Hoeveel kWh verbruikt een tv?
Stroomverbruik van een televisie
Hoeveel stroom een televisie verbruikt is afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het scherm, maar ook hoe oud het model is speelt mee. Televisies hebben ook een energielabel. Het energielabel van een televisie zegt ‘iets’ over het stroomverbruik ervan, maar wat precies? Waar moet je op letten? Wat is het verschil per televisie? Bekijk wat een energielabel zegt over stroomverbruik van een televisie.
Hoeveel stroom verbruikt een tv?
Bovenaan het energielabel van televisie zie je de energieklasse, in het zwarte labeltje staat die aangeven. Daaronder toont het energielabel in kWh wat het apparaat gemiddeld verbruikt per 1.000 uur televisiekijken.
Wat dat precies betekent voor het verbruik van elektriciteit hangt af van de televisie en het kijkgedrag. Gemiddeld kan je zeggen dat voor een tv-avond van 4 uur op jaarbasis tussen de 45 en 230 kWh kost. Dat is zonder bijbehorende apparatuur zoals decoders.
Het verschil zit in de grootte van het televisiescherm. Dit voorbeeld gaat uit van een scherm tussen de 32 en 65 inch. In centimeters is dat een diagonaal van 81 en 165 centimeter. Hoe groter het scherm, hoe hoger het stroomverbruik.
Verder op het energielabel van een tv
De energielabels van televisies zijn vernieuwd. Bekijk wat er, naast de energieklasse en energieverbruik, precies op een energielabel staat en wat dat betekent. Je leest hoeveel elektriciteit een televisie gebruikt, dat zorgt dat je makkelijker televisies kan vergelijken. Dit zie je van boven naar onder op het energielabel:
- QR-code
- Energieklassen HDR
- Grootte en aantal pixels
1. De QR-code
Daarmee kom je in een Europese productendatabase waar alle Europese richtlijnen staan voor televisies
2. Wat is de energieklasse bij HDR?
Als televisies overweg kunnen met de High Dynamic Range (HDR) hoort daar een aparte energieklasse bij. HDR zorgt dat het televisiebeeld meer kleur en meer contrast heeft. Televisiekijken in HDR kost meer stroom dan ‘normaal’ tv-kijken, vandaar dat daar een aparte energieklasse bij hoort. Ook deze klasse wordt weergegeven per 1.000 uren televisiekijken.
3. Grootte en aantal pixels
De grootte van een televisie zegt niet alles over hoeveel stroom de tv verbruikt. Het gaat ook om de combinatie grootte en pixels. Dat zijn de beeldpuntjes op het scherm: hoe meer pixels, hoe meer detail en scherpte de televisiebeelden hebben. Dat vraagt meer stroom. Het kWh-verbruik van de televisie is dus een combinatie van de grootte en het aantal pixels.
Slim gebruiken
Met een dynamisch energiecontract kan je met veel huishoudelijke apparaten besparen door je gedrag aan te passen. Maar een avondje tv-kijken, verplaats je niet naar de ochtend of het holst van de nacht. Daardoor kan een televisie ongemerkt een grootverbruiker van stroom zijn. Een investering in een zuiniger model is altijd verstandig.
Bekijk een paar tips om je televisie minder stroom te laten verbruiken:
- Helderheid van je televisie kost elektriciteit. Zet je tv (als dat kan) op een plek waar er weinig licht op valt. Kijk je overdag tv, sluit dan de gordijnen. Dat zorgt ervoor dat de tv niet automatisch een hoge helderheid hoeft te kiezen die stroom kan vreten.
- Pas zelf de schermhelderheid van de televisie aan. Hoe lager die is, hoe minder stroom wordt verbruikt.
- Zet de televisie helemaal uit als je niet kijkt. Veel tv’s hebben een stand-bystand die voor sluipverbruik zorgt.
- Schakel (tijdelijk) HDR uit als dat mogelijk is op jouw toestel.
- De simpelste manier is natuurlijk om bij aanschaf van een nieuwe televisie niet te gaan voor het grootste scherm, maar te kijken naar het stroomverbruik van de televisie.
Deel deze pagina