Naar de inhoudlogo ANWB - ga naar homepageANWB Homepage

ANWB test: wat is de beste uitweg als een auto zinkt?

Je belandt met je auto in het water en zinkt. Lukt het om gelaagd glas in te slaan? Blijven elektrische ramen werken? Wat doet een elektrische auto? En hoeveel tijd heb je om veilig uit een zinkende auto te komen? De ANWB heeft twee testauto’s – een elektrische en een brandstofauto – inclusief bestuurder te water gelaten om écht antwoord te geven op deze levensreddende vragen.

Waarom doet de ANWB deze test?

In Nederland waterland raken ieder jaar bijna 800 auto’s te water. Hierbij overlijden zeker 50 mensen. Toch zijn er veel onduidelijkheden en onjuiste adviezen. Door het water zou er kortsluiting ontstaan en je ramen niet meer werken tot het advies in je auto te blijven tot deze is volgelopen.

Ook zijn er nieuwe technieken die vragen oproepen. Steeds meer auto’s hebben dubbel glas in de zijruiten. Is gelaagd glas echt niet in te slaan en hoe moet je dan ontsnappen uit een te water geraakte auto? Met deze test wil de ANWB feiten van fabels scheiden én de juiste ontsnappingsroute bij een zinkende auto vaststellen.

De belangrijkste bevindingen uit de test

  • Onder water blijven de elektrische ramen werken. De twee testauto’s zijn extra lang onder water gehouden en ook na 10 minuten werkte het 12V boordnet nog steeds. Ruitenwissers, elektrische ramen en deurvergrendeling bleven allemaal werken.
  • Een elektrische auto maakt geen kortsluiting onder water, ook niet na langere tijd. In het hoogspanningscircuit vinden geen temperatuurstijgingen of andere opmerkelijke zaken plaats. Wel moet de auto conform de veiligheidsinstructies voor een gecrashte elektrische auto behandeld worden. Concreet houdt dat in dat het hoogspanningscircuit door een specialist moet worden afgekoppeld en dat er aansluitend metingen worden uitgevoerd om te beoordelen of alles veilig is.
  • Met een veiligheidshamer kun je veiligheidsglas prima inslaan. Sla altijd in een hoek van de ruit, dan breekt het glas het makkelijkst. De energie van een klap midden op de ruit wordt vrijwel volledig geabsorbeerd.
  • Het is tijdens de test niet gelukt de gelaagde ruiten in te slaan met een veiligheidshamer. Steeds meer nieuwe auto’s hebben gelaagde ruiten om geluid van buiten te dempen of voor inbraakpreventie. Het is daarom heel belangrijk dat de auto eigenaar weet welke zijruiten van gelaagd glas zijn. Mocht de raambediening van de gelaagde ruiten niet werken, dan moet de achterruit worden ingeslagen. De voorruit is altijd van gelaagd glas en is nooit een ontsnappingsroute.

Advies: GORDEL, RUIT -> ERUIT!

Bij een zinkende auto is snel handelen cruciaal. De snelste ontsnappingsroute is in de meeste gevallen via de zijramen. Daarom is het advies: GORDEL, RUIT -> ERUIT!

Bekijk het stappenplan 

Adviezen voor autofabrikanten en wetgevers

Op basis van de testresultaten heeft de ANWB de volgende adviezen voor autofabrikanten en wetgevers:

  • Het moet voor mensen meteen duidelijk zijn of een auto gelaagde ruiten heeft. Dit kan bijvoorbeeld met een label op de ruit.
  • Als een auto zijruiten van gelaagd glas heeft, moet het knopje om de ruit te openen ook onder water nog minstens 10 minuten werken. Als dat niet kan, moet er een andere manier zijn om de ruit open te maken of eruit te halen.
  • Dat bij een auto de ruitbediening zal blijven werken als die auto te water raakt, zou onderdeel moeten zijn van het Euro NCAP testprotocol.
  • Zijruiten die automatisch opengaan als een auto te water raakt zouden de overlevingskansen van inzittenden kunnen verhogen.
  • Besteed in de rijopleiding aandacht aan ‘Auto te Water’. Hoe ontsnap je uit een auto te water? Hoe en welke ruit sla je in?
  • Er is op dit moment geen wetgeving die expliciet voorschrijft dat ruitbediening moet blijven werken als een auto te water raakt en dat portieren automatisch ontgrendelen in die situatie.

Met welke auto's is er getest?

Voor deze test zijn er twee auto’s te water gelaten:

  • Een Seat Exeo ST uit 2009. Dit is een stationwagen met een dieselmotor. De auto heeft elektrische ramen en gelaagd glas in de zijruiten.
  • Een elektrische Citroën ëC4 uit 2022. De accu ligt onder de stoelen en is 50 kWh groot. De zijruiten en achterruit zijn van gehard glas. De voorruit is van gelaagd glas.

Hoe is er getest?

We hebben iedere testauto twee keer te water gelaten in een groot bassin, gevuld met enigszins vervuild oppervlaktewater. Hierbij rolde de auto het water in vanaf een hellend vlak, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt bij een vergeten handrem. In dit scenario gaan we er vanuit dat inzittenden geen letsel hebben. Er is voor dit scenario gekozen, omdat het doel van de test is om de juiste ontsnappingsroute vast te stellen. 

Verder is de test uitgevoerd met getrainde reddingsduikers. Aan de achterzijde van de testauto’s is een sleepkabel bevestigd om de auto’s, indien nodig, heel snel uit het bassin te kunnen trekken. Verder zijn de testauto’s zijn met treklijnen gezekerd.

Bekijk testrapport (PDF, 3,41 MB) 

 

Blijf op de hoogte

Dagelijks relevant nieuws en leuke tips