Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stijgend aantal fietsdiefstallen

Waarom fietsdiefstal toeneemt en wat je daartegen kunt doen

De afgelopen jaren stijgt het aantal gestolen fietsen flink. Vooral e-bikes worden steeds vaker meegenomen door dieven. Dat blijkt uit het aantal aangiftes bij de politie en schadeclaims bij verzekeraars. Waarom neemt het aantal fietsdiefstallen toe, en wat is ertegen te doen?

Waarom stijgt het aantal fietsdiefstallen?

Er zijn meerdere redenen dat fietsen steeds vaker doelwit zijn voor dieven. Rogier Eenkhoorn, manager van Stichting Aanpak Fiets- & E-bikediefstal (S.A.F.E.), legt de situatie uit. “We laten steeds duurdere fietsen buiten staan, terwijl de beveiliging hetzelfde blijft, en fietsdieven steeds professioneler worden.”

Gemiddelde fietswaarde stijgt

Fietsen worden steeds meer geld waard. Er zijn veel luxe fietsen op de markt met allerlei technische snufjes, dure materialen en waardevolle accessoires. Ook is de e-bike enorm in opkomst, en een gemiddelde e-bike kost al snel € 2500,- tot € 3000,-. Bij het kopen van een fiets gaat het dus vaak om grote bedragen.

Fiets stelen steeds makkelijker

Ondertussen is de beveiliging van fietsen weinig veranderd. Veel fietsen worden alleen met een ringslot vastgezet, net als tien of twintig jaar geleden. Fietsen stelen is juist makkelijker geworden, dankzij nieuwe draagbare slijptollen en de poolse sleutel of powerkeys, waarmee je gemakkelijk fietssloten opent. Fietsendieven gaan dan ook steeds professioneler te werk.

Internationale vraag neemt toe

Tegelijkertijd is de fiets internationaal in opkomst. In het buitenland stappen steeds meer mensen op het zadel, en de Europese Unie zet in op de fiets als duurzaam vervoersmiddel. Hierdoor groeit de vraag naar fietsen, ook naar gestolen fietsen.

Het effect van stijgend aantal fietsdiefstallen

Met zorgen over fietsdiefstal ga je minder fijn het fietspad op. Uit onderzoek onder ANWB-leden bleek bijvoorbeeld dat mensen hun waardevolle e-bike vaker thuis laten dan een niet-elektrische fiets. Bovendien zorgt de stijging in diefstallen voor steeds meer en steeds grotere schadeclaims bij verzekeraars. Hierdoor gaan de premies omhoog, of komt er een (hoger) eigen risico. Betere preventie tegen fietsdiefstal helpt om deze trend te doorbreken.

Zijn er oplossingen?

Ja, want fietsdiefstal voorkomen begint bij goede preventie. Door fietsen veilig te stallen, goedgekeurde fietssloten te gebruiken, het probleem in kaart te brengen én door goede samenwerkingen werken we samen aan betere beveiliging van Nederlandse fietsen.  

Veilig stallen met een tweede fietsslot

Alleen een ringslot houdt dieven niet tegen. Ze kunnen je slot openbreken, of tillen je fiets gewoon op. Met een tweede slot is dat een stuk moeilijker. Daarom is per 1 maart 2024 een tweede ART-slot verplicht bij alle ANWB Fietsverzekeringen voor e-bikes.

Op sommige plekken loop je een hoger risico op fietsdiefstal. Bijvoorbeeld rond winkels, stations, in grote steden en rond de grens met Duitsland. Zet je jouw fiets vaak neer in deze omgevingen? Let dan extra goed op de beveiliging van je fiets.

Wil je jouw fiets veilig stallen? Kies dan voor minstens twee goedgekeurde sloten. En zet je fiets vast aan een paal, rekje of brug. Bekijk al onze tips om je fiets veilig vast te zetten.

Diefstal in kaart brengen

Betere registratie van diefstal geeft een beter beeld van de exacte hoeveelheid gestolen fietsen, hoe criminelen dit aanpakken en waar ze het vaakst toeslaan. Doe daarom altijd aangifte wanneer je slachtoffer bent van diefstal. En tip de politie als je iets verdachts ziet op straat. Bijvoorbeeld iemand die het achterwiel optilt en met een fiets wegloopt, of mensen die fietsen in een busje laden.

Op de website Stopheling.nl kan je checken of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Handig als je een tweedehands fiets wil kopen. Maar je kan er ook de gegevens van je nieuwe fiets vastleggen. Zo heb je alle gegevens van je fiets bij de hand voor aangifte, als je zelf slachtoffer wordt van fietsdiefstal.

Samenwerken aan diefstalbestrijding

Om het diefstalprobleem aan te pakken, werkt de ANWB samen met verschillende organisaties als stichting S.A.F.E., mede-verzekeraars, de fietsbranche en kennisinstellingen. Samen werken we hard aan een certificeringssysteem voor track & trace-beveiliging. Met zo'n certificering wordt duidelijker welk track & trace-systeem je als fietser het beste op je fiets installeert. En met de campagne Staat-E-Lekker vragen alle deelnemende organisaties aandacht voor het veilig stallen van e-bikes.

Veelgestelde vragen over de ANWB Fietsverzekering

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.