Een elektrische fiets leasen of kopen?

Wat past bij jou?

De hoge aanschafprijs van een nieuwe e-bike schrikt veel mensen af. Leasen zou die drempel weg kunnen nemen. Maar ben je dan niet nóg veel duurder uit? We zetten de voor- en nadelen en verwachte kosten bij zowel lease als koop op een rij.

Maar eerst even dit: het grootste verschil tussen een fiets leasen en kopen is het eigenaarschap. Als je kiest voor kopen, is de fiets direct van jou en zijn dus ook alle bijkomende kosten voor het onderhoud en verzekeren van de e-bike voor jou.

Als je least, ben je geen eigenaar en zitten de kosten in het maandbedrag. Dat maakt dat leasen een goedkopere optie kan zijn.

Een elektrische fiets kopen

Voordelen

 • Je bent eigenaar van de fiets
 • Bij verkoop is de inruilwaarde voor jou
 • Lagere vaste maandlasten

Nadelen

 • Grote investering in één keer
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties
 • Mogelijk onverwachts hoge kosten door vervanging of revisie accu

Ik wil een e-bike kopen

Een elektrische fiets leasen

Voordelen

 • Geen hoge aanschafkosten
 • Geen omkijken naar verzekering, pechhulp, onderhoud en reparatie, dat is allemaal inbegrepen
 • Nieuwe accu wanneer de oude defect is

Nadelen

 • Hogere vaste maandlasten
 • Je bent geen eigenaar, dus bij afloop van het contract moet de fiets terug

Ik wil een e-bike leasen


Hoeveel kost een e-bike eigenlijk?

Een kwalitatief goede e-bike kost al snel zo’n € 2000. Dat hoeft de aanschafpret niet te drukken, want je krijgt er snelheid, gemak en veel fietsplezier voor terug.

Wat leasen kost, hangt af van je (werk)situatie. Particulier leasen kan al vanaf € 50 per maand als je kiest voor een eenvoudig instapmodel. Bij ANWB start leasen vanaf € 65 per maand. Dat is inclusief de kosten voor onderhoud, verzekeringen en de Wegenwacht Fiets Service. Als je kunt leasen via je werkgever, betaal je in het gunstigste geval sinds 1 januari 2020 slechts € 5 bijtelling per maand.

Extra kosten bij koop, inbegrepen bij lease

Om voor jezelf antwoord te krijgen op de vraag of je moet kopen of leasen, is het belangrijk om behalve model en bijbehorend prijskaartje ook de volgende elementen in je overweging mee te nemen. Want als je eenmaal die mooie fiets hebt, wil je er zo lang mogelijk plezier van hebben.

Voor eindeloos en onbezorgd rijplezier is degelijk onderhoud een must. Sommige fietsmerken stellen dat zelfs als voorwaarde voor de garantie. De e-bike schoonmaken en zorgen voor een droge stalling, kun je natuurlijk zelf doen. Voor grondig onderhoud raden we je aan een vakman te raadplegen. Die checkt of de motor en accu van jouw e-bike nog in orde zijn – naast de verlichting, banden, remmen en de ketting. De kosten voor een jaarlijkse servicebeurt liggen rond € 65.

Bij lease zit dit vaak al in het maandbedrag.

Lekker fietsen op een e-bike valt of staat met een goede accu. Maar de meestgehoorde klacht over elektrische fietsen is dat de accu niet altijd goed werkt. In een fietsaccu-onderzoek onder onze leden gaf bijna de helft van de e-bike-bezitters dit probleem aan. Ook was de beperkte levensduur van een accu niet bij iedereen bekend. Bij problemen is het reviseren van de accu een optie, maar wees je ervan bewust dat dit risicos met zich meebrengt. Overweeg je toch een nieuwe accu? Dan betaal je al snel € 500.

Bij lease vallen de kosten van een nieuwe accu of accu-onderhoud binnen het maandbedrag.

Er kan altijd iets stukgaan, ondanks het onderhoud. De kosten daarvan zijn moeilijk te voorspellen. Naast accuproblemen is een veelvoorkomende reparatie aan een e-bike het vervangen van de banden.

Bij een leasefiets met servicecontract gaan deze rekeningen naar de leasemaatschappij.

Gaat het om een schade? Dan geldt er bij lease vaak een eigen risico. Neem daarom altijd de tijd om de leasevoorwaarden goed door te nemen.

In Nederland worden elk jaar naar schatting tussen de 450.000 en 800.000 fietsen gestolen. Bij een dure investering als een e-bike wil je hier graag tegen verzekerd zijn. Ook valschade wil je goed kunnen laten herstellen. Wat een fietsverzekering kost, hangt onder andere af van het type verzekering (aflopend of doorlopend), waar je woont en wat de waarde is van je fiets. Bij ANWB kun je de kosten van jouw fietsverzekering berekenen. Bij koop heb je het afsluiten van een verzekering zelf in de hand.

Bij lease zit dit bij het maandbedrag inbegrepen en ben je goed verzekerd tegen diefstal en schade, maar: check altijd je eigen risico.

Als je een door jou aangeschafte e-bike doorverkoopt, is dat geld van jou. Helaas is het wel zo dat jouw e-bike door de razendsnelle verbeteringen van nieuwere e-bikes snel in waarde zal dalen. Verzekeraars gaan bij de duurdere e-bikes uit van zo'n 12,5 procent afschrijving per jaar. 

Een leasefiets is niet van jou, dus de restwaarde ook niet. Maar wanneer je leasecontract afloopt en je een nieuw contract sluit, fiets je zo weer op een gloednieuwe fiets de deur uit. Wil je jouw leasefiets na de leaseperiode toch overnemen? Dan kan dat vaak ook.

Voorbeeld maandkosten

Om alle informatie nóg iets overzichtelijker te maken, vind je hieronder een rekenvoorbeeld. Het voorbeeld is gebaseerd op een e-bike model dat je bij ANWB kunt leasen: de Gazelle PuurNL HFB. Over een periode van 36 maanden (berekening gemaakt in mei 2021).

Gazelle PuurNL HFB E-BIKE KOPEN E-BIKE LEASEN
Aanschafkosten 1699,00 n.v.t.
Restwaarde na 3 jaar
(inschatting)
424,75 n.v.t.
Afschrijving * 35,40 n.v.t.
Verzekering * 7,18 inbegrepen
Wegenwacht Fiets * 2,67 inbegrepen
Reparaties * 4,20 inbegrepen
Onderhoud * 5,42 inbegrepen
Nieuwe accu * 12,47 inbegrepen
TOTAAL per maand   59,95
met accu vervanging 67,34  
zonder accu vervanging 54,87  

 • Afschrijving
  Als volgt berekend: aanschaf - restwaarde / 36 maanden = het maandbedrag.
 • Verzekering
  De maandelijkse verzekeringskosten zijn afhankelijk van je leeftijd en de regio waar je woont.
 • Wegenwacht Fiets
  Het jaarbedrag voor Wegenwacht Fiets is € 30,-.
 • Reparaties
  Een ongelukje zit in een klein hoekje, jaarlijkse reparatiekosten zijn berekend op € 50,-.
 • Onderhoud
  Als je je fiets goed onderhoudt, geef je jaarlijks gemiddeld € 65,- uit volgens Consumentenbond 2019.
 • Nieuwe accu
  Bij noodzakelijke vervanging van je accu is de gemiddelde nieuwprijs € 449,-

Een keuze maken blijft lastig. Belangrijk is dat je keuze aansluit bij jouw wensen en de manier waarop je de e-bike beoogt te gebruiken. Heb je het idee nog niet genoeg over fietslease te weten?

Lees meer over fietslease

Speciaal voor jou geselecteerd