Private lease vergelijken met kopen

Vergelijk het kopen van een auto met private leasen

In een groot aantal gevallen kun je met private lease in vergelijking goedkoper uit zijn dan wanneer je de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen.

Dit komt omdat leasemaatschappijen met hoge kortingen auto’s kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren. Daar kun je als particulier moeilijk aan tippen. Aan het eind van de leaseperiode is het voor een leasemaatschappij vervolgens veel eenvoudiger om de auto na een aantal jaar weer goed te verkopen.

Citroen C1

Voorbeeld maandkosten Citroën C1

Als voorbeeld hebben we de ANWB Experts de kosten per maand laten doorrekenen van een nieuwe en gebruikte Citroën C1 voor een periode van vijf jaar met 10.000 kilometer per jaar in vergelijking met het private leasen van een Citroën C1 (berekening gemaakt augustus 2021).

Citroën C1

NIEUWE AUTO KOPEN

OCCASION KOPEN

NIEUWE AUTO PRIVATE
LEASEN

Aanschafprijs

15.540,- 7.450,- n.v.t.
Restwaarde (inschatting) 5.800,- 3.200,- n.v.t.
Afschrijving en rente      
Afschrijving 162,- 71,-  
Rente 30,- 14,-  
  192,- 85,-  
Vaste kosten      
Verzekering (WA-casco) 46,- 24,-  
Motorrijtuigenbelasting 19,- 19,-  
Overige 21,- 21,-  
  86,- 64,-  
Reparatie, onderhoud
en banden
29,- 53,-  

TOTAAL PER MAAND

306,-

202,-

209,-

  • Er is gerekend met aanschaf in augustus 2021 en een gebruiksduur/looptijd van 5 jaar en 10.000 kilometer per jaar.
  • Bij nieuw en private lease gaan we uit van de Citroën C1 Feel 1.0 VTI 53 kW. Bij zelf kopen heeft deze auto een consumentenprijs van €15.540 en een te verwachten restwaarde in augustus 2026 van €5.800.
  • Bij occasion betreft het ook een Citroën C1 Feel 1.0 VTI 53 kW, bouwjaar augustus 2016 en een kilometerstand van circa 50.000. Aanschafprijs van de gebruikte C1 is in augustus 2021 €7.450 en de verwachte restwaarde over 5 jaar €3.200.
  • Om te kunnen vergelijken met de tarieven van private lease zijn de autokosten exclusief brandstof. De brandstofkosten wordt geschat op ca. €863,- per maand voor de nieuwe auto en de occasion.
  • Er is verder gerekend is met financieringskosten (rente). Als er geen financiering nodig is omdat de auto met spaargeld wordt aangeschaft dalen de maandkosten met het rentebedrag (in dit voorbeeld respectievelijk €30,- en €14,- per maand).
  • Onder overige kosten kun je denken aan pechhulp, autowassen, lakstift etc.
  • Alle bedragen zijn op hele euro's afgerond.

Zelf maandkosten berekenen en vergelijken

Wil je voor jouw situatie berekenen waar je voordeliger mee uit bent? Dan kan in drie simpele stappen:

1. Bereken de kosten van je huidige auto of een aangeboden occasion

Overweeg je private lease maar wil je dit kunnen vergelijken met je huidige auto of het kopen van een occasion? Wij berekenen de maandelijkse kosten van een bestaande auto zoals de prijzen van private lease worden bepaald, zonder de brandstofkosten.
Bereken maandkosten van een bestaande auto

2. Bereken de kosten voor een nieuwe auto

Twijfel je tussen private leasen of een nieuwe auto kopen? Wij rekenen de maandelijkse kosten van een nieuwe auto zo voor je uit dat je deze kunt vergelijken met de tarieven van private lease. Dat is zonder de brandstofkosten.
Bereken maandkosten van een nieuwe auto

3. Tot slot, bekijk wat een auto via private lease kost

Je kunt nu de maandkosten van een auto kopen (nieuw of bestaand) of de kosten je huidige auto vergelijken met de tarieven van ANWB Private Lease.

Terug naar overzicht Private lease