Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dubbeltest BMW i5 vs VW ID.7

Ben je bereid de extra kosten van een BMW-badge te dragen?

Wie elektrisch aangedreven zakensedan wil, kan veel kanten op. Zo is er de keuze tussen de nieuwe BMW i5 en de nieuwe Volkswagen ID.7. Wordt het de blitse BMW badge of de verstandige VW? Hoeveel meer - en waarom - geef je eventueel uit aan die BMW-badge? Is dat terecht?


Waar praten we over?

Er is een nieuwe BMW 5-serie. Dat is en blijft iets waar veel zakelijke rijders reikhalzend naar uitkijken. Maar het merk BMW is sinds de elektrificatie van diens wagenpark behoorlijk veranderd. In elk geval qua vormgeving van hun modellen. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen voor de overstap naar stroom als het gaat om weggedrag en rijcomfort? Is deze BMW i5 nog steeds de benchmark in dit deel van de markt?

Ook bij Volkswagen is de elektrificatie in volle gang. Menig brandstofmodel heeft inmiddels zijn elektrische evenknie: de Golf de ID.3, de Tiguan de ID.4 en de Transporter de ID.Buzz. Dus zou je denken dat we met de ID.7 dan een Passat op stroom te pakken hebben. Dat is echter niet het geval: de Duitsers zetten met deze elektrische hatchback namelijk hoger in. De ID.7 kan zich – als we Volkswagen mogen geloven -  prima meten met auto’s zoals de Mercedes-Benz EQE en BMW i5.
 


Prijzen en uitvoeringen

Wanneer je naar de afmetingen van deze Volkswagen ID7 kijkt en naar de omvang van het batterijpakket, dan is de ID.7 een stuk groter dan een Passat. Het is krap vijf meter lange hatchback met 77 kWh aan accucellen. Het prijskaartje van de ID7 bedraagt € 59.990, wat een stuk gunstiger is dan dat van de BMW i5.

De BMW is een ‘stukje’ duurder dan de ID7. De nieuwste 5-serie komt er als benzine, diesel en elektrische uitvoering. De goedkoopste 5-serie is de 520i benzineversie voor € 65.379. Dat is dus al duurder dan de goedkoopste elektrische ID7. Wil je een elektrische BMW 5-serie dan beginnen de prijzen bij € 77.572. Ga je de BMW private leasen reken dan op zo’n 950 euro als maandbedrag. De EV is er dan in twee smaken, als eDrive 40 sedan en als uiterst krachtige en snelle XDrive M60. Onze testauto is een i5 eDrive 40 M Sport Pro. Die is dankzij allerlei extra’s geen 77 mille maar – hou je vast - € 97.278!

De door ons geteste Volkswagen: een Business Pro

De door ons geteste VW is een ID7 Business Pro voor de 61.490 mille. Je krijgt volgens Volkswagen dan een rijkbereik van 617 kilometer en een snellaad-mogelijkheid van maximaal 175 kW. Overigens is de auto zo nieuw dat we ons niet durven te wagen aan het noemen van een richtprijs voor private leasen. Daarvoor moet je bij de dealer informeren. Standaard beschikt de ID.7 over zaken als een HUD met augmented reality, adaptieve cruise control, matrix LED verlichting en een 360 graden camera..

De testauto heeft dan ook nog een trekhaak, actieve en instelbare demping, een dikke stereo, een verwarmbare achterbank en een warmtepomp. Nou vinden we dat laatste nogal krenterig; 1.100 euro extra betalen voor een warmtepomp op zo’n dure auto. Enfin, het brengt de totaalprijs op € 72.240.

BMW: op smaak brengen kost veel geld

BMW grossiert zo als te doen gebruikelijk bij het merk in uitrustingspakketten, de een nog lekkerder dan de andere, met alle gevolgen voor de prijs. Standaard is de auto best oké van uitrusting – maar dat mag ook wel voor vanaf 77 mille. Maar als je er een échte BMW van wilt maken, en dat wil je, nou… trek dan de beurs maar! Het comfortpakket van onze testauto bijvoorbeeld, met verwarmde stoelen en achterbank, elektrische verstelbare stoelen en 4-zone airco, kost 2.450 euro.

En datzelfde betaal je voor het Innovation pack dat bestaat uit een head up display met augmented reality en een systeem waarmee je met een handgebaar in de lucht de radio kunt bedienen.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mind you, de private leaseprijs van 950 euro in de maand is dan inmiddels dus ook natuurlijk ruim over de 1.000 euro gegaan. Doekje voor het bloeden is dat je wél 82 kWh aan batterijen hebt en kan snelladen met maximaal 205 kW. Das dus allemaal wel sneller en beter dan bij jouw VW. Overigens komt VW later dit jaar met een 86 kWh batterijpakket. Met een rijbereik van meer dan 700 km.

Garantie

De VW ID.7 wordt geleverd inclusief een nogal karige twee jaar fabrieksgarantie op de complete auto en acht jaar of 160.000 kilometer op het benodigde batterijpakket. Bovendien zijn een rijvaardigheidstraining en zeven jaar onderhoud bij de vanafprijs inbegrepen.Dan maak je kennis met de wereld van elektrisch rijden. Bij BMW krijg je op de gehele auto drie jaar garantie zonder km-beperking. En acht jaar of 160.000 km op de batterijen.
 


Ruimte: dat wint de VW!

Ten opzichte van zijn voorganger is de BMW 5-serie aan alle kanten gegroeid. Hij is bijna 10 centimeter langer geworden, hij is nu 1 meter 90 breed en hij is best hoog voor een sedan: 1 meter 51 om precies te zijn. Dat komt omdat het inzittendecompartiment bovenop het batterijpakket is gebouwd. Hebben de inzittenden een beetje geprofiteerd van deze groeistuip? Jazeker, achterin is meer dan genoeg beenruimte en ook de hoofdruimte is voor iemand van 1 meter 90 ruim voldoende. Voorin zit je als een vorst. Het stuurwiel pakt lekker vast en de bedieningen op het stuur zijn ergonomisch verantwoord.

Voor een lange, redelijk lage auto is het ruimteaanbod van de ID7 verbluffend. Dat geldt voor zowel de beschikbare beenruimte, als voor de hoofdruimte. Kies je voor het panoramadak dan kan je glas ervan ‘dimmen’, zodat er geen noodzaak is voor een rolgordijn. Dat scheelt materialen, gewicht en kostbare centimeters boven je kruin.

Achterin de ID.7 is het maar goed dat je je benen ver kunt strekken, want de achterbank biedt weinig steun aan je bovenbenen. Een kwaal waar meer elektrische auto’s mee kampen. Een middentunnel ontbreek en dus zit je in het midden ook goed. En de achterpassagiers beschikken over hun eigen klimaatcontrole plus twee USB-C stroompunten.

 


ID.7 profiteert van vijfde deur

En dan de kofferruimte van de BMW. Die biedt een fikse 490 liter aan spullen. Maar een dubbele laadbodem ontbreekt. Wel is er een flink vak voor de laadkabel. In sommige versies is de achterbankleuning neerklapbaar. De i5 heeft trouwens geen frunk.

De BMW legt het op dit testonderdeel sowieso af tegen de ID.7 want dat is een hatchback. Hij heeft in tegenstelling tot de i5 dus een grote vijfde deur. De rugleuning van de achterbank kun je neerklappen vanuit de kofferbak. De bagageruimte heeft een inhoud van minimaal 532- en maximaal 1.586 liter. Helaas ontbreekt ook bij de ID.7 een frunk. Maar de laadkabels kun je achterin wel kwijt onder de bagagebodem, net als bij de BMW. Bij de VW is de bodem ook nog eens variabel. Maar er ontstaat nooit een vlakke laadvloer.
 


Hoe rijden de BMW i5 en de VW ID.7?

Kijk, nu wordt het interessant want de BMW heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden als het om weg- en stuurgedrag gaat. Daar loopt BMW immers al decennia mee te pronken. Maar laat de luxe Volkswagen nou juist een vijftienvoudig (!) – ja je hoort het goed! - verstelbare vering en demping hebben. Het is trouwens geen luchtvering maar het komt heel dichtbij, qua gevoel. Zó is deze auto de ultieme reiswagen qua rijcomfort. En hopla, zó heb je plots een ID.7 die ook nog eens messcherp stuurt. Voor dit huzarenstukje ben je wel een meerprijs van € 2.499 verschuldigd.

Aan de andere kant zullen critici waarschijnlijk opperen dat je dan wel over de voelsprieten van Max Verstappen moet beschikken om de verschillen in setting te voelen tussen bijvoorbeeld de standjes 13, 14 en 15. Ja toch? Wie voelt dat nou?

‘Onze’ ID.7 Pro Business-versie heeft een 286 pk sterke elektromotor op de achteras. Het is dus een achterwielaandrijver en dat merk je. De stuurinrichting heeft geen last van aandrijfreacties. Het stuurgevoel is nogal licht. Je kunt dit een tandje zwaarder zetten maar eigenlijk zou je het nog wat zwaarder willen. Die krachtbron is goed voor 545 Nm koppel dus dat deze auto wel van z’n plek wil hoeft verder geen betoog. Je zit trouwens lekker diep in de auto. Achter het stuur zou je zweren dat je met jouw kont op het wegdek zit, maar stap je uit, dan blijkt de ID.7 toch echt een crossover. Met recht het beste van twee werelden!

 


BMW: erg fijn weggedrag

De i5 eDrive 40 is net zo goed een achterwielaandrijver. En heeft dus ook een erg rustige besturing. En ook hier is, net als bij de VW, het gevoel net te weinig en de bediening van de besturing net wat te licht. Van een BMW mag je op dit gebied heel wat verwachten en het blijft qua gevoel net wat achter bij die hoge verwachtong. Verder zit je in de elektrische 5-serie wat hoger dan in de benzineversie. Dat komt natuurlijk door dat batterijpakket waar je bovenop zit. De i5 eDrive 40 heeft één elektromotor die goed is voor maximaal 340 pk.

Veel elektrische auto’s hebben de eigenschap dat ze redelijk hard zijn afgeveerd. Dat is het gevolg van het hoge wagengewicht. De vering en demping moeten de fikse voertuigbewegingen die dat met zich meebrengt in toom houden. BMW heeft kans gezien de 5-serie juist zeer comfortabel af te veren, ondanks zijn forse gewicht. En dat zonder 15 verschillende instellingen zoals in de VW. Verder is het echt doodstil aan boord – ook voor een elektrische auto (die van zichzelf al stil zijn). Stiller ook dan aan boord van de Volkswagen waar je iets meer bandengeruis hoort en geluiden van buiten de auto wat meer binnendringen.

Er zijn nog twee interessante gimmicks op de i5: Zo kun je een automatisch lane change systeem krijgen. Rij je op de adaptieve cruise control en rijdt er voor je iemand langzamer, dan kan het systeem voorstellen om van rijstrook te wisselen en in te halen – als het veilig is natuurlijk. Je bevestig je dat voorstel door in de desbetreffende zijspiegel te kijken. Is de weg vrij dan schuift de auto automatisch een strook op. Vooralsnog valt dit systeem echter alleen te benutten bij onze Oosterburen: in Nederland is het gebruik van de techniek (nog) niet toegestaan.

Tweede gimmick betreft de boost-stand. Als je even heel snel iemand wil inhalen op een tweebaansweg bijvoorbeeld, kun je de boost functie aanspreken. Dan krijg je 10 seconden even het volle vermogen van 340 pk en schiet de auto echt vooruit. Zonder boost heb je 313 pk tot je beschikking, wat nog steeds heel veel is.
 


Wat verbruiken de BMW i5 en de Volkswagen ID.7?

Zowel de BMW als de Volkswagen hebben maar één mogelijkheid om remenergie terug te winnen. Dat doe je door de ‘B-stand’ op de transmissie in te schakelen. Voor de rest dokteren deze twee limousines het liefste zelf uit hoe en waar de remenergie wordt teruggewonnen. Wat inhoudt dat je in het geval van de BMW het beste altijd met de navi aan kunt rijden zodat de auto weet waar hij is.

Met 77 kWh aan batterijen is met de Volkswagen ID.7 een theoretisch rijbereik van 617 kilometer mogelijk – heb je 20 inch wielen besteld i.p.v. de standaard 19 inch dan is de range 599 km. Wij lazen tijdens onze vaste verbruiksronde 544 km toen we wegreden. Uiteindelijk haalden we een praktijkverbruik van 18,0 kWh per 100 kilometer. Wat helemaal niet verkeerd is, als je je bedenkt dat deze ID.7 hetzelfde batterijpakket heeft als zijn kleinere broers.

Volgens Volkswagen is de luchtweerstandscoëfficiënt echt super laag, waardoor hij zo relatief zuinig met stroom omspringt. De maximale laadsnelheid bedraagt 175 kiloWatt: van een 10- naar 80 procent volle batterij zou aan een snellaadpaal 28 minuten in beslag moeten nemen.

BMW i5 haalt keurig de fabrieksopgave

De BMW kwam uit op een gemiddeld stroomverbruik van 18,7 kWh per 100 km en haalde daarmee de fabrieksopgave. Chapeau, zeker gezien het feit dat de buitentemperatuur slechts 9 graden was. Wel lazen we na een nacht laden een actieradius af van maar 405 km. Dat is dus significant minder dan de 579 km die de fabriek opgeeft.

Tenminste, dat geeft BMW op voor de eDrive 40 als je de auto in maximale range zet. Dan worden het vermogen en de topsnelheid namelijk flink afgeknepen. Maar laat je alles in de normale stand staan zoals wij dat tijdens onze reis deden, dan zou je 502 kilometer halen. Snelladen doe de i5 met maximaal 205 kW en dat doet hij dus ook echt! Niet normaal hoe snel dat gaat. De laadtijd is bij deze auto echt geen issue. In een half uurtje was hij van 10 procent leeg weer bijna 90 procent vol!
 


Gebruiksgemak: hoe handig zijn de BMW i5 en de VW ID.7?

Het interieur van de Volkswagen wordt gedomineerd door een gigantisch infotainmentscherm van 38,1 centimeter doorsnee. Daarin hoef je minder te zoeken dan in andere recente Volkswagens: de ingenieurs hebben de klimaatcontrole bijvoorbeeld onderaan vast gezet en bovenaan kun je zelf een aantal favoriete functies instellen, zeg maar snelkoppelingen. Dit scherm komt uiteindelijk in alle VW’s. De bediening is verder redelijk logisch al geeft de navigatie niet aan waar de files staan. En is het scherm voor het resetten van de km-standen en voor het instellen van de head up display diep en onlogisch verstopt in de menustructuur.

Voor de instelling van de luchtstromen ben je nu ook aangewezen op het aanraakscherm. Hoewel we dat inmiddels van andere fabrikanten gewend zijn – NIO en Tesla doen bijvoorbeeld niet anders – voelt het in de Volkswagen onlogisch. De traditionele luchtroosters zie je namelijk nog steeds zitten, alleen hebben de Duitsers de schuifjes weggelaten waarmee je ze normaal met de hand zou verstellen.

Hallo, ik heb koude handen!

Maar je hebt dan wel weer spraakbesturing. Zeg jij bijvoorbeeld tegen IDA (zo heet ze): “Hallo Volkswagen, ik heb koude handen”. Dan wordt de stuurverwarming geactiveerd en sturen de ventilatieopeningen automatisch warme lucht naar alleen jouw handen. Behalve de bekende standen ‘warm’ en ‘verkoelen’ van de stoelen zit er nog een derde stand op: droog maken! Dus als jij net een zware onderhandeling of vergadering achter de rug hebt en je met klotsende oksels instapt dan kun je je kleren drogen tijdens het rijden.

 


Voorin de BMW zit je als een vorst. Het stuurwiel is niet helemaal rond. Dat is een modegril. De Volkswagen heeft dat ook. Enfin, het pakt lekker vast en de bedieningen op het stuur zijn ergonomisch verantwoord. De lederen bekleding is vegan. Elke i5 heeft standaard een fraai curved display. In normaal Nederlands gaat het dus om een gebogen beeldscherm. Daarin vind je vrijwel alle bedieningen, zoals die van de audio, navigatie, airco en ga zo maar door. De auto heeft net als de grotere i7 dus maar heel weinig fysieke knoppen, maar gelukkig zijn er wel enkele sneltoetsen, net als bij de VW.

Zo kun je bijvoorbeeld snel de stoelverwarming instellen zonder dat je een heel menu door hoeft. Prima, maar echte knoppen zijn toch het allerbeste. Het mag dan wat ouderwetser zijn – het werkt wel het snelst! Een parkeerassistent met camera is ook altijd standaard, evenals een warmtepomp om de batterijen te kunnen pre-conditioneren voor het laden. Ook leuk; om je tijdens het snelladen niet te vervelen kun je games spelen op het infotainmentscherm of naar streaming video kijken. Tot slot: de BMW mag 1.500 kilogram aan de trekhaak meezeulen, de Volkswagen 1.000 kg.
 


Winnaar

Hoeveel heb je er voor over om met een BMW badge rond te rijden? Daar komt het eigenlijk op neer. Voor een bepaalde groep mensen is het rijden van een 5-Serie het hoogst bereikbare, een droom die uitkomt. Alleen wordt die droom een beetje een nachtmerrie als je naar de prijslijst kijkt. Aan de BMW i5 zelf zal het trouwens niet liggen. Hij heeft een nog verfijnder weggedrag dan de Volkswagen ID.7, hij is stiller en hij zit ergonomisch beter in elkaar. Bovendien was hij tijdens onze verbruiksmetingen net zo zuinig als de fabriek opgeeft. En de hele aandrijflijn reageert levendiger dan die van de Volkswagen.

Maar ja, als je de vanafprijzen vergelijkt dan is de Volkswagen ID.7 liefst 17 mille goedkoper dan de BMW. Bovendien hoef je niet ook nog eens allerlei pakketten bij te bestellen om de auto op smaak te brengen, dat is hij voor een groot deel al. Hij is net zo ruim als de i5, hij heeft een rijke standaarduitrusting – de BMW heeft bijvoorbeeld standaard alleen rijhulpsystemen die waarschuwen maar niet ingrijpen - en de VW is dankzij die enorme vijfde deur een stuk praktischer in gebruik. De Volkswagen wint dus deze vergelijking, maar echte BMW-adepten zullen zich daarvan geen bal aantrekken. En ja, als je dat extra geld hebt liggen is het een begrijpelijke keuze.

Solo test BMW i5

Solo test Volkswagen ID.7