Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Groningen

Er gaat niets boven Groningen! Daar in het hoge noorden valt namelijk van alles te zien en te beleven. Van bijzondere musea tot verrassende winkels en activiteiten. Wandel rond door de stad en bewonder de bezienswaardigheden die je in vele straten tegenkomt. Of maak een rondvaart, beklim de Martinitoren en strijk neer op een van de vele terrassen.

Centrum

Dat Groningen een rijke geschiedenis heeft, zie je meteen aan de pakhuizen, hofjes en gebouwen. Pas op dat je onderweg niet over de fietsen struikelt, want je bevindt je hier in een echte studentenstad. Bijkomend voordeel is dan ook dat het hier wemelt van de gezellige cafés. Op het gebied van shoppen moet je in de Folkingestraat en de Vier Straatjes zijn: Zwanestraat, Kromme Elleboog, Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Stoeldraaierstraat. Hier vind je een leuke mix aan winkels en restaurants. Op steenworp afstand staat de Martinitoren die je kunt beklimmen voor een waanzinnig mooi uitzicht over de stad. Sta je liever met beide benen op de grond? Wandel dan door naar de middeleeuwse hofjes, ook wel gasthuizen genoemd. Het is hier een oase van rust. Dat is het trouwens ook in het stadspark Noorderplantsoen, erg geliefd bij de ‘Stadjers’.

Musea

In het bekende Groninger Museum bewonder je schilderkunst, beeldende kunst, design, archeologie en fotografie. Van oude meesters en jong talent. Gaat je hart sneller kloppen van scheepbouw en -vaart? Ga dan naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de twee mooiste historische gebouwen van Groningen. Hier komt de geschiedenis van de middeleeuwen tot nu tot leven. DoeZoo is een museum vol kinderactiviteiten. Nieuwsgierige aagjes ontdekken hier spelenderwijs de wereld van insecten. In het hartje van de stad, op de Nieuwe Markt, staat het Forum waar je Storyworld, het Nederlands museum voor strips, animatie en games vindt. Bezoek een van de vijf filmzalen en de bibliotheek te bezoeken en geniet vanaf het dakterras van een onwerkelijk uitzicht over de stad en Ommelanden.

Lekkernijen

Misschien heb je ergens al een stukje bij je koffie gekregen: Groninger Koek. Het lijkt op ontbijtkoek, maar is toch net even anders. Je hebt de kruidkoek in allerlei varianten, zoals Groninger Gemberkoek en de traditionele Groninger Sucadekoek. Deze en de andere koeken bakken ze bij Knol’s Koek op Hoendiep 93. Je kunt ze hier kopen, maar ook elders in de stad.

Culturele hotspots

Wist je dat Groningen een strand heeft? Je vindt ‘m ten noorden van het centrum in het Ebbingekwartier. DOT (aan de Vrydemalaan 2) ligt hier achter en is dé creatieve ontmoetingsplek van de stad. Het gebouw is al een bezienswaardigheid op zich, maar wat zich binnen schuilhoudt is nog veel verrassender: een ruime gastrobar, maar ook een film- en theaterzaal.

Wandelen en fietsen

Met de stadswandeling De stad van het Noorden loop je langs vele hoogtepunten van Groningen. In de nabije omgeving vind je volop groen, wel 7.500 hectare aan natuurgebied. Met de Gasbelroute fiets je door een karakteristiek streekdorpenlandschap langs poldermolens en het Schildmeer.

Meerdaags bezoek

Wil je nog langer van Groningen genieten? Dat komt mooi uit, want speciaal voor ANWB-leden hebben we een mooie aanbieding samengesteld: twee overnachtingen in het viersterrenhotel Apollo Groningen met uitgebreid ontbijtbuffet. Dat wordt volop genieten van een stijlvolle kamer, het eigenzinnige restaurant en een terras. Je kunt hier ook fietsen huren waarmee je zo in hartje stad bent, of om de prachtige omgeving mee te ontdekken.

Praktisch

Vanaf station Groningen is het een kwartiertje lopen naar het centrum.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.