Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Luchtfilter

Mensen in sterk vervuilde gebieden dragen vaak mondkapjes, om geen stofdeeltjes in te ademen. Een automotor houdt ook niet van stof en is daarom voorzien van een luchtfilter. Hoe werkt dat?

Wat is een luchtfilter en wat doet het?

Om de motor te laten lopen is brandstof nodig, maar ook zuurstof. Die wordt uit de lucht aangezogen. Maar dat brandstof/luchtmengsel moet wel schoon zijn als het de motor in gaat, want stofdeeltjes kunnen het inwendige van de motor beschadigen. Het luchtfilter zuivert de aangezogen lucht van vieze deeltjes.

Welke soorten luchtfilters zijn er?

Oudere auto’s hebben meestal een groot, rond luchtfilter, bovenop de motor. Nieuwere types zijn vaak voorzien van een rechthoekig filter, dat in de buurt van de radiateur of aan de zijkant van de motorruimte zit. In beide gevallen zitten ze in een behuizing. Het meest voorkomende type luchtfilter is van papier en tot een harmonica gevouwen, voor een groter doorlaatoppervlak van de instromende lucht.

De luchtfilter kapot, kan dat?

Als het luchtfilter ernstig vervuild is of zelfs verstopt raakt, heeft dat invloed op de verhouding brandstof/lucht die de motor in gaat. De motor zal minder presteren en zelfs onregelmatig gaan lopen, het brandstofverbruik zal toenemen. Kortom: hoog tijd om het luchtfilter te vervangen!

Waar laat ik het luchtfilter vervangen en wat kost dat?

Als je de auto regulier onderhoud laat geven door de dealer, zal deze het luchtfilter volgens het voorgeschreven onderhoudsschema vervangen. Maar bij de meeste auto’s kun je het ook makkelijk zelf doen.

Voor een nieuw luchtfilter voor een doorsnee auto ben je gemiddeld € 45 kwijt. De monteur heeft er tien minuten werk aan (€ 13).

Wat kan ik zelf?

Je kunt het luchtfilter zelf vervangen. Kijk in het instructieboekje waar het luchtfilter zit. Dat is vaak een plastic element dat losgeschroefd of uitgetrokken kan worden. Bij sommige auto’s moet het deksel eraf gehaald worden (dat zit vast met een schroef en/of met clips) Neem het oude luchtfilter eruit, maak de binnenzijde van de behuizing schoon met een vochtige doek, plaats het nieuwe luchtfilter en zet alles weer vast.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Je kunt zelf (zo om de 15.000 km) controleren of het luchtfilter aan vervanging toe is. Open de behuizing en inspecteer het luchtfilter op verontreiniging. Algemeen wordt aanbevolen een luchtfilter om de 20.000 km te vervangen. Rij je veel in stoffige gebieden, dan is het raadzaam een kortere interval aan te houden.

 

Vervangend vervoer nodig?

Staat je auto voor langere tijd bij de garage vanwege een kapot luchtfilter en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.

 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!