Over de airco

Hoe werkt zo´n airconditioning?

Wat een airco doet, weet eigenlijk iedereen wel. Maar hoe werkt dat nou preciés? Het principe van een airco lijkt wel een beetje op zweten. Om vloeistof te verdampen, heb je warmte nodig en die warmte wordt onttrokken aan de omgeving van de vloeistof. Bij zweet komt die warmte van je huid en de lucht er vlak boven. Door het verdampen van het zweet koel je dus af.

Bij een airco zit dat natuurlijk ingewikkelder in elkaar. Het draait in koeltechniek om de verhoging van de temperatuur die tijdens de compressie optreedt. Dat maakt het mogelijk om de warmte die het gas heeft opgenomen bij een lage temperatuur, weer af te geven bij een hoge temperatuur.

De door de motor aangedreven compressor comprimeert (comprimeren betekent samenpersen) het gasvormige koudemiddel waarbij druk en temperatuur sterk stijgen. Als gevolg hiervan komt het koudemiddel de condensor binnen als een heet gas. De rijwind koelt het koudemiddel af, zodat het de condensor weer als vloeistof (gecondenseerd) verlaat. Bij het condenseren komt warmte vrij die, net als de warmte van de motor, de buitenlucht in gaat (vandaar dat er vaak een extra koelradiateur voor de airco aanwezig is). Het koudemiddel zet uit wanneer het door het expansieventiel stroomt. Daardoor daalt de druk, waarna het vloeibare koudemiddel weer gasvormig kan worden. Dat proces vindt plaats in de verdamper. In onderstaand schema is dit te zien:

En zo komen we weer bij het zweten: voor het gasvormig maken is warmte nodig die uit de lucht het interieur binnen wordt gehaald (verdampen dus). Hierna gaat de lucht gekoeld en gedroogd het interieur weer in. De warmte uit de lucht wordt gebruikt om een vloeistof gasvormig te maken, waarbij de lucht sterk afkoelt. Dat is een beetje te vergelijken met jezelf verkoelen met behulp van verfrissingsdoekjes. Daar zit vaak alcohol of een andere snel vervliegende vloeistof in.