Hoe zit het met de elektrische step?

Je ziet ze steeds vaker op de weg en misschien heb je er zelf al eens mee gereden… de elektrische step. Zijn ze legaal of niet? Waar mogen ze rijden? Waar niet? Kortom, we krijgen er heel veel vragen over. Daarom hebben we het één en ander voor je op een rijtje gezet.

Let goed op als je een e-step gaat kopen. Vaak wordt de suggestie gewekt dat de step handig is voor in de stad en bij voor- en natransport. Het gaat dan vaak om e-steps die niet toegelaten zijn op de openbare weg. Vraag voor de zekerheid na of de elektrische step is goedgekeurd voor op de openbare weg.

  • E-steps die een EU typegoedkeuring hebben 
    Deze voldoen aan de criteria voor de bromfiets, zoals bijvoorbeeld de Veeley.
    Of ze voldoen aan de criteria voor e-bike, omdat ze slechts trapondersteuning bieden, bijvoorbeeld de 'e-micro'. 
  • E-steps die een goedkeuring in Nederland hebben 
    Ze voldoen aan de criteria van 'bijzondere bromfiets'.
    In die categorie zijn een aantal e-steps en andere vervoersmiddelen goedgekeurd.

Dit is de volledige lijst 'bijzondere bromfietsen':

E-one (LEF)
Kickbike (Luxury, Cruise, Fat Max)
Ninebot (E en Urban)
Paukool
Qugo Runner
Robin M1
Segway
Swing
Trikke
Vitro
Vitro S
Yedoo Mezec
Zappy 3

Sommige elektrische steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Dit komt omdat deze e-steps elektrisch zijn aangedreven en daarom worden gezien als 'gemotoriseerd' voertuig. Dat betekent dat er goedkeuring nodig is en die goedkeuring hebben de meeste e-steps niet.

Voorbeelden hiervan:

  • Xiaomi M365
  • Xootz 
  • Stint
  • Razor 
  • MegaWheels.
     

Als je op de openbare weg met een niet goedgekeurde e-step rijdt dan kan die in beslag genomen worden. Daarnaast kun je een bekeuring krijgen van 360 euro. Mocht je bij een ongeval betrokken raken dan kan dit ook financiële consequenties hebben, omdat je onverzekerd bent.

Nee

  • Elektrische steps die een maximum snelheid van 25 km/u hebben rijden op het fietspad of fietsstrook. Als deze niet aanwezig zijn, moet je op de weg rijden (net als fietsers).
  • Elektrische steps die harder kunnen dan 25 km/u volgen de regels van bromfietsers en rijden op de rijbaan of op een bromfietspad.

  • Voor e-steps die goedgekeurd zijn als bijzondere bromfiets geldt een minimum leeftijd van 16 jaar. Een helm of rijbewijs is niet verplicht. Een WA-verzekering wel. Een motorvoertuig moet in Nederland WA-verzekerd zijn. Alleen voor voertuigen die goedgekeurd zijn door de RDW kan een WA-verzekering worden afgesloten. Is je voertuig niet goedgekeurd, dan kun je hem dus ook niet verzekeren.
    Alle regels kun je nalezen op de website van de rijksoverheid 
  • E-steps met een goedkeuring als e-bike (zoals de 'e-micro') hebben geen minimum leeftijd.

 

Elektrische steps die zijn goedgekeurd als bijzondere bromfiets zijn niet (automatisch) toegestaan op de openbare weg in het buitenland. Voor particulier terrein, zoals een camping geldt dat niet. De eigenaar bepaalt daar de regels.

In sommige landen is er speciale wetgeving gemaakt voor elektrische steps. Bijvoorbeeld in Duitsland. Het kan dus dat bepaalde e-steps die in Nederland verboden zijn in andere landen wel goedgekeurd zijn. De ANWB heeft (nog) geen overzicht van informatie per land en per merk e-step.

Heb je een e-step die in Nederland niet is toegestaan of die een goedkeuring als bijzondere bromfiets heeft? Check dan bij de fabrikant of de e-step op jouw vakantiebestemming op de openbare weg is toegestaan.