Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Faalangst rijexamen tips

5 tips voor het faalangst rijexamen

Gezonde spanningen voor je praktijkexamen zijn niet gek. Maar wat als zenuwen de overhand nemen en je echt helemaal blokkeert in de auto? Gelukkig sta je er niet alleen voor. Bij het CBR is het namelijk mogelijk om een speciaal faalangst rijexamen te volgen. Bij ANWB zorgen wij met onze rijlessen en begeleiding voor jouw optimale voorbereiding. We geven je hieronder 5 handige faalangst rijexamen tips.

Tip #1 - een goede voorbereiding

Het klinkt misschien cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Om te beginnen is het goed om te weten hoe het faalangst rijexamen verloopt. In de basis is het faalangst rijexamen hetzelfde als het reguliere rijexamen. Het grote verschil is dat je een examinator krijgt die getraind is om mensen met faalangst te begeleiden en je hebt meer tijd om het examen af te leggen. In totaal heb je 1 uur en 20 minuten voor het faalangst examen. 35 minuten zijn gereserveerd voor de examenrit zelf, de overige tijd is voor een eventuele time-out of rustmoment tussendoor. Een hele geruststelling bij zenuwen!

Tip #2 - zorg goed voor jezelf

Onze faalangst rijexamen tip: zorg goed voor jezelf. Zorg dat je de nacht voor het examen genoeg slaap krijgt en kies voor een gezond ontbijt. Voeding zoals blauwe bessen, haver, pure chocolade, banaan en noten staan er om bekend dat ze goed zijn voor de concentratie. Bij zenuwen is het aanlokkelijk om te kiezen voor kalmeringstabletten of medicijnen. Dit raden we af: je weet niet hoe je lichaam hierop reageert en dit kan een negatieve invloed hebben op je alertheid.

Tip #3 – foutje? Geen probleem

Eén keer vergeten om over je schouder te kijken? De verkeerde versnelling gekozen? Of weet je niet meer welke snelheid je mag rijden? Foutjes tijdens het praktijkexamen zijn niet erg. Blijf in alle gevallen rustig. Het grote voordeel van het faalangst rijexamen is dat je een time-out kan aanvragen als er iets niet helemaal goed gaat. Dan bespreek je wat er mis is gegaan met de examinator en ga je daarna in alle rust weer door.

Tip #4 - zet je angsten op een rijtje

Ook is het belangrijk om te weten waar de angsten voor het rijexamen vandaan komen. Ben je bang om te zakken voor het examen? Voelt het als falen als je de eerste keer niet slaagt? Of ben je bang voor de kritiek van anderen? Schrijf op wat precies je angsten zijn en vraag je daarna af of deze gedachten wel echt kloppen.

Tip #5 - positieve focus

Tot slot onze laatste faalangst rijexamen tip: focus op de positieve kanten. Wat zijn bijvoorbeeld je sterke punten in de auto? Ben je een ster met parkeren? Of krijg je veel complimenten over je rijstijl? Neem deze positieve gedachten mee bij het faalangst examen in de auto. Ga niet aan alles twijfelen, maar ga uit van je krachten. Je kan het examen niet perfect afleggen, het gaat om het algemene beeld wat een examinator van je heeft.