Elektrische step - hoe zit dat?

Je ziet ze steeds vaker op de weg en misschien heb je er zelf al eens mee gereden… de elektrische step. Zijn ze legaal of niet? Waar mogen ze rijden? Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Elektrische steps zijn in de regel niet toegestaan op de openbare weg. Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet zijn in Nederland verboden op de openbare weg.

De step kan in beslag genomen worden. Daarnaast kun je een bekeuring krijgen van 360 euro. Mocht je bij een ongeval betrokken raken dan kan dit ook financiële consequenties hebben, omdat je onverzekerd bent.

Elektrische steps worden gezien als voertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijv. fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto’s. De vereisten aan voertuigen zijn in alle EU-landen hetzelfde. Echter er is nog geen EU-regelgeving voor elektrische steps. Hierdoor is het voor producenten niet mogelijk om voor e-steps een goedkeuring te krijgen voor de openbare weg.

Sommige landen hebben wel nationale wetgeving voor elektrische steps, waardoor de steps legaal gebruikt kunnen worden op de openbare weg.

Nederland heeft een regelgeving voor innovatieve voertuigen, zoals de Segway. Deze categorie heet 'bijzondere bromfiets'. Onder die regels zijn twee merken elektrische steps goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg in Nederland.

De regelgeving ‘bijzondere bromfiets’ wordt herzien. E-steps worden waarschijnlijk toegestaan op de openbare weg. Details over de nieuwe regelgeving is nog niet bekend. Deze zal op zijn vroegst medio 2021 ingaan.

 • Veeley
 • E-micro
 • Kickbike (type Luxury, Cruise en Fat Max
 • Yedoo Mezec

Lees hier waarom deze steps wel zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg:

 • Veeley
  Voldoet aan de criteria voor de bromfiets. Dit komt onder meer omdat ze een (opklapbaar) zadel en zijspiegel hebben. Let op: voor een bromfiets moet je wel 16 jaar zijn en in bezit van een AM-rijbewijs.
 • E-micro
  Voldoet aan de criteria voor e-bike. Dit komt omdat ze slechts trapondersteuning bieden. Voor deze step heb je dus geen rijbewijs en WA verzekering nodig.
 • Kickbike en Yedoo Mezec
  Voldoen aan de criteria van 'bijzondere bromfiets. Dit is de categorie waaronder ook de Segway valt. Let op: de goedkeurig is alleen voor gebruik van de openbare weg in Nederland. Voor de meest actuele lijst van alle 'bijzondere bromfietsen' kan je terecht bij de rdw. De regels voor de bijzondere bromfiets vind je op de site van de rijksoverheid
   

Vraag bij de verkoper of producent na of de step echt is toegestaan op de openbare weg in Nederland. Vaak wordt in advertenties de suggestie gewekt dat de step handig is voor in de stad en bij voor- en natransport. Terwijl het vaak om steps gaat die niet toegelaten zijn op de openbare weg.

Steps die een maximum snelheid van 25 km/u hebben rijden op het fietspad of fietsstrook. Als deze niet aanwezig zijn, dan moet je op de weg rijden (net als fietsers). Toegelstane e-steps die harder kunnen dan 25 km/u kunnen, volgen de regels van bromfietsers en rijden op de rijbaan of op een bromfietspad.

Nee

Voor e-steps die aangewezen zijn als bromfiets of 'bijzondere bromfiets' geldt een minimum leeftijd van 16 jaar. Een helm of rijbewijs is niet verplicht. Een WA-verzekering wel. Alle regels van de bijzondere bromfiets lees je hier na op de website van de rijksoverheid

E-steps met een goedkeuring als e-bike (zoals de 'e-micro') hebben geen minimum leeftijd.

Elektrische steps die aangewezen zijn als bijzondere bromfiets zijn niet (automatisch) toegestaan op de openbare weg in het buitenland. Voor particulier terrein, zoals een camping geldt dat niet. De eigenaar bepaalt daar de regels.

In sommige landen is er speciale wetgeving gemaakt voor elektrische steps. Bijvoorbeeld in Duitsland. De ANWB heeft (nog) geen overzicht van informatie per land en per merk step.

Heb je een e-step die in Nederland niet is toegestaan of die een goedkeuring als bijzondere bromfiets heeft? Check dan bij de fabrikant of de step op jouw vakantiebestemming op de openbare weg is toegestaan.
 

Als je een e-step hebt die is toegelaten op de openbare weg, dan moet je de regels van de ‘bijzondere bromfiets’ volgen. Dat houdt in dat je zo veel mogelijk rechts moet rijden en als er een (brom)fietspad is moet je daar op rijden. Je mag er niet mee op de stoep rijden.

We hebben geprobeerd zo veel mogelijk voorbeelden te vinden van e-steps die in Nederland zijn toegestaan op de openbare weg. We hebben er 4 gevonden. Heb je andere voorbeelden? Dan zetten we die er graag bij.
Contact: belangenbehartiging@anwb.nl


Wat vindt de ANWB

De ontwikkeling rondom micromobiliteit komt niet uit de lucht vallen. Steden worden door bevolkingsgroei steeds voller, de leefbaarheid en bereikbaarheid staan onder druk en de wens om mobiliteit duurzaam te maken neemt toe. Micromobiliteiten kunnen een deel van de oplossing zijn, omdat ze beter in de stad passen dan personenauto’s en vrachtwagens. Ze nemen minder plek in en zijn vaak schoner.

De ANWB wil dat iedereen zorgeloos en met plezier onderweg kan zijn. Daar zetten wij ons al ruim 135 jaar voor in. We vinden het belangrijk dat mensen zelf kunnen kiezen hoe ze zich verplaatsen. Dat er meer keuze bij komt zien we als een voordeel.

(Standpunt ANWB Belangenbehartiging d.d. 21-11-2018)

Visie ANWB op regulering micro vervoersmiddelen

Zie ook

Micromobiliteit