Fiets kopen: 8 tips

Als je een fiets gaat kopen komen er veel vragen op je af. Welke versnellingen wil je? Wil je überhaupt versnellingen? Ga je voor ouderwets trappen of stap je over op elektrisch? Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken.

Fiets kopen

Het is heel verleidelijk om 'even snel' een fiets te kopen in een online webwinkel. Geen gedoe van fietsverkopers aan je hoofd en geen moeilijke vragen waar je over na moet denken. Hoe verleidelijk dit ook is, wij raden aan om je toch eerst goed te oriënteren voor je een fiets gaat kopen. Het zou immers zonde zijn als je die net gekochte fiets weer terug moet sturen, toch?

1. Soort fietsen

Het eerste wat je jezelf af moet vragen is welke fiets je precies wilt. Fietsen zijn er namelijk in veel verschillende soorten en maten en niet iedere fiets is geschikt voor bijvoorbeeld een lange fietstocht.  Hieronder geven we een korte uitleg over de meest voorkomende fietssoorten en voor welke fietsritjes je ze kunt gebruiken.

Stadsfietsen zijn te herkennen aan een wat langere wielbasis, grote 28 inch wielen en een sterk naar voren gebogen voorvork. Ze zijn gebouwd op rechtuit rijden en het comfort is prima. De standaarduitrusting op stadsfietsen kan enorm verschillen. Standaard zit er een kettingkast, jasbeschermers, verlichting en stevige bagagedrager op. Daarnaast kun je kiezen uit terugtrap-, trommel- of velgremmen, wel of geen versnellingen en meer. Stadsfietsen kunnen tegen een stootje en zijn stevig genoeg om er bijvoorbeeld een kinderzitje op te plaatsen. Doordat het accent op degelijkheid en duurzaamheid ligt bij deze fietsen, is het gewicht wel vrij hoog (18 à 22 kg).

Vouwfietsen kun je herkennen aan het feit dat ze opvouwbaar zijn. Je kunt ze daardoor makkelijk meenemen in de kofferbak van je auto, op een zomerse dag met de boot als je gaat varen of in het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is gelijk de plek waar je vouwfietsen het vaakst ziet: forenzen gebruiken de vouwfiets vaak voor korte stukjes van en naar een station. Voor lange afstanden is de vouwfiets niet geschikt. Door het lage rijcomfort zijn lange fietstochten op een vouwfiets een vermoeiende ervaring.

Hybridefietsen zijn geschikt voor zowel korte als lange recreatieve afstanden. Je herkent een hybridefiets aan een rechte voorvork met vering en aan zijn comfortabele bouw. Van oneffenheden in de weg heb je daardoor weinig last. Ze beschikken vaak over een 8 versnellingsnaaf of een derailleurschakeling met 24 tot 27 versnellingen. Naast de gewone hybridefietsen heb je ook 'light' modellen. Deze zijn ongeveer vijf tot zes kilo lichter dan de gewone hybridefietsen.

2. Framemaat

De framemaat zegt iets over de framehoogte van je fiets. De framehoogte is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen er uitkomt, uitgedrukt in centimeters. Om controle te hebben over je fiets en om fysieke klachten tijdens en na het fietsen te voorkomen, is het belangrijk dat je de juiste framemaat kiest. 

Framemaat berekenen
Rolmaat en rekenmachine bij de hand? Dan kun je aan de hand van de volgende rekensom zelf je framemaat bepalen:

 • Meet de binnenbeenlengte zonder je schoenen aan. Dat doe je door je benen zo’n 15 cm uit elkaar te zetten en de afstand tussen de grond en kruishoogte te meten. Als je deze lengte (in cm) vermenigvuldigt met 0.68, krijg je de bijbehorende framemaat.
 • Wanneer je tussen twee framematen in zit, kies dan altijd voor de kleinere maat. Een kleinere maat kun je compenseren met een stuurvoorbouw en de hoogte en stand van het zadel. Een iets te grote fiets kan klachten opleveren in nek en schouderpartij.
 • Heb je een fiets met een geveerde zadelpen? Trek dan 4 cm van jouw framemaat af. 
  Natuurlijk kun je ook de framemaat van je huidige fiets opmeten. Meet dan de afstand van het einde van de zitbuis tot aan het hart van de trapas en let op de hierboven vermelde correctie van 4 centimeter bij een verende zadelpen.

Nauwkeurige meting
Voor een uitgebreid advies op maat, ga je naar de fietsspeciaalzaak. Die beschikt doorgaans over speciale meetapparatuur waarmee de framemaat nauwkeuriger kan worden bepaald. In onderstaand overzicht kun je globaal zien welke framemaat bij jouw lengte past. Natuurlijk spelen het type fiets, gebruik en jouw persoonlijke wensen een belangrijke rol in de bepaling van de juiste framemaat. Heb je ondanks de keuze van de juiste framemaat toch moeite met opstappen of afstappen, kies in dat geval altijd voor een kleinere maat.
Lengte                       Framemaat

1.50m – 1.65m            49 
1.55m – 1.70m            51 
1.60m – 1.75m            53 
1.70m – 1.85m            57 
1.85m – 1.95m            61 
1.95m – 2.10m            65

3. Wel of geen versnellingen?

Versnellingen zorgen ervoor dat je zelf kunt bepalen hoe zwaar of hoe licht je fietst. Klinkt fijn toch? Vraag jezelf wel eerst af of je versnellingen echt nodig hebt. Versnellingen zijn handig als je veel lange tochten fietst of bij heuvelachtig gebied. Als je vaak korte afstanden over vlak terrein fietst, zijn versnellingen snel overbodig. Omdat versnellingen een fiets duurder maken, kun je er in dit laatste geval beter voor kiezen om een fiets zonder versnellingen te kopen.

Wel versnellingen? Dan kun je kiezen uit de volgende twee verschillende soorten:

Voordelen
De naafversnelling is vrijwel onderhoudsvrij. Het is een gesloten systeem waarbij de versnellingen opgeborgen zijn in de naaf van het achterwiel. Hierdoor zijn zij niet vatbaar voor vocht en vuil en heb je geen last van een krakende ketting. Ook is het bij een naafversnelling makkelijker om de versnellingen te bedienen en kun je schakelen als je stilstaat.

Nadelen
Doordat de versnellingen in de naaf van het achterwiel zitten, is het moeilijk om het wiel te verwijderen bij het wisselen van een fietsband. Daarnaast heb je bij een naafversnelling de beschikking over minder versnellingen, vaak maar zeven of acht.  

4. De remmen

Op een fiets kun je kiezen uit twee typen remmen:

 1. Terugtraprem
  Dit type rem zie je vaak terug op goedkopere fietsen. Door met je trappers achteruit te trappen, sluiten de remblokjes aan op het achterwiel van je fiets. Hierdoor rem je af. Gedoseerd remmen met een terugtraprem is lastig.
 2. Handrem
  Met handremmen kun je beter doseren. Deze remmen zitten op je stuur en bedien je met je handen. Knijp je in de remmen dan sluiten de remblokjes aan op zowel je voorwiel als je achterwiel.

Het is een kwestie van proberen welk type rem jij het fijnste vindt; de één is niet per se beter dan de ander.

5. Zadel en zadelhoogte

Als je een nieuwe fiets koopt zit daar standaard een zadel op. Het kan zijn dat dit zadel voor jou niet geschikt is. Je krijgt dan zadelpijn. Om dit te voorkomen is het aan te raden om verschillende zadels te testen in een proefrit. De meeste fietsspeciaalzaken bieden deze mogelijkheid. Stel je zadel ook op de juiste hoogte in. Bij de juiste hoogte is het been bijna gestrekt wanneer een van de trappers naar beneden wijst.

Er zijn fietszadels van verschillende materialen te koop. Gelzadels zijn comfortabel, leren zadels gaan lang mee en vormen zich na verloop van tijd naar uw lichaam. Dameszadels zijn doorgaans iets breder dan zadels voor heren, omdat bij vrouwen de zitbeentjes wat verder uit elkaar liggen. Er zijn daarom specifieke bredere dameszadels te koop.

Lees hier meer over zadelpijn

6. Stuur

Het stuur van de fiets bepaalt mede hoe comfortabel je op de fiets zit. Staat het stuur te ver weg of te laag, dan kan dat klachten veroorzaken aan je nek en schouders. Laat je daarom adviseren door een fietsspecialist. Veel fietsspeciaalzaken kunnen het stuur op de voor jou ideale hoogte instellen.

7. Verlichting

Fietsverlichting is in Nederland verplicht. Fietsverlichting werkt of met een dynamo of met een batterij. Het nadeel van verlichting met een batterij laat zich raden: als de batterij op is zit je zonder verlichting. Veel fietsen werken tegenwoordig op een dynamo in de naaf van het voorwiel.

8. Elektrische fiets

De elektrische fiets is populair! Er worden er steeds meer van verkocht. Ga jij ook voor een elektrische fiets? Lees dan ook Elektrische fiets kopen: hier moet je op letten.

Speciaal voor jou geselecteerd