Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dubbeltest vernieuwde Ford Focus vs. Opel Astra

28 oktober 2022 Opel pakt Ford z’n paradepaardje af!

De huidige generatie van de Ford Focus is onlangs bijgepunt in de hoop op een hogere podiumplek. Maar dan moet de concurrentie natuurlijk niet met een compleet nieuw model komen. En laat dat nou precies zijn, wat Opel met de Astra heeft gedaan!

Ruimte

Het betreft weliswaar centimeterwerk, maar de Focus is in bijna alles nét even groter dan de Astra. De Opel is alleen een stukje breder, maar dat zullen vermoedelijk de buitenspiegels zijn: van binnen merk je daar weinig van. Beoordelen we de bagageruimtes, dan blijkt dat beide merken elkaar geen duimbreed toegeven. De Astra heeft weliswaar de grootste kofferbakinhoud met de achterbank overeind, maar in de Focus kun je juist meer kwijt met de banken plat: minimaal 375- en maximaal 1.354 liter. Je zoekt echter vergeefs naar een vlakke laadvloer, omdat een variabele bagagebodem ontbreekt.

De laadruimte van de Astra is minimaal 422- en maximaal 1.339 liter groot, maar dat aantal slinkt met 70 stuks wanneer je kiest voor de door ons gereden, plug-in hybride uitvoering. Op de achterbank kun je in de Opel weliswaar twee opgroeiende kinderen kwijt, maar wie langer is dan 1.90 meter komt beenruimte te kort. De hoofdruimte is wel goed voor elkaar. In de Ford zit je zowel met je hoofd als knieën vrij.

Rijgedrag

Normaal gesproken is dit het testonderdeel waarbij de Ford afstand neemt van zijn concurrenten. Maar Opel heeft bewonderenswaardig goed diens huiswerk gedaan: qua rijdynamiek doet de nieuwe Astra nauwelijks onder voor de Focus. Misschien dat de Ford iets gretiger stuurt, maar hij stuitert over verkeersdrempels heen. Dat doet de Opel dan weer beter. We hebben hier van doen met twee testauto’s die niet lekker met elkaar te vergelijken vallen. De Focus heeft de instapmotor, de Astra de allerdikste krachtbron. De Ford heeft een handgeschakelde zesbak, de Opel een achttraps automaat. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vandaar dat we het in dit geval laten bij het compliment, dat de Astra de Focus qua rijgedrag dicht is genaderd.

Uiteraard hebben we van de auto’s afzonderlijk nog wel wat feiten en cijfers voor je! De 1.0-liter driecilinder in de Focus levert 125 pk en is goed voor een koppel van maximaal 170 Nm. Hij kan een aanhanger trekken van 1.100 kilogram. De Astra Hybrid - wat stiekem een plug-in hybride is - combineert een elektromotor met een 1.6-liter viercilinder benzinemotor. Gecombineerd leveren beide krachtbronnen 180 pk en 360 Nm koppel. Het trekgewicht van de Opel bedraagt 1.450 kilogram. Het batterijpakket dat zoveel bagageruimte opslokt, heeft een omvang van 12,4 kWh. Daarmee kom je in de praktijk zo’n 60 kilometer ver op een volle lading stroom.

Verbruik

Door trouw te stekkeren, kun je het verbruik van de plug-in hybride Astra behoorlijk drukken. In de folder reppen de Duitsers over een score van 1 op 91, maar dat lijkt ons weinig realistisch. Wij scoorden een praktijkverbruik van 1 op 16,3 tijdens onze rit naar de voorverkiezing van de Auto van het Jaar in Denemarken. Behalve voor een plug-in hybride kun je bij Opel ook terecht voor een reguliere benzineversie en een dieselvariant. In 2023 moet het motorenpallet nog verder worden uitgebreid met een volledig elektrische krachtbron. Bij Ford blijft het vooralsnog bij een enkele zelfontbrander, twee mild hybride benzinemotoren en de gepeperde ST-uitvoering. Het beschikbare vermogen loopt uiteen van 115- tot 280 pk. Voor de door ons gereden, eenvoudigste benzinemotor geven de Amerikanen een gemiddeld verbruik op van 1 op 20. Wij realiseerden een score van 1 op 15,6.

Veiligheid

De Ford beschikt optioneel over speciale deurbeschermers, maar de scherpe punt in het achterportier is de ingenieurs schijnbaar ontgaan. Je zou ‘m zomaar in je buik kunnen krijgen, wanneer je probeert een kinderstoeltje op de achterbank te monteren. Een belangrijk deel van de aanvullende veiligheidsuitrusting moet bij Ford van de optielijst komen. Adaptieve cruise control bijvoorbeeld, maar ook vermoeidheids- en verkeersbordherkenning of dode hoek bescherming. Al die systemen zitten samen in een pakket, tegen een meerprijs van 750 euro.

Opel maakt deel uit van ’t Stellantis-concern en dat heeft zijn weerslag op het aantal reddende engeltjes aan boord. Die doen standaard zo min mogelijk, maar hoe meer je betaalt, hoe meer verantwoordelijkheden de Astra je uit handen neemt. Systemen als dode hoek bescherming en een waarschuwing voor kruisend verkeer zitten ook bij Opel in een pakket. Dat is minder omvangrijk dan bij Ford, maar daardoor betaal je ook bijna de helft minder. Op de - eveneens optionele - IntelliLux-verlichting van de Astra hebben ze bij Ford geen weerwoord: maar liefst 84 LED-elementen per koplamp maken dat jij maximaal zicht houdt terwijl je medeweggebruikers niet verblind raken.

Gebruiksgemak

De Astra is begin dit jaar geïntroduceerd, de huidige Focus draait alweer sinds 2018 mee. De compacte gezinsauto kreeg een nieuw front, maar ook een ander infotainmentscherm. Dat draait op snellere software en ontdoet het interieur van de nodige traditionele bedieningsknoppen. Het werkt desondanks aangenaam intuïtief, op de toetsen voor de stoelverwarming na. Een simpele aanraking voldoet, maar omdat er direct een pop-up menu verschijnt, ben je toch even van je ‘a propos’. Het gevolg is, dat je de temperatuur ‘dubbel’ instelt. Het duurt vermoedelijk wel even voor je dat hebt afgeleerd.

Alle Astra’s beschikken over een fraai, digitaal instrumentarium dat is uitgesmeerd over twee schermen. Alleen de diameter van die schermen verschilt per uitvoering. Je kunt door de menustructuur ‘swipen’ alsof je thuis op je tablet zit; erg bedieningsvriendelijk, net als de traditionele bedieningsknoppen voor het volume en de verwarming. Wanneer je niet investeert in een wallbox - of er thuis simpelweg geen kwijt kunt - doet de Astra er vijfeneenhalf uur over om de batterij weer vol te laden. Standaard gebeurt dat met een snelheid van 3,7 kW, optioneel kun je het laadvermogen opkrikken tot 7,4 stuks, waarmee je de laadtijd halveert. Over laden gesproken: voor een USB-aansluiting voor de achterpassagiers moet zowel bij Ford als bij Opel worden bijbetaald. De Focus voorziet wel standaard in een ouderwetse 12V-aansluiting.

Prijs

Nieuw of tweedehands, uit eigen zak of via de private lease: de Ford Focus en Opel Astra zijn mateloos populaire gezinsauto’s. Komt natuurlijk ook omdat ze in verschillende gedaantes verkrijgbaar zijn: als hatchback of als stationwagen. De eenvoudigste Astra staat bij je voor de deur vanaf net geen 32 mille. Dan beschik je al over ergonomische stoelen, draadloze Apple CarPlay en een groot deel van de aanvullende veiligheidsuitrusting. De Focus is er vanaf € 33.300, maar voor dat geld heb je dan wel een 125 pk sterke, mild hybride benzinemotor tot je beschikking. Opel komt niet verder dan een reguliere driepitter, die 110 pk levert. Bovendien is het bij Ford een betrekkelijk kleine stap van het ‘instappertje’ naar de door ons beproefde ST Line X testuitvoering, die compleet met 10-voudig verstelbare sportstoelen, rode remklauwen en een Bang & Olufsen stereo € 35.150 kost.

De meerprijs tussen de voordeligste Astra en de uitvoering die wij tot onze beschikking hadden, is aanzienlijk hoger. De plug-in hybride Astra Hybrid GS-Line - want daar hebben we het over - is er vanaf € 45.449. Heb je wel 180 pk onder je rechtervoet en een voortreffelijke automaat. Kies je liever voor private lease, reken dan op minimaal 467 euro in de maand voor de eenvoudigste Opel. Onze testuitvoering kost maandelijks zomaar 110 euro extra. Ford verlangt minstens 484 euro voor een Focus. De ST Line X komt op 519 euro per maand. Hoe je het ook wendt of keert: je betaalt bij Ford dus altijd minder voor een rijk aangeklede uitvoering dan bij Opel.

Behalve verschillen hebben onze testauto’s ook een aantal overeenkomsten. Het verkeerde gebruik van het typeplaatje ‘Hybrid’ bijvoorbeeld. Het prijkt zowel bij de Focus als de Astra op de achterklep, maar de Ford is een mild hybride en de Opel heeft een stekker. En dan is er nog de duur van de fabrieksgarantie: zowel Ford als Opel komen niet verder dan een schamele 2 (!) jaar. Alleen op de batterij van de Astra profiteer je van een garantietermijn van 8 jaar of 160.000 kilometer.

Winnaar

Opnieuw blijkt dat de Ford Focus en Opel Astra alle twee uitstekende allrounders zijn. Dat de Ford de Opel kan bijhouden, terwijl de Focus in de basis alweer vier jaar oud is, valt een prestatie te noemen. Maar dat de Duitsers er in zijn geslaagd om de rijeigenschappen van de nieuwe Astra gelijk te trekken met die van de Ford, is even goed indrukwekkend. Hoewel daarbij wel moet worden aangetekend, dat de Focus dus al sinds jaar en dag zo uitmuntend rijdt. De Ford-ingenieurs moeten eerder aan de slag met de ontwikkeling van nieuwe, schone motoren. Met diens palet aan al dan niet semi-elektrische aandrijflijnen is Opel nu al klaar voor de toekomst. Dat de Focus iets ruimer is en een paar duizend euro voordeliger wanneer je de auto gaat aankleden, weegt daar niet tegenop. Vandaar dat we de Astra uiteindelijk bestempelen tot winnaar van dit vergelijk.

Op zoek naar een occasion?

Op anwb.nl vind je een actueel occasionaanbod, verrijkt met een richtprijs volgens de ANWB-koerslijst en de ANWB autotest inclusief de bevindingen van de Wegenwacht. Zo ook van de vijfdeurs Ford Focus en Opel Astra.

Bekijk ook onze afzonderlijke rijtesten van deze testkandidaten:
Ford Focus ST-Line X 1.0 Ecoboost Hybrid
Opel Astra Hybrid GS-Line