Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chinese automerken: wel of geen goede keuze?

In het Nederlandse straatbeeld doemen steeds meer Chinese auto’s op, voornamelijk elektrische SUV’s. De Chinese vierwieler had weliswaar een slechte start, maar door samenwerking met diverse Europese automerken timmert ie hard aan de weg. De koper lijkt desondanks toch nog een beetje huiverig. Want hoe zit het met de bouwkwaliteit van de auto, het onderhoud, de garantie en service van Chinese automerken?

De allereerste Chinese auto in ons land was de Landwind. Deze SUV werd in 2005 op de Europese markt geïntroduceerd en scoorde extreem slecht in botsproeven. In 2009 probeerde het merk het nog eens met de CV9, maar ook dat model werd geen succes. Daarna werd het stil, tot in 2019 de Chinese SAIC Motor de MG ZS op de Europese markt bracht. Splinternieuw – de nieuwe modellen hebben overigens niets te maken met de oude – voor een mooi prijsje.

Auto's van Chinese automerken zijn over het algemeen goedkoper dan de gevestigde merken, maar er wordt nu eenmaal niet alleen op prijs gekozen. Hoewel een goedkope elektrische auto voor menig Nederlander als muziek in de oren klinkt, kiest de consument ook op gevoel, en aspecten als garantie en betrouwbaarheid zijn ook essentieel.

Geely biedt veel gemak

Mocht je vraagtekens hebben bij auto’s van Chinese automerken, dan is het wellicht goed te weten (voor wie dat nog niet wist) dat een aantal Europese automerken in Chinese handen liggen. Zoals MG dus, maar ook Volvo, overgenomen door het Geely.

De elektrische Polestar 02 die je steeds meer ziet rijden, is ook een telg uit de Chinese Volvo-familie. Je krijgt bij deze auto twee jaar fabrieksgarantie, acht jaar op de accu en twaalf jaar tegen roest. Een pro is dat je voor onderhoud naar de dichtstbijzijnde Volvodealer rijdt. De actieradius is 500 WLTP-kilometer.

Voor Geely’s plugin hybride Lynk & Co 01 geldt dat de auto wordt opgehaald voor onderhoud. Deze SUV biedt de keuze uit koop of een maandelijks opzegbaar autoabonnement, inclusief onderhoud, verzekering, wegenbelasting en garantie. Deel je de auto, dan heb je de mogelijkheid een beetje van je geld terug te verdienen. Koop je de Lynk & Co, dan word je geconfronteerd met een vrij omslachtig en modulair ingericht garantiesysteem. Variërend van zes maanden (aandrijfonderdelen) tot en met vier jaar/120.000 kilometer (12 jaar carrosserie). In 2024 wordt de Lync & Co volledig elektrisch. Op dit moment is het elektrisch bereik: 69 WLTP-kilometer.

Europese samenwerkingen

MG heeft op dit moment twee elektrische modellen op de Nederlandse markt: de ZS EV en de Marvel R. Binnenkort komt daar de elektrische MG5 bij. Allen met een fabrieksgarantie van zeven jaar/150.000 kilometer. Het van oudsher Britse automerk valt in Nederland onder Van Mossel Automotive Group. Hier kun je de MG’s  aanschaffen en terecht voor onderhoud.

Dan heb je de elektrische Aiways U5, ontworpen door twee heren die hun sporen hebben verdiend bij merken als Volvo en Volkswagen. Deze SUV heeft een standaardgarantie van vijf jaar/150.000 kilometer. Ook Aiways U5 is alleen via internet verkrijgbaar, hoewel je de auto kunt bezichtigen in Kudelstaart, onder de rook van Schiphol. Aiways heeft een samenwerking met Profile, dus voor onderhoud hoef je niet ver te rijden. De actieradius is 410 WLTP-kilometer.

Seres met een Tesla-gedachte

Bij de totstandkoming van de elektrische Seres was Martin Eberhard, een van de grondleggers van Tesla, van de partij. Alleen de Seres 3 is momenteel in Nederland verkrijgbaar, met de 5 en het vlaggenschip 7 onderweg. Dit merk is door de Green Mobility Group Europe en financial dienstverlener Actua geïmporteerd in Nederland en kent op dit moment negen in Nederland strategisch gelegen servicecentra. Standaard fabrieksgarantie is twee jaar/120.000 kilometer en op het accupakket acht jaar/120.000 kilometer. In combinatie met de EV-polis, een landelijke allriskdekking, wordt de garantietermijn vijf jaar op de totale auto. De acht jaar/120.000 kilometer op de capaciteit van de accu blijft. Actieradius is 320 WLTP-kilometer.

De elektrisch JAC

Als laatste noemen we de elektrische SUV JAC iEV7S die een samenwerkingsverband heeft met Volkswagen en door het Belgische e-Drive geïmporteerd is. De JAC wordt via Auto Gelissen Sittard verspreid in ons land en heeft een standaardgarantie van drie jaar. Tegen een meerprijs wordt de garantie uitgebreid met vijf jaar en acht jaar op de batterij. Onderhoud gebeurt bij de garage waar je ’m fysiek koopt. Praktische actieradius tussen 160 - 340 kilometer. 

De Xpeng P7

Deze Chinese elektriek is een concurrent van de Tesla Model S. Deze sport sedan komt eind dit jaar op de Nederlandse markt en is nu al te bezichtigen in de Xpeng Experience Store in Leidschendam. De Xpeng P7 heeft een actieradius van 470 à 530 WLTP-kilometer. De garantie is voor de basis van de auto 5 jaar/120.000 kilometer en voor de batterij 8 jaar/160.000 kilometer.

Build Your Dreams 

BYD is voor de Europese markt een nieuwe automerk en introduceert drie nieuwe modellen: ATTO3, Han en de Tang. De ATTO3 is een toegankelijke SUV met een bereik van 420 WLTP-kilometer en vergelijkbaar met een Kia e-niro. De Tang is een 7-zitter SUV met een bereik van 400 WLTP-kilometer en de Han (overigens nu nog niet leverbaar in Nederland) is een strakke hatchback met een bereik 521 WLTP-kilometer. 

Leukste EV's van Chinese automerken 

De NIO ET7, een gedegen concurrent van de Tesla Model S, komt met 3 versies: ET5, ET7 en EL7 respectieveijk met 70 kWh (500 WLTP-kilometer),100 kWh (700 WLTP-kilometer) en 150 kWh met maar liefst 1000 WLTP-kilometer. De NIO heeft een verwisselbar accu. In december 2022 heeft NIO zijn eerste twee Power Swap stations geopend in Tilburg en Apeldoorn. In 2023 zullen er meerdere accuwisselstations volgen. Hier rij je met de elektrische NIO naar binnen waar er een volle accu onder wordt bevestigd. Na vijf minuten ben je alweer onderweg. Great Wall Motors komt de markt bestormen met de merken Wey en Ora. De Ora 02 Cat en Ora 03 Cat met de beetje katachtige looks op een stoere wijze is wel weer even wat anders in het EV-aanbod. Deze gaan de strijd qua afmeting met de Renault Mégane E-Tech Electrice en de Volkswagen ID.3 en qua actieradius met de Renault Zoé. De Wey Coffee heeft, op de naam na, een wat meer doorsnee uiterlijk.

Chinese auto's getest

De afgelopen jaren hebben we verschillende auto's van Chinese automerken getest. Van de BYD Dolphin tot de Xpeng G9. Benieuwd hoe de verschillende modellen uit de verf komen?

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.