Private lease vergelijken met kopen

Vergelijk het kopen van een auto met private leasen

In een groot aantal gevallen kun je met private lease goedkoper uit zijn dan wanneer je zelf de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen.

Dit komt omdat leasemaatschappijen met hoge kortingen auto’s kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren. Daar kun je als particulier moeilijk aan tippen. Aan het eind van de leaseperiode is het voor een leasemaatschappij vervolgens veel eenvoudiger om de auto na een aantal jaar weer goed te verkopen.

Opel Corsa - ANWB Private Lease

Voorbeeld maandkosten Opel Corsa van de ANWB Experts

Als voorbeeld hebben we de ANWB Experts de kosten per maand laten doorrekenen van het zelf kopen van een nieuwe en een gebruikte Opel Corsa voor een periode van vijf jaar (60 maanden) met 10.000 kilometer per jaar in vergelijking met het private leasen van een Opel Corsa voor dezelfde periode en kilometrage (berekening gaat uit van aanschaf in maart 2023).

Extra kosten bij financiering

Bij het zelf kopen wordt uitgegaan van gebruik van spaargeld, er is gerekend zonder rentederving. Bij een financiering komt er voor de nieuwe auto nog eens € 45,- per maand bij, voor de occasion € 23-. Zie ook de toelichting onder het rekenvoorbeeld.

Opel Corsa

NIEUWE AUTO KOPEN

OCCASION KOPEN

NIEUWE AUTO PRIVATE
LEASEN

Aanschafprijs

23.349,- 11.900,- n.v.t.
Restwaarde (inschatting) 10.150,- 4.450,- n.v.t.
       
Waardevermindering (afschrijving) 220,- 124,- -
Vaste kosten      
Verzekering (WA-casco) 54,- 31,- -
Motorrijtuigenbelasting 34,- 42,- -
Overige 25,- 25,- -
  113,- 97,- -
Reparatie, onderhoud
en banden
41,- 71,- -

TOTAAL PER MAAND

374,-

293,-

344,-

Bekijk de aanbieding van de Opel Corsa bij ANWB Private Lease

  • Er is gerekend met aanschaf in maart 2023 en een gebruiksduur/looptijd van 5 jaar en 10.000 kilometer per jaar.
  • Bij nieuw en private lease gaan we uit van de Opel Corsa Level 2 1.2 55 kW (75 pk). Bij zelf kopen heeft deze auto een consumentenprijs van € 23.349 en een te verwachten restwaarde in maart 2028 van € 10.150.
  • Bij de occasion betreft het een Opel Corsa 1.0T Edition 66 kW (90 pk), bouwjaar maart 2018 en een kilometerstand van circa 50.000. Aanschafprijs van de gebruikte Corsa is in maart 2023 € 11.900 en de verwachte restwaarde over 5 jaar € 4.450.
  • Om te kunnen vergelijken met de tarieven van private lease zijn de autokosten exclusief brandstof. De brandstofkosten wordt geschat op ca. € 94,- per maand voor de nieuwe auto en ca. € 95,- voor de occasion. Hierbij is uitgegaan van een literprijs van € 1,83.
  • Er is gerekend zonder rentederving en zonder financieringskosten (rente), dus geen lening om de auto aan te schafen, maar uitgaande van een aanschaf met spaargeld. Als er een financiering nodig is om de auto te kopen stijgen de maandkosten met het rentebedrag. In dit voorbeeld respectievelijk € 45,- voor de nieuwe Opel Corsa en € 23,- per maand voor de occasion.  De aflossing van de lening (geleend bedrag gedeeld door looptijd lening (=gebruiksduur auto) komt daar dan nog bij.
  • Onder overige kosten kun je denken aan pechhulp, autowassen, lakstift etc.
  • Alle bedragen zijn op hele euro's afgerond.

Zelf maandkosten berekenen en vergelijken

Wil je voor jouw situatie berekenen waar je voordeliger mee uit bent? Dan kan in drie simpele stappen:

1. Bereken de kosten van je huidige auto of een aangeboden occasion

Overweeg je private lease maar wil je dit kunnen vergelijken met je huidige auto of het kopen van een occasion? Wij berekenen de maandelijkse kosten van een bestaande auto zoals de prijzen van private lease worden bepaald, zonder de brandstofkosten.
Bereken maandkosten van een bestaande auto

2. Bereken de kosten voor een nieuwe auto

Twijfel je tussen private leasen of een nieuwe auto kopen? Wij rekenen de maandelijkse kosten van een nieuwe auto zo voor je uit dat je deze kunt vergelijken met de tarieven van private lease. Dat is zonder de brandstofkosten.
Bereken maandkosten van een nieuwe auto

3. Tot slot, bekijk wat een auto via private lease kost

Je kunt nu de maandkosten van een auto kopen (nieuw of bestaand) of de kosten je huidige auto vergelijken met de tarieven van ANWB Private Lease.

Terug naar overzicht Private lease