Kopen of leasen?

Is het slimmer om een nieuwe elektrische fiets te kopen of te leasen? We leggen uit met welke kosten je rekening moet houden zodat je goed een beslissing kunt maken.

Aanschaf

Een elektrische fiets is een dure aanschaf. Je kunt al vanaf zo'n €900,- een fiets kopen, maar wil je een fiets met wat meer gemak of om langere afstanden mee af te leggen, ben je al gauw meer dan €2000,- kwijt. Meer weten over het kiezen van de juiste elektrische fiets? Bekijk onze tips.

Accu

Het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets is de accu. Uit onderzoek onder onze leden blijkt dat bijna de helft van de e-bike bezitters weleens problemen heeft gehad met de accu. Ook is de beperkte levensduur van een accu niet altijd bekend bij mensen die een elektrische fiets willen kopen. De kosten voor het vervangen van een accu kunnen al gauw oplopen tot meer dan €500,-.

Verzekering

In Nederland worden jaarlijks veel fietsen gestolen. Het is daarom slim om je nieuwe fiets goed te verzekeren. Zo ben je bij diefstal of beschadiging van je fiets je investering niet kwijt. De hoogte van je premie is onder andere afhankelijk van het type verzekering dat je afsluit (aflopend of doorlopend), je woonplaats en de waarde van je fiets. Je kunt een berekening voor jouw situatie maken op anwb.nl/fietsverzekering.

Onderhoud en reparatie

Met name voor een elektrische fiets is het goed om jaarlijks onderhoud aan je fiets te laten plegen. Sommige fietsmerken stellen dat zelfs als voorwaarde voor de garantie. Tijdens een onderhoudsbeurt kijkt de monteur onder andere naar je verlichting, banden, motor, remmen, je ketting en zorgt voor je accu. Zo kun je weer veilig op weg. De kosten voor een jaarlijkse servicebeurt liggen rond zo'n € 65,-.
Naast de kosten voor onderhoud, kun je natuurlijk ook kosten hebben voor reparatie. Deze kosten zijn onvoorspelbaar. Het meest voorkomend bij elektrische fietsen zijn de kosten voor het repareren en vervangen van banden en de kosten voor een nieuwe accu.

Restwaarde

Een groot verschil tussen leasen en kopen is het eigendom. Als je een fiets koopt, loop je misschien tegen onverwachtse kosten aan, maar heb je ook de waarde van de fiets nog. Verzekeraars gaan bij de duurdere e-bikes uit van zo'n 12,5% afschrijving per jaar. Bij een leasefiets rij je na de looptijd van het ene contract weer snel een gloednieuwe leasefiets.

Bekijk je maandbedrag voor ANWB Fiets Lease

Nu je een overzicht hebt van de kosten voor de aankoop van een elektrische fiets, kun je bekijken wat de kosten zijn voor een ANWB Lease Fiets. Met een leasecontract fiets je drie jaar lang voor een vast maandbedrag inclusief, onderhoud, verzekering, reparaties & Wegenwacht Fiets Service.

Bekijk het aanbod

 

 

Terug naar overzicht Fiets Lease