Autotest Suzuki Vitara 1.6 High Executive

Zoek andere autotests

Ruim, maar mist verfijning

Suzuki Vitara 1.6 High Executive | prijs vanaf: € 28761 | in de showroom vanaf: 2016
Mrt 2018 - Gert Wisse

Suzuki biedt zijn Vitara aan met twee benzinemotoren, een 1.4- en een 1.6-versie. Hier testen we de 1.6 in High Executive uitvoering.

Conclusie

De Suzuki Vitara is ruim en heeft op de duurdere versies adaptieve cruise control en een noodremsysteem. Zijn brandstofverbruik is keurig. Maar op de instapversie na is de Vitara duur en mist hij – zeker gezien zijn prijs – verfijning in het rijden. Hij maakt best veel lawaai. In het interieur zijn goedkoop ogende, harde plastics gebruikt.

Type auto en prijs

De Suzuki Vitara is al weer twee jaar op de markt. Het is een ruime crossover met een vrij scherpe vanafprijs. De Suzuki Vitara kost minimaal € 21.799. Een scherpe prijs, waarvoor je bijvoorbeeld ook een Ford EcoSport kunt kopen. Alleen een Dacia Duster is voordeliger. Kies je voor een hoger uitrustingsniveau, dan valt de Vitara gelijk een stuk duurder uit. Onze testauto is een 1.6 High Executive met automaat. Die staat in de folder voor 26 mille, maar onze testauto heeft nog wat extra’s, wat de prijs op € 29.599 brengt. En het kan nog gekker, want de prijzen lopen op tot liefst 35 mille. De goedkoopste vierwielaangedreven versie komt op 31 mille.

Hoe rijdt de Suzuki Vitara 1.6 High Executive

De 1.6-motor van de Suzuki wekt maximaal 120 pk op. Op papier lijkt dat in orde, maar in de praktijk heb je juist het gevoel dat de krachtbron het allemaal maar nèt aan kan. De motor is gekoppeld aan een automatische zesbak en die is constant aan het schakelen om de motor in zijn ideale toerengebied te houden. Terugschakelen gaat nogal onbehouwen. Al dat schakelen heeft tot resultaat dat je de motor constant hoort. Vooral op de snelweg is de Suzuki rumoerig. Banden, motor, wind; je hoort het allemaal. Het dashboard is niet helemaal vrij van gekraak Kortom, het is allemaal niet zo verfijnd. Ook de besturing niet bijster communicatief. Hij stuurt licht en zijn stugge onderstel kan niet tegengaan dat de auto in bochten overhelt. Bovendien maakt het de Vitara oncomfortabel op klinkerwegen. De hoge zitpositie is wel weer fijn, al hadden de dode hoeken linksvoor en rechtsachter best wat kleiner gemogen. De instapversie is erg kaal qua veiligheidsuitrusting. Maar onze High Executive testauto heeft standaard adaptieve cruise control en een automatisch noodremsysteem. Verder heb je LED koplampen, parkeersensoren en een achteruitrijcamera. De Suzuki is verkrijgbaar met vierwielaandrijving waarbij je dan zelfs drie rijstanden hebt. De benzineversies van de Vitara mogen 1.200 kilogram aan de trekhaak hebben.

De Suzuki Vitara 1.6 High Executive van binnen

De Vitara heeft prima afleesbare instrumenten en een keurig aanraakscherm waarin je via bluetooth je telefoon kunt bedienen. Maar de kachelbediening zit erg laag, wat onveilig is. Je moet je ogen van de weg halen om het te bedienen. Er is meer dan genoeg ruimte voor kleine spullen. Voorin vind je één USB- en één 12 Volt-aansluiting. De raamstijlen zijn erg breed wat het zicht rondom beperkt. Omdat dit de High Executive versie is, zit er best veel luxe op zoals verwarmde stoelen. Maar het interieur is helaas opgetrokken uit goedkoop ogende en harde plastics. Ook het openen en sluiten van de portieren draagt niet bij aan de kwaliteitsbeleving: de deuren van de Suzuki voelen blikkerig aan. Het laadruim van de Vitara is 375 liter groot. De achterbank klap je eenvoudig weg. De auto heeft geen vlakke laadvloer maar wel een fikse dubbele bodem. De sjorogen zijn van plastic en nogal kwetsbaar. Achterin de Vitara is beperkte beenruimte en echt weinig hoofdruimte, wat mede wordt veroorzaakt door het grote schuifdak.

De Suzuki Vitara 1.6 High Executive en het milieu

Het brandstofverbruik van de 1.6-motor van de Vitara is niet verkeerd. Hij scoort tijdens onze test gemiddeld 1 op 15,5. De 1.6-krachtbron is goed voor een D-energielabel.

Gerelateerde autotests

Meer autotests: ANWB autotest