Veelgestelde vragen over CKE

De ANWB probeert je zo goed mogelijk te informeren. Toch kan het zijn dat je nog vragen hebt over ANWB Kampeerkaart CKE. Daarom hebben we een lijst opgesteld met veelgestelde vragen in de volgende categorieën: Algemeen, Acceptatie CKE, Voordeel, CKE-abonnement, Legitimatie, WA-verzekering en ANWB Camping-app.

Mocht je hier niet het antwoord op je vraag kunnen vinden, dan kun je de vraag stellen via het contactformulier. Selecteer bij de categorie 'Vakantie/vrije tijd' en bij het onderwerp 'Camping Key Europe'.

Algemeen

De ANWB Kampeerkaart CKE maakt onderdeel uit van de internationale organisatie ‘Camping Key Europe’. Bij deze organisatie is naast ANWB ook de Duitse ADAC en Scandinavische clubs als SCR aangesloten. Inmiddels wordt Camping Key Europe verkocht in 17 landen en zijn er een miljoen kaarthouders die gebruik  maken van de voordelen van de kaart. De kampeerkaart heeft verschillende functionaliteiten. Het biedt voordelen op een camping, het is een vervangend legitimatiebewijs, het biedt een gratis WA-verzekering en is op veel Scandinavische campings voorwaardelijk om op de campings te kunnen verblijven. Daarnaast biedt de ANWB haar CKE-leden extra voordelen in de vorm van aanbiedingen op allerlei producten en diensten.

Nee, je hoeft geen ANWB-lid te zijn om de ANWB Kampeerkaart CKE aan te schaffen. De prijs voor niet ANWB-leden is € 11,95 (ANWB-leden betalen € 9,95 per jaar).

Ja, je kunt telefonisch een ANWB Kampeerkaart CKE aanschaffen via het ANWB Leden Service Center, + 31 (0) 88 269 22 22. Onze medewerkers helpen je graag verder.

De kampeerkaart is een jaar, dus 12 maanden, geldig vanaf het moment dat je abonnement ingaat. Op de kaart staat een geldigheidsdatum. Tot die datum is het abonnement geldig. Als de geldigheidsdatum is verstreken krijg je van ons een nieuwe kaart toegestuurd (tenzij het abonnement tijdig is opgezegd). Check de geldigheid voor je op vakantie gaat. Bij een verlopen kaart kun je geen gebruik maken van de korting of van de vermelde acties.

Neem contact op met het Leden Service Center, via het contactformulier of + 31 (0) 88 269 22 22, of ga naar één van de ANWB-winkels in de buurt.

Nee, deze kaart is direct klaar voor gebruik. Check voor gebruik of alle gegevens correct op de kaart staan en plaats je handtekening. Om de kaart als vervangend legitimatiebewijs te gebruiken dienen ook de paspoortgegevens correct op de kaart te staan. Als je gegevens bij ons bekend zijn, vind je deze op de voorzijde van je kaart. 

Is dat niet het geval? Geef ze dan aan ons door via: anwb.nl/mijn-anwb of via het ANWB Leden Service Center: + 31 (0) 88 269 22 22.

Als je tussentijds je CKE-abonnement wilt opzeggen, dan dien je het opzegformulier in te vullen en op te sturen inclusief je CKE-kaart zodat we geld kunnen retourneren.

Zeg CKE op

Als je gebruik maakt van een gratis CKE-kaart die je bij de ANWB Voordeel Campinggids hebt ontvangen, dan verloopt de kaart na 1 jaar. Je hoeft dan niets te doen. Je kunt dan alsnog een abonnement afsluiten, zodat je jaarlijks van de CKE-voordelen gebruik kunt maken.

Ga naar één van de ANWB-winkels in de buurt. Je krijgt dan een tijdelijke kampeerkaart mee voor de periode dat je op vakantie bent. Vergeet je paspoort niet mee te nemen. Tijdens je vakantie ontvang je dan alsnog je goede kaart en kun je met die kaart ook je ANWB Campinggids ophalen.

De betaling van uw ANWB Kamperkaart CKE verloopt via automatisch incassso of via betaling met acceptgiro. In het geval van acceptgiro dien je eerst te betalen, voordat je je kaart met ophaalkaart van ANWB Campinggids thuis ontvangt.

Na aanvraag is de levertijd ca. 8 werkdagen.

Nee, de gratis ANWB Kampeerkaart CKE wordt niet meer aangeboden. Kopers van de 2017-gids kunnen de gratis kaart aanvragen t/m voorjaar 2018. Daarna niet meer. De gratis kaart kan alleen online met de code die bij de gids zat worden aangevraagd via deze link.

Acceptatie CKE

De ANWB Kampeerkaart CKE is persoonlijk. Deze is namelijk ook te gebruiken als geldig legitimatiebewijs. De gegevens moeten overeenkomen alleen dan geeft de camping korting. Als de partner een partnerpas heeft dan kan er wel een persoonlijke ANWB Kampeerkaart CKE worden aangevraagd.

Meld bij de reservering altijd dat je in het bezit bent van de ANWB Kampeerkaart CKE. Vraag bij het boeken of bij het inchecken op de camping of het CKE-tarief van toepassing is.

Er zijn 2 clubs in Engeland, te weten de Camping & Caravanning Club (The Friendly Club) en The Caravan and Motorhome Club (voorheen The Caravan Club). Alleen The Caravan and Motorhome Club geeft korting aan CKE-leden. Op de The Caravan and Motorhome Club betaal je met CKE op de campings. Je betaalt als niet-lid van de The Caravan and Motorhome Club geen ₤ 12 toeslag die in principe geldt voor niet-leden van de club. Dit geldt voor staanplaatsen. Een deel van de campings aangesloten bij deze club is overigens (nog) niet door de ANWB geïnspecteerd.

Camping Key Europe is in Scandinavië op veel campings voorwaardelijk om te kunnen verblijven. De ANWB Kampeerkaart CKE kun je overhandigen bij het inchecken op de camping.

Ook in Scandinavië is een tijdelijke kaart geldig. De kaart kan niet door de kaartscanner die vaak op de campings staat, maar kan wel handmatig ingevoerd worden.

Wanneer je een abonnement afsluit op de ANWB Kampeerkaart CKE krijg je gratis de ANWB Campinggids. In deze gids staan alle campings die door de onafhankelijke ANWB-inspecteur beoordeeld zijn met 3 sterren of meer. Wanneer een camping CKE-voordeel biedt, staat dat vermeld in het blauwe vlak rechts bij de informatie van de camping.

Ook de campings die minder dan drie sterren hebben kunnen CKE-voordeel bieden. Daarom zit er bij de gids een landkaart met een overzicht van alle campings met CKE-voordeel, ongeacht het aantal sterren. Ook online is het CKE-voordeel terug te vinden: anwbcamping.nl/cke. Overigens wordt op duizenden campings in Europa de ANWB Kampeerkaart CKE ook geaccepteerd als vervangend legitimatiebewijs.

CKE-kortingstarieven en andere aanbiedingen zijn aan ons verstrekt door de campings zelf. Ze gelden in principe voor standaard kampeerplaatsen en zijn niet altijd van toepassing op alle (type) plaatsen en huuraccommodaties. Wil je zeker zijn of het kortingstarief geldt op de kampeerplaats van jouw keuze? Vraag dit altijd na bij het inchecken.

De campings kunnen verschillende voordelen bieden, te weten:

 1. Een vast laag tarief in het laagseizoen op staanplaatsen
 2. Een percentage korting in het hoogseizoen op staanplaatsen
 3. Een percentage korting op huuraccommodatie in laag- en hoogseizoen
 4. Speciale aanbiedingen, zoals 7 nachten = 6 betalen

 • Het all-in tarief per nacht in het laagseizoen en het kortingspercentage (van minimaal 5%) in het hoogseizoen gelden voor
 • 2 volwassenen, standaard staanplaats en/ of kampeermiddel, elektriciteit (minimaal 5kWh), eenmaal douchen per persoon en
 • 1 hond indien huisdieren zijn toegestaan.
 • Het tarief is exclusief eventuele reserveringskosten, toeristenbelasting en andere overheidsheffingen.
 • Bij huuraccommodatie wordt het kortingspercentage bedoeld dat campings geven op huuraccommodaties, zoals een ingerichte tent, chalet of stacaravan.
 • Bijkomende (boekings)kosten en services (bijvoorbeeld voor schoonmaak of parkeren) mogen tegen het normale tarief in rekening worden gebracht.

Bij veel campings uit de ANWB Campinggids kun je je verblijf vooraf reserveren, al dan niet met CKE-voordeel. Dat kan via de website of gebruik de link die bij de camping in de gids wordt genoemd. Niet alle campings zijn online te boeken. Als je wel kunt reserveren, geef dan aan dat je in het bezit bent van een CKE-kaart. Ook als je op de bonnefooi naar een camping gaat, adviseren wij je om vooraf kenbaar te maken dat je een kaart hebt en van de korting gebruik wilt maken.

Voordeel

Zet bij je reservering erbij dat je CKE-kaart is aangevraagd. Stuur tevens een mail naar cke@anwb.nl onder vermelding reservering met nieuwe CKE-kaart. Zet ook je naam, adres en je ANWB-lidmaatschapsnummer (indien lid) er bij. Je ontvangt van ons je CKE-lidmaatschapsnummer, zodat je direct kunt profiteren van de CKE-korting.

Deze data kun je terugvinden in de ANWB Campinggids, bij de betreffende camping (dit betreft de campings met drie sterren of meer). Tevens vind je online op anwbcamping.nl/cke de CKE-campings terug. Je hebt hier verschillende zoekcriteria en bij iedere camping staan de acceptatiedata aangegeven.

CKE-abonnement

Ben je ANWB-lid? Dan betaal je € 9,95 per jaar. Niet-leden betalen € 11,95 per jaar. Het abonnement loopt automatisch door, tenzij je tijdig opzegt.

Vraag ANWB Kampeerkaart CKE aan

Stuur een mail naar info@anwb.nl en zet je naam, adres en je CKE-lidmaatschapsnummer erbij. Wij zullen dan nakijken waarom je geen kaart hebt ontvangen. We zullen dan alsnog de kaart laten toesturen. Je ontvangt bij je jaarlijkse verlening van de kampeerkaart ook een brief met extra informatie en een coupon. De ANWB Campinggids kun je dan met je coupon ophalen in een van de ANWB-winkels. De gids dien je binnen 3 maanden na ontvangst van je CKE-kaart op te halen.

Bij een CKE-abonnement ontvang je de persoonlijke ANWB Kampeerkaart CKE en de ANWB Campinggids. Wanneer je je CKE-kaart krijgt toegezonden ontvang je ook een ophaalkaart, waarmee je de gids kunt ophalen in een ANWB-winkel bij jou in de buurt.

In voorgaande jaren ontving je van ons de ANWB Voordeel Campinggids. In deze gids stonden alle campings die CKE-voordeel boden. Sinds dit jaar is de gids veranderd in de ANWB Campinggids. Hierin staan niet de voordeelcampings centraal, maar de campings die door de onafhankelijke ANWB-inspecteur beoordeeld zijn met drie sterren of meer. De gids is een stuk dikker, waardoor deze niet meer door de brievenbus past.

 • Online via het aanvraagformulier
 • Telefonisch via het ANWB Leden Service Center, + 31 (0) 88 269 22 22.
 • In de ANWB winkel

Legitimatie

Campings beslissen zelf of zij de CKE-kaart accepteren als identificatiemiddel. Zo bestaat bijvoorbeeld in zuidelijke Europese landen als Kroatië en Italië voor campings de wettelijke verplichting het paspoort in te nemen en mag een kampeerkaart niet als vervanger dienen. Let op: de CKE-kaart wordt alleen als vervangend legitimatiebewijs gebruikt als de correcte gegevens van je paspoort of identiteitsbewijs op de kaart staan.

Wanneer wij geen recente gegevens van je paspoort- of identiteitsbewijs hebben, dan printen we deze niet op de kaart. Wij verzoeken je om de gegevens op de achterzijde van de kaart zelf met pen in te vullen. Geef vervolgens de ontbrekende gegevens zo snel mogelijk aan ons door, zodat we de up-to-date gegevens in onze database hebben en deze op een nieuwe kaart kunnen drukken. Dit kan door in te loggen in het eigen account op anwb.nl/mijn-anwb of via ANWB Leden Service Center, + 31 (0) 88 269 22 22.

Als je alleen een identiteitskaart hebt, kun je gerust het identiteitsnummer op de achterkant van de CKE noteren.

Als je paspoort- of identiteitsgegevens niet op je paspoort staan, dan hebben wij geen recente gegevens in onze database staan. Wij verzoeken je om de gegevens op de achterzijde van de kaart zelf met pen in te vullen. Dit is een afspraak die we met de participerende clubs (Duitse ADAC en Scandinavische toeristenorganisaties) hebben gemaakt en een ieder gaat daar vertrouwelijk mee om.

Ter verificatie zal in de meeste gevallen nog gevraagd worden naar je paspoort. Dit voorkomt dat men misbruik kan maken van de gegevens. Geef vervolgens de ontbrekende gegevens zo snel mogelijk aan ons door, zodat we de up-to-date gegevens in onze database hebben en deze op een nieuwe kaart kunnen drukken. Dit kan door in te loggen in het eigen account op anwb.nl/mijn-anwbof via ANWB Leden Service Center, + 31 (0) 88 269 22 22.

Wanneer de oude gegevens op je paspoort- of identiteitskaart staan, is het verstandig om een nieuwe kaart aan te vragen. Als deze gegevens er niet op staan, dan kun je de nieuwe gegevens op de achterzijde met pen invullen. Belangrijk is dat je de ontbrekende gegevens aan ons doorgeeft, zodat we de up-to-date gegevens in onze database hebben en deze op een nieuwe kaart kunnen drukken. Dit kan door in te loggen in het eigen account op anwb.nl/mijn-anwb of via ANWB Leden Service Center, + 31 (0) 88 269 22 22.

De paspoort- of identiteitsgegevens  kun je doorgeven door in te loggen in het eigen account  op anwb.nl/mijn-anwb of via ons ANWB Leden Service Center, + 31 (0) 88 269 22 22. Het wijzigen van je gegevens betekent niet automatisch dat je een nieuwe kaart krijgt toegestuurd. Je gegevens worden verwerkt en meegenomen t.b.v. van je CKE- kaart voor het volgende jaar. Aan het einde van het jaarabonnement ontvang je dan je nieuwe CKE-kaart.

WA-verzekering

Als CKE-houder ben je op alle campings WA-verzekerd. Dit is namelijk persoonsgebonden en niet gebonden aan de campings die de ANWB Kampeerkaart CKE accepteren.

De voorwaarden van de WA-verzekering vind je hier