ESC
Er komen steeds meer elektronische rijhulpjes in de moderne auto. Eén ervan is ESC, Elektronische Stabiliteits Controle. Sommige merken noemen dit systeem ESP, ofwel ‘Elektronisch Stabiliteits Programma’. Wat is de functie van ESC?
Hij doet het niet, hoe komt dat?
Storingen aan het ESC-systeem komen niet veelvuldig voor. Bij een storing zal er een controlelampje op het dashboard zal gaan branden. Vervuilde sensoren kunnen de oorzaak zijn, schoonmaken is dan de remedie. Maar door blootstelling aan hitte, vocht en vuil kunnen de sensoren ook defect raken. Dan moeten ze vervangen worden. Ook de microprocessor kan stuk gaan. Uiteraard moet die dan ook vernieuwd of gerepareerd worden..
Waar laat ik het maken en wat kost dat?
Omdat de hedendaagse auto vol zit met allerlei elektronica, heeft de dealer apparatuur waarmee hij snel kan bepalen waar de storing zit. Laat hem dus maar uw defecte ESC-systeem repareren. Het is werk voor een vakman.
Een kosteninschatting voor reparatie van het ESC is niet te geven. Het hangt heel erg af van wat er vervangen moet worden.
Wat kan ik zelf?
Reparatie van het ESC-systeem kun je beter aan de garage overlaten.
Wat is het en wat doet het?
Als je met je auto in een kritieke situatie terechtkomt, waardoor de auto in een slip dreigt te raken, dan grijpt ESC in. Dat kan zijn bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre, bij een te snel genomen bocht of op een verraderlijk glad wegdek. ESC werkt samen met ABS (dat ervoor zorgt dat de wielen bij een noodstop niet blokkeren) en tractiecontrole (dat voorkomt dat de wielen gaan doorslippen oftewel spinnen). ESC werkt met sensoren en een microprocessor. Daarmee vergelijkt het systeem de richting waarin de bestuurder de auto wil sturen en de richting waarin de auto zich beweegt. Komen die niet overeen, dan gaat het ESC de aandrijving op de afzonderlijke wielen verminderen of zelfs afzonderlijke wielen afremmen. Daardoor wordt de auto gestabiliseerd en in de gewenste richting gestuurd.
ESC is het belangrijkste veiligheidsmiddel sinds de veiligheidsgordel. Toch kent het systeem zijn beperkingen; de ingrepen die het systeem doet, moeten door de banden worden overgebracht op het wegdek. Die moeten dus voldoende profiel hebben en geschikt voor de (winterse) omstandigheden. Ook kan het systeem geen natuurwetten veranderen. ESC is een veiligheidssysteem, geen vrijbrief om meer risico te nemen.
Welke soorten zijn er?
ESC bestaat vanaf 1995. De werking is hetzelfde gebleven, al is in de loop der jaren het systeem wel verfijnd en vooral veel compacter en lichter geworden. Veel fabrikanten boden het als optie aan, maar sinds 1 november 2011 is het verplicht op alle nieuwe modellen.
Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?
Als je normaal rijdt, zul je niets merken van de aanwezigheid van ESC. Bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre of een verkeerd ingeschatte bocht zal het ingrijpen en er zo voor zorgen dat de auto bestuurbaar blijft. Bij sommige modellen kan het ESC uitgeschakeld worden. Voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers in je omgeving: doe dit niet!
Meer weten? Stel een vraag aan of zoek een antwoord van onze auto experts