Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De slimste bakfiets accessoires

Alles veilig in de bak!

Maak je bakfiets helemaal af met deze handige en slimme accessoires. Van bakfiets zitje tot babyschaal, tuigje voor de hond en bakfiets kussens.

Veilig fietsen: babyschaal en hondentuigje

Als je kinderen vervoert staat veiligheid voorop. Zet de kleintjes in een zitje dat stevig is bevestigd in de bak. Fabrikanten verkopen bevestigingsmateriaal voor hun eigen bakfietsen, bijvoorbeeld om een Maxi-Cosi of Bobike vast te zetten. Of verkopen babyschalen, waar je heel jonge kinderen veilig in kunt vervoeren. Kijk op de website van de bakfietsmerken welke accessoires beschikbaar zijn. Denk aan huifjes tegen de zon of regen, of een kooi voor de hond. Oudere kinderen kunnen op de bankjes zitten. Met de gordels om en het liefst met een helm natuurlijk. Gaat de hond mee? Zorg ervoor dat hij niet uit de bak kan springen of vallen. Doe hem een tuigje om en zet hem met een korte lijn zo diep mogelijk in de bak vast. Óf zet je hond zowel links als rechts vast, zodat hij niet naar een kant van de bak kan gaan.

Bekijk hier de video hoe je bakfiets indeelt

Bakfiets kussens

Een plezier voor de ogen en billen. Deze kussentjes zijn op maat en handgemaakt door Chiz Chic. In het zitdeel zit 3 cm dik polyether, in het rugkussen zit een 1,5 cm dikke vuling van fiberfill. Prijzen vanaf € 36,50 (zit/rugkussen voor een rechttoe rechtaan bakfiets). Je hebt keuze uit verschillende dessins, maar je kunt ook zelf een stof uitzoeken (meerprijs). De Stoffendienst heeft geplastificeerd katoen, wel zo fijn als het regent. Je kunt ook een kussen voor je bakfietshond laten maken.

Slim opbergen

Naast levende have kun je in zo'n grote bak van alles meenemen, van je wekelijkse boodschappen tot spullen voor je werk. Zet de zwaarste spullen in het midden en zo diep mogelijk in de bak. Daar beïnvloeden ze het rijgedrag zo min mogelijk. Handig ook als ze niet gaan rondschuiven. Doe losse spullen in een kratje ‒ sommige fabrikanten leveren opbergers die precies in hun merk bakfiets passen. Of kijk eens in kampeerwinkels, bijvoorbeeld voor organizers. Misschien kun je wel een bagagenetje vastmaken aan de wand, fijn voor kleine spullen die je vaak nodig hebt. Of voor dat zware slot dat anders een eigen leven gaat leiden in de bak.

Bakfiets versieren

Nu er steeds meer bakfietsen de weg op komen, mag die van jou er best tussenuit springen. Bijvoorbeeld met de stickers van de Bakplakkers. Vrolijke blommen, psychedelische patronen of de kleuren van de New Yorkse yellow cab. Voor een aantal bakfietsmerken zijn er standaardstickers. Als je echt wilt opvallen, vooral in het donker: ook met reflecterende patronen. Of bedenk zelf een design of afwijkend formaat. Als je het liefst een kant-en-klare bakfiets in vrolijke kleuren koopt, kijk dan eens bij Dolly bakfietsen. De dubbelwandige kunststof bak is er in 12 kleuren, het frame van de fiets in vijf tinten.

Afblijven!

Zo jammer dat sommige mensen nooit iets geleerd hebben over mijn en dein. Om deze grijpgrage lieden een poot dwars te zetten is een goed fietsslot onmisbaar, dus een slot met een ART-keurmerk, tenminste 2 sterren. Zoals dit Abus kettingslot Iven Chain 8210, ART-2, 85 cm lang, gewicht 1800 gram. In de ANWB webwinkel zijn ook ART3 kettingsloten te koop. Nog veiliger, wel een stuk zwaarder. Al gauw meer dan 3 kg. De Abus Iven was testwinnaar in de slotentest van de Fietsersbond.

Je bakfiets en accessoires verzekeren kan bij de ANWB.

Tip

Wist je dat elke fiets een maximaal toegestaan totaalgewicht heeft? We leggen je uit wat het is, waarom het belangrijk is en hoe het werkt. 

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!