Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen in Gaasterland

Leuke bezienswaardigheden en activiteiten in Gaasterland

Je rijdt er zo aan voorbij. Toch hoort het tot de mooiste landschappen van Nederland. Gaasterland is gemáákt om doorheen te fietsen.

Glooiend Gaasterland

Alsof je heel, héél ver weg bent. Dat glooiende landschap, met hier en daar een bos, en groene weiden, zachtjes aflopend naar het spiegelende meer. Die ruimte… het licht… En toch, dit landschap ligt vlakbij. Het heet Gaasterland en ligt in Zuidwest-Friesland, een uurtje rijden van de Randstad. We fietsten er een paar dagen rond en stonden versteld van dit kleine stukje Nederland. Eerst is er de tocht vanaf station Workum over Hindeloopen naar Stavoren – drie namen waarachter zich schattige plaatsjes verbergen, het ene nog mooier dan het andere.

Gaasterland ontdekken op de fiets, met de auto en te voet

Fietsen hier is een genot, in de vrije ruimte, langs de boorden van het IJsselmeer, met de wind in de rug en de kieviten buitelend in de lucht. De route Gaasterlânpaad neemt je mee door de prachtige natuur van Gaasterland. Toppunt op deze route: de kilometers richting Rijs en Oudemirdum, langs de drie kliffen die Gaasterland telt – amper tien meter hoog en toch heb je het gevoel dat je buiten de tijd leeft. Ook kun je met de Fietsknooppuntenplanner zelf een route uitstippelen in het gebied. Je kunt Gaasterland ook ontdekken met de autoroutes Friese Merenroute en de Havenstedenroute. En voor de wandelaar is de de wandelroute Holwortel in het Rijsterbos een aanrader. Deze route voert door een prachtig landgoedbos dat is aangelegd op de glooiingen van Gaasterland.

Zeker bezoeken

De kleinste maar misschien wel mooiste van de Friese elf steden: Sloten. Niet veel meer dan de kruising van een waterweg en een landweg. Maar dan wel volmaakt uitgevoerd. Wil je meer weten over de streek en z'n karakteristieke heuvels: bezoekerscentrum Mar en Klif, in Oudemirdum, spijkert je bij. Ook een bron van leuke routes in de omgeving! Pure klassiekers zijn het Hindelooper Schaatsmuseum en het Ir. D.F. Woudagemaal (Unesco Werelderfgoed). Tenslotte bezoeken we Workum, met z'n mooie geveltjes en het beroemde Jopie Huisman Museum.

Zeker doen

Fietsen door de bossen van Gaasterland is heerlijk, we zeiden het eerder. Bijvoorbeeld via de knooppunten 27 en 21 naar 18 en dan verder, naar het Bos van Rijs. Mensen, wat een feest, over smalle paden tussen de bomen door! Liever op het strand luieren? Ook daarin bedient Gaasterland de nieuwsgierige bezoeker. Aan de voet van het Mirnser Klif, het middelste van de drie kliffen aan de IJsselmeerkust bij Gaasterland, bevindt zich een strand plus pierenbadje. Een prachtplek om te zwemmen en te zonnen, met op de achtergrond ook nog eens een gezellige uitspanning. 

Gezinsactiviteiten

Gaasterland is ideaal voor een gezinsuitstapje. Aan leuke activiteiten voor jong en oud geen gebrek! De Avonturij heet het speelpaviljoen bij Bakhuizen, hartje Gaasterland. En daar kunnen de kids lekker klimmen en klauteren, indoor dus onder alle weersomstandigheden! Lekker nostalgisch is een bezoek aan Kameleondorp Terherne, waar de kleintjes de avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer, de schippers van de Kameleon, zelf kunnen beleven. Wat het grut ook leuk vindt? Een molen in vol bedrijf zien. Dat kan bij houtzaagmolen De Rat bij IJlst – al vanaf 1711 in bedrijf.

Één voor op de verlanglijst?

Het is helaas nog onzeker wanneer er weer een vakantie geboekt kan worden. Mocht je nou wel alvast willen rondkijken welke opties wij straks weer voor je hebben. Bekijk dan eens deze drie familiereizen naar Gaasterland:

Gaasterland praktisch

Gaasterland telt diverse campings, hotels en b&b's. In de ANWB webwinkel vind je diverse kaarten en gidsen van Friesland. Bekijk nog veel meer tips over Gaasterland.

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.