Alblasserdam.

Bekijk de campings in Zuid-Holland

13. De Achterhoek met middeleeuwse kastelen en de kleinste stad van Nederland

Het 14de-eeuwse kasteel Ruurlo is hét monumentale thuis van Museum MORE

Veel kampeerders trekken naar het afwisselende Achterhoekse landschap. Er zijn tal van wandel- en  fietsroutes  om de omgeving van weilanden, houtwallen, kabbelende beekjes en bos te ontdekken. De themaroutes hebben nog net wat extra’s. De wijnroute leidt langs verschillende wijngaarden en de theetuinroute brengt je bij sfeervolle tuinen met lekkere streekproducten. Ook aan middeleeuwse kastelen geen gebrek. In Kasteel Ruurlo uit de 14de eeuw huist nu Museum MORE. Je vindt er werken van Carel Willink en bijzondere creaties van modeontwerpster Fong-Leng. Huis Bergh is een van de grootste kastelen van Nederland en behoort volgens ANWB-leden tot de vijf mooiste kastelen van Nederland.

Bronckhorst is het kleinste stadje van Nederland met oude boerderijhuizen, smalle keistraten én een internationaal bekroonde bierbrouwerij: de Bronckhorster Bieren vallen in binnen- en buitenland erg in de smaak. De oudste horecagelegenheid van het land, De Waag, vind je in de vestingstad Doesburg. In het oude centrum liggen meer dan 150 monumenten en middeleeuwse straten. Ook Groenlo is een vestingstad, met oude verdedigingswerken, stadswallen en historische kerkers.

Bekijk de campings in Gelderland

14. Bruinvissen spotten met een Zeeuwse bolus in de hand

Strandhuisjes op het strand bij de mondaine badplaats Domburg

Waar in Zeeland je camping ook ligt, het water is nooit ver weg. Met een kustlijn van 650 kilometer is er keuze en plek genoeg voor een stranddag. Spring je liever op de fiets? Tijdens de Deltaroute Kroon op de Deltawerken rol je niet alleen langs de kust, maar ook door een afwisselend landschap van bosjes, houtwallen, boomgaarden en besloten stukken akker- en weiland. Voorbij de sfeervolle badplaats Renesse ligt het 13de-eeuwse Slot Moermond, waar je een mooie wandeling kunt maken. Dieren spotten? Houd je ogen open voor de Zeeuwse big five: bruinvissen bij het havenhoofd van Zierikzee, flamingo’s (in de winter) in het Grevelingenmeer, zeehonden op het mooie strand van Vlissingen, damherten (en reeën) in natuurgebied Oranjezon en de zeearend boven het Veerse Meer.

In Veere vind je vele huizen, straten en gebouwen uit de 15de en 16de eeuw. Het stadhuis en de Schotse huizen vormen samen Museum Veere waar je meer te weten komt over de rijke geschiedenis van de stad. De lekkerste Zeeuwse bolus eet je in Middelburg. Bewonder daar het indrukwekkende laatgotische stadhuis op de Markt, waar vandaag de dag museum Vleeshal is gevestigd met werk van hedendaagse kunstenaars. Het mondaine dorp Domburg, met veel gezellige horeca, staat bekend als heilzame badplaats, dankzij de kwaliteit van de stranden, het zeewater en de schone zeelucht.

Bekijk de campings in Zeeland

15. Knusse waterwegen, kleine kunststeden en korhoenders in Twente

De Sallandse Heuvelrug, © Lenneke Lingmont

In Twente ga je een afwisselende kampeervakantie tegemoet met als natuurlijk hoogtepunt misschien wel Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Het is een van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Samen met het Twents Reggedal is het een stuwwal, ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het smeltende, schuivende ijs en stuivende zand vormden 26 heuvels: een verrassend en uniek landschap in het veelal vlakke Nederland. Ook fladderen er meer dan 75 soorten vogels rond, waaronder de roodborsttapuit, de nachtzwaluw en de korhoen. Verder leven er reeën, edelherten, dassen, steenmarters en vossen. 

Kunstliefhebbers moeten in Ootmarsum zijn, hét kunststadje van Oost-Nederland. Je ziet hier veel vakwerkhuizen, oude waterputten en tal van galeries en musea. Elk laatste weekend van augustus is het tijd voor Kunst In Ootmarsum, een van de grootste openluchtkunstexposities van het land. Vlak bij het dorp ligt ‘de tuin van Nederland' –het Springendal – met schilderachtige kwelvijvers, kleine watervallen en smalle beekjes midden in het bos. Diepenheim is de kleinste stad van Twente en een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Je ziet hier veel galeries, ateliers en antiekwinkels.

Bekijk de campings in Twente

16. Uitwaaien, wadlopen en vogels spotten op Terschelling

Uitzicht over de Noordzee vanaf het strand van Terschelling

Kamperen op een Waddeneiland geeft veel mensen het gevoel écht weg te zijn. Op Terschelling waai je uit op het breedste strand van Europa, maak je een huifkartocht door de natuur of stap je op het vintage vissersschip Talisman voor een zeehondenexcursie. Vogelliefhebbers moeten bij De Boschplaat zijn, aan de oostkant van Terschelling, dat de status heeft van Europees Natuurreservaat. Jaarlijks broeden hier duizenden vogels, zoals de lepelaar en strandplevieren. In het voor- en najaar gebruiken honderdduizenden trekvogels het gebied om op te vetten tijdens hun lange reis.

Op de fiets kun je in een dag het eiland rond. Met onze Terschellingroute ontdek je het midden van het eiland langs een heel divers landschap, van het wad en bos tot de polder, duinen, heide en kwelder. Stap in een van de leuke dorpen af voor koffie met de lokale Potsjekoek: een kruidige tulbandcake, extra lekker met een dikke laag boter erop. Je mag het eiland eigenlijk niet verlaten voordat je over het Unesco Werelderfgoed hebt gelopen: het wad. Er leven hier veel dieren en planten en door het wisselende getij ziet het er steeds weer anders uit. De gids neemt je mee op sleeptouw. Raap jij op het wad je eigen maaltijd bij elkaar?

Bekijk de campings op de Waddeneilanden

17. Van de Brabantse Sahara tot Brabantse gezelligheid

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. En dat voel je als je erdoorheen wandelt: lopen door los zand vraagt om een aardige conditie. Fietspaden zijn er niet, want zandverstuivingen kunnen zich zomaar verplaatsen. Langs de rand liggen ze er wel, al zijn ze na een winderige, droge dag weleens bedolven onder een dikke laag zand. Maak een zandwandeling langs grove dennen, hier en daar een eikenboom en zandzegge en heideveldjes. Om dieren te spotten moet je in de bossen eromheen zijn; met een beetje geluk zie je daar een vos, das of ree.

Op naar Den Bosch, al is het maar voor een Bossche Bol, die enorme soes gevuld met slagroom en gedoopt in gesmolten pure chocolade. Tip van de Bosschenaar: eet hem op zijn kop vanaf de onderkant. Midden in de oude stad pronkt de Sint-Janskathedraal, gebouwd tussen 1370 en 1529. Bewonder hem van binnen en klim de toren in voor een mooi uitzicht over de stad. Beneden vind je de leukste boetiekjes in de kleinere straten, zoals de Kolperstraat of de Ridderstraat. In de stad zie je ook smalle rivieren, bekend als de Binnendieze. Het is een beschermd gebied dat vroeger diende als wasplaats, watervoorziening en visplaats. Laat je rondvaren door het historische stadscentrum. 

Bekijk de campings in Noord-Brabant

18. Sterrenkijken op het Dwingelderveld in Drenthe

De sterrenhemel boven Nationaal Park Dwingelderveld, © Peter Linforth / Pixabay

In Drenthe komt de rust je tijdens het kamperen tegemoet. Bijvoorbeeld in Nationaal Park Dwingelderveld, waar twee schaapskuddes met Drentse Heideschapen, het oudste schapenras van het vasteland van West-Europa, de heide in conditie houden. Aan de rand ervan staat het rijksmonument Dwingeloo Radiotelescoop, die sinds 1956 het heelal afspeurt. Zelf ook de sterren bewonderen? Maak de nachtwandeling van 5,1 kilometer bij het Dwingelderveld. Je wandelt langs een ven waar je tegen zonsondergang reeën kunt tegenkomen, en bij de Davidsplassen zie je vogels als de fuut, steltloper en slobeend. Kijk tijdens een heldere nacht geregeld naar boven: doordat de lucht hier erg schoon is, met weinig kunstlicht, zie je wel 2500 sterren.

Drenthe staat ook bekend om haar mooie brinkdorpen. Waar vroeger ’s ochtends en ’s avonds de koeien en de schapen op de brink werden verzameld, zie je nu open grasvelden die met restaurants en winkels de dorpskern vormen. Bezoek Dwingeloo waar de Sint-Nicolaaskerk met de siepeltoren (in de vorm van een ui) staat, Orvelte met monumentale boerderijen en Zuidlaren dat eens is verkozen tot groenste dorp van Europa. In Rolde liggen de bekende hunebedden D17 en D18. Het grootste van Nederland (22 meter lang) vind je bij het Hunebedcentrum in Borger.

Bekijk de campings in Drenthe

Kamperen in verrassend Luxemburg

19. Met de glazen lift de hoofdstad van Luxemburg ontdekken

De wijken Oberstadt en Gare in de stad Luxemburg

De hoofdstad Luxemburg is in 963 gesticht en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De stad is tegen, op en naast de bergen gebouwd. Het onderste deel is de oude wijk Grund en ligt aan de oever van de rivier de Alzette. De winkelwijk Oberstadt ligt tientallen meters hoger. Via steile wandelpaden loop je erheen, of je pakt de gratis lift: in de glazen ascenseur panoramique du Pfaffenthal heb je een geweldig zicht op de stad. De mooie 150 meter lange Adolfsbrug is tussen 1900 en 1903 gebouwd en verbindt op 42 meter hoogte de wijken Oberstadt en Gare met elkaar.

Ook onder de grond heb je een bijzondere beleving te pakken: het 23 kilometer lange ondergrondse gangenstelsel in de rotsen was tijdens de oorlog een goede schuilplaats voor Luxemburgers. De oudste kazematten stammen uit 1644 en waren zelfs groot genoeg om bakkerijen, slagerijen en smederijen te huizen. Je kunt de Petrusse kazematten bezoeken; het is misschien wel de grootste trekpleister van de stad. Loop door het labyrint van stenen gangen (en pas op je hoofd bij de laagste plafonds).

Bekijk de campings in Luxemburg

20. Uitgestrekte bossen en indrukwekkende burchten bij Éislek

De kleine middeleeuwse stad Vianden aan de rivier de Our en haar beroemde burcht

In het noorden van Luxemburg ligt Éislek – ook wel de Luxemburgse Ardennen genoemd – met ruige dalen, hoogvlaktes en bossen. Veel kampeerders die van wandelen houden, wagen zich aan de Escapardenne Lee Trail. Je loopt tussen Ettelbrück en Kautenbach, door boslandschappen en rivierdalen in de buurt van de spoorlijn. Let wel: je  hebt een goede conditie nodig. Het hoogteverschil is meer dan 2000 meter en de lengte is 51,6 kilometer, verdeeld over drie etappes. Liever luieren bij het water? Het Boven-Sûre meer is een mooi recreatiegebied waar je in de zomer kunt zwemmen, kanoën, duiken, surfen en zeilen.

In Éislek staat de grootste burcht van Luxemburg: het kasteel van Bourscheid uit (waarschijnlijk) de 10de eeuw, met karakteristieke ronde torens. In de 14de en 15de eeuw werd de vestingmuur met zes gotische torens toegevoegd. De burcht pronkt hoog boven het middeleeuwse stadje Vianden. Pak de stoeltjeslift naar boven, dan heb je meteen al een geweldig uitzicht. Een kwartier rijden verderop ligt het sfeervolle Diekirch aan de oever van de rivier de Sûre. Het staat bekend als de ezelstad: het dier is de mascotte van Diekirch, er staat een ezelsfontein en de jaarlijkse grote optocht staat in het teken van dit dier. 

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg.

21. Wandelen langs bijzondere rotsformaties door diepe kloven

Bijzondere rotsformaties in de bossen van Müllerthal

De regio Müllerthal staat ook wel bekend als Luxemburgs Klein Zwitserland. Dat komt door de hoge rotsformaties, valleien en kabbelende rivieren tussen diepe kloven. Het is dan ook dé plek voor een wandelvakantie. Zeer ervaren wandelaars volgen de Mullerthal Trail van 112 kilometer lang door het golvende landschap met ongerepte natuur langs rotsen, open weilanden, beekdalen en bossen. Een makkelijkere wandelroute (8 kilometer) start in Larochette. Vanaf het gemeentehuis loop je door de vallei van de Witte Ernz naar de beek Manzebaach. Je wandelt door een prachtig boslandschap en onderweg zie je het indrukwekkende kasteel Meesebuerg.

Aan de ingang van Luxemburgs Klein Zwitserland ligt de oudste stad van het land: Echternach, gesticht in 698 door de Ierse monnik Willibrord. Struin er langs oude patriciërshuizen, of ga kanoën of vissen in de Sûre. Op het marktplein ligt – behalve restaurants en terrassen – het oude stadhuis uit de 15de eeuw. Ook de stadsmuur van duizend jaar oud en de voormalige abdij zijn bezienswaardigheiden. De abdij heeft een mooie basiliek, een pittoreske patio en een scriptorium dat in de middeleeuwen werd beschouwd als een van de belangrijkste in Europa. Op 25 minuten rijden ligt Grevenmacher, een interessant wijnbouwcentrum. De wijnkelders Bernard Massar en Domaines Vinmoselle liggen langs de oevers van de Moezel, waar je lokale wijn kunt proeven en kopen.

Bekijk de campings in Luxemburg

22. Toeren en wijnen proeven in de Moezelstreek

Wijngaarden bij het dorp Remich in de Luxemburgse Moezelstreek

De Luxemburgse Moezelstreek barst van de wijngaarden. Maak de wijnwandeling Wäin, KulTour & Landschaft pur (ruim 7 kilometer) vanuit het dorp Greiveldange, dat vlak boven Ehnen – met het Luxemburgs Wijnmuseum – ligt. Onderweg steek je veel op over de Luxemburgse wijnbouw. Als kers op de taart loop je langs een uitkijkpunt met zicht op een schitterende lus in de Moezel. Vogelaars moeten in natuurreservaat Haff Réimech zijn; vogelspotters uit heel de wereld komen naar deze fascinerende plek. Van de ruim 300 verschillende soorten vogels die in het land voorkomen, zijn er meer dan 250 in Haff Réimech gezien. Van de woudalp tot de grote karekiet. Houd al wandelend over de vlonderpaden en door de bossen je ogen en oren dus goed open.

Vanuit het charmante wijndorp Schengen kun je met de auto of fiets de 42 kilometer lange Route du Vin naar Wasserbillig volgen. Maak een tussenstop bij een van de vele wijnhuizen om wijn te proeven. In Remich bijvoorbeeld, waar het wijnhuis Caves St Martin staat met honderden meters lange ondergrondse gangen. Grevenmacher is de thuisbasis van Bernard-Massard: de producent van mousserende wijnen, ook wel crémants genoemd. In het bezoekerscentrum krijg je een rondleiding in de wijnkelders en ten slotte is er een degustatie. 

Bekijk deze leuke familiecampings in de Benelux