Dit is de beste veiligheidshamer voor je auto
Wanneer een auto te water raakt of een ander ongeval meemaakt is het zaak om de auto snel en veilig te verlaten. Als de deuren of ramen niet meer normaal open kunnen na een ongeval, kan een veiligheidshamer je helpen om uit de auto te komen. Een veiligheidshamer kan daarmee het verschil zijn tussen leven en dood. Wij raden aan om een goede veiligheidshamer op een goede plek in je auto te hebben en dat je weet hoe je deze moet gebruiken.
Wat is een veiligheidshamer precies?
Een veiligheidshamer - ook wel lifehammer genoemd - is een stuk gereedschap waarmee je in noodgevallen een ruit in kunt slaan en vaak ook je gordel kunt doorsnijden. Er zijn verschillende soorten veiligheidshamers maar ze werken allemaal met hetzelfde principe: een keiharde scherpe pin (vaak van metaal) waarmee je een ruit van gehard glas kunt breken.
Een veiligheidshamer is vaak uitgevoerd in een felle (oranje) kleur, zodat deze in een noodgeval ook goed te herkennen is. Om de veiligheidshamer te kunnen gebruiken in noodgevallen bevestig je deze binnen handbereik in het interieur van de auto.
Een veiligheidshamer is noodzakelijk. Uit een door ANWB uitgevoerde test blijkt namelijk dat van binnenuit een ruit inslaan met zaken als sleutels, paraplu's of het metalen gedeelte van hoofdsteunen, niet werkt.
Wat is de beste veiligheidshamer?
Er zijn drie verschillende soorten veiligheidshamers. De eerste twee kan je overal in de auto plaatsen en gebruiken voor alle ruiten die niet gelaagd zijn. De derde moet op één specifieke ruit worden bevestigd. Het is raadzaam om daarnaast dus nog een extra veiligheidshamer in de auto te hebben voor de overige ruiten.
-
Klassieke veiligheidshamer, noodhamer of lifehammer
Deze ziet er het meeste uit als een traditionele hamer (links op bovenstaande foto een goedkoop exemplaar zonder gordelsnijder) . Met in de kop van de hamer scherpe punten waarmee je zelf tegen het raam kunt slaan. De meeste exemplaren worden geleverd met een kliksysteem zodat je de veiligheidshamer op een vaste plek in de auto kunt monteren. Leverbaar zonder en met gordelsnijder, kies altijd voor een exemplaar MET gordelsnijder. Dit type veiligheidshamer is leverbaar voor prijzen tussen de 8 en 10 euro. -
Veiligheidshamer met hamerkop of springveer
Deze ziet er minder uit als een hamer (rechts op bovenstaande foto). Voor ouderen of kinderen kan het lastig zijn om genoeg kracht uit te oefenen met een klassieke veiligheidshamer. Dit type met een springveer hoef je slechts tegen de ruit te houden en de springveer levert de kracht om met de ingebouwde pin de ruit te verbrijzelen. Met een bijgeleverde clip kun je hem in het portiervak vastmaken. Prijs van dit type is circa 20 euro.
-
Permanent op de ruit aangebrachte veiligheidshamer
Bij deze constructie hoef je niet eerst je veiligheidshamer te pakken, hij zit al op de ruit. Bij auto’s met zijruiten van gelaagd glas zet je hem op de achterruit en weet je wat je moet doen als je ooit te water raakt. Dit is een hamerkop die verwerkt zit in een draaiknop die je op de ruit op de juiste plek plakt.
- Met een draaibeweging komt een - via veerdruk ingespannen - slagpen met kracht tegen de ruit. Als de knop met water in aanraking komt begint er een led-lampje te branden zodat je weet waar hij precies zit.
- Hou er wel rekening mee dat een feloranje knop aantrekkelijk kan zijn voor kinderen om aan te draaien.
- Zorg ook dat bij bevestiging de ruit schoon is, dit voor optimale hechting tussen hamer en ruit. Hiermee verklein je het risico dat de hamer loskomt van de ruit bij een ongeluk.
- Soms wordt er bij dit type een losse gordelsnijder meegeleverd. Het is wel zaak om deze een goede vaste plek te geven. Prijs voor dit type is circa 25 euro.
De eerste twee kan je overal in de auto plaatsen en gebruiken voor alle ruiten die niet gelaagd zijn. De derde moet op één specifieke ruit worden bevestigd. Het is raadzaam om daarnaast dus nog een extra veiligheidshamer in de auto te hebben voor de overige ruiten.
Wij raden ook aan om goed op te letten of de veiligheidshamer een gordelsnijder heeft. Het kan voorkomen dat er zoveel spanning op de autogordel komt te staan dat deze niet los wil klikken. Bijvoorbeeld als de gordelspanners af zijn gegaan of als de auto op z'n zijkant of ondersteboven in het water terecht komt.
Hoe gebruik je een veiligheidshamer?
- Gelaagd glas: Het is belangrijk om te weten dat een veiligheidshamer geen gelaagd glas kan breken. Gelaagd gas is opgebouwd uit meerdere lagen glas met daartussen folie. Alle voorruiten zijn van gelaagd glas. Dit betekent dat je een voorruit nooit in kan slaan met een veiligheidshamer. Sommige zijruiten zijn ook gemaakt van gelaagd glas. Het is belangrijk om te weten of de zijruiten in een auto gelaagd zijn. Dit kan je zien wanneer je een zijraam iets laat zakken. Zie je van de bovenzijde meerdere lagen en voel je een scheiding tussen de lagen, dan heb je te maken met gelaagd glas. Bij normaal glas zie je een bolle vorm en voel je niet die naad of scheiding aan de bovenzijde.
- Gordel doorsnijden: Een veiligheidshamer heeft vaak aan de onderzijde ook een mes waarmee de veiligheidsgordel kan worden doorgesneden. Probeer eerst de gordel op de normale wijze los te klikken, als dat lukt is het bijna altijd sneller dan doorsnijden.
- Hier moet je slaan: Wanneer je een zijruit of achterruit wilt inslaan, sla dan in een hoek van de ruit. Dan heb je de beste kans om snel een gat in de ruit te maken.
Waar kun je een veiligheidshamer het beste bewaren?
Wanneer je maar 1 veiligheidshamer in de auto hebt, dan is het zaak dat de bestuurder erbij kan. Zorg dat hij op een plek binnen handbereik gemonteerd of bevestigd is. Dit voorkomt dat de hamer door het interieur vliegt bij een ongeval. Dit is gevaarlijk voor inzittenden en je weet dan niet waar hij is als je hem nodig hebt.
Veelgekozen plekken zijn tegen de middentunnel in de buurt van de versnellingspook of in de deurvakken. Een permanent op de ruit aangebrachte veiligheidshamer plak je aan de binnenzijde van de achterruit, in een hoek. Idealiter heb je meerdere veiligheidshamers op duidelijke plekken in de auto, zeker als je vaak met passagiers rijdt.
Is een veiligheidshamer verplicht?
Op dit moment is er geen verplichting om een veiligheidshamer in de auto te hebben. Wij raden het wel sterk aan om minimaal één veiligheidshamer in de auto te hebben op een vaste plek. Meerdere exemplaren op goed bereikbare plekken is nog beter.