Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Middelburg

In Middelburg eet je de lekkerste Zeeuwse Bolus, bewonder je moderne kunst onder gotische gewelven en struin je door kleine straatjes langs historische panden en unieke boetiekjes. Aan het einde van de dag is het culinair genieten geblazen bij een van de vele restaurants.

Centrum

De Langeviele is niet alleen een mooie straat, ook aan winkeltjes en eetzaakjes geen gebrek. Nog meer bijzonder aanbod vind je in de Sint Jansstraat en de Segeerstraat. Ben je gek op historische straatjes? Loop dan zeker even door naar de Kuiperspoort. Een andere bezienswaardigheid is het indrukwekkende laatgotische stadhuis op de Markt. Vandaag de dag zit museum Vleeshal hier gevestigd, waar we je straks meer over vertellen. Met een rondvaart leer je de geschiedenis van de stad nog beter kennen en vaar je onder andere langs de oude VOC-gebouwen. Daarna zin in een frietje? Dan moet je bij Frietboetiek BT’je Anders zijn, want die is uitgeroepen tot lekkerste frietzaak van Zeeland. Ben je met de kinderen op pad, trakteer ze dan ook op Mini Mundi op vijf minuten rijden van Middelburg: een familiepretpark waar jong en oud zich volop vermaken.

Musea

De Vleeshal benoemden we net al kort. Dit museum zit in de oude vleeshal van het voormalig stadhuis, met werk van hedendaagse kunstenaars. En dat maakt het hier juist zo bijzonder: moderne kunst onder het gotische plafond. Het Zeeuws Museum met 30.000 Zeeuwse kunstschatten zit in de Abdij in hartje Middelburg, waar je een verrassend kijkje in het verleden van Zeeland krijgt. Het museum is een lust voor het oog, van 16e eeuwse wandtapijten tot modepresentaties en schilderijverzamelingen. Chocolade liefhebbers en kinderen kunnen hun lol op in Sjakie’s Chocolade Museum op de Vlasmarkt. Hier zie, ruik, proef én beleef je de cacao en chocolade. Je maakt zelfs een uitstapje naar de cacaoplantages in Afrika.

Lekkernijen

Ben je gek op Fries suikerbrood? Grote kans dat de Zeeuwse bolus, oftewel de koekedraoiomme, ook in de smaak valt. De lekkerste scoor je bij Bliek Meesterbakkers. De Bliek Bolus is namelijk al meerdere keren uitgeroepen tot beste Bolus van Zeeland. Heb je nog een klein gaatje over, dan past de echte Zeeuwse boterbabbelaar er vast nog wel bij. Deze haal je bij JB Diesch aan de Lange Noordstraat, die maakt ze al sinds 1892.

Culturele hotspots

Boekenwurmen, cultuursnuivers en smulpapen komen graag in De Drvkkery aan de Markt: een boekhandel, brasserie en cultureel centrum in een. Er wordt gefluisterd dat het een van de mooiste boekhandels van Nederland is. Filmliefhebbers gaan naar Cinema Middelburg, waar flims draaien die je bijna niet in andere reguliere bioscopen ziet. Ook grand café Kloveniersdoelen zit hier, met een terras in de tuin.

Wandelen en fietsen

Tijdens de stadswandeling Met de blik op 2030 loop je door het historische centrum langs bezienswaardigheden als het stadhuis en het Zeeuws Museum, maar ook vooruitstrevende architectuur. Of pak de fiets en volg de mooie fietsroute langs het kanaal tussen Vlissingen en Veere. Een bezoekje aan het schattige Veere is trouwens een absolute aanrader voor een tussenstop. Je waant je hier in een totaal andere tijd.

Praktisch

Vanaf station Middelburg is het maar een paar minuten lopen naar het centrum. Ook met de auto is deze stad goed bereikbaar. Wil je in het centrum van Middelburg parkeren, rijd dan naar parkeergarage Geere. Op de Segeersingel parkeer je goedkoper.