Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

'Roettaks' per 1 januari 2020 ingevoerd

26 november 2019 Bezitters van oudere dieselauto´s betalen vanaf volgend jaar 15 procent toeslag op MRB

Wanneer je een dieselauto bezit zonder af-fabriek roetfilter, dan betaal je vanaf volgend jaar een fors bedrag bovenop de wegenbelasting.

Eigenaren van een personenauto of bestelauto met een dieselmotor zónder af-fabriek roetfilter en een fijnstofuitstoot van meer dan 5 milligram per kilometer krijgen volgend jaar te maken met een verhoogde motorrijtuigenbelasting. Per 1 januari voert de Rijksoverheid de 'fijnstoftoeslag mrb' in, in de volksmond beter bekend als de roettaks.

Deze toeslag bedraagt vijftien procent van het normale mrb-tarief. Voor een doorsnee dieselauto met een leeggewicht tussen de 1350 en 1450 kilo komt dat op jaarbasis neer op een verhoging van de wegenbelasting met 225 euro.

Met deze toeslag wil de overheid het bezit en gebruik van vervuilende dieselauto's ontmoedigen. Fijnstofuitstoot is immers schadelijk voor milieu en de gezondheid en dieselauto's met roetfilter hebben een roetuitstoot die tientallen maler lager ligt.

Opzoeken of je fijnstoftoeslag moet betalen

Als je wilt weten of je fijnstoftoeslag voor jouw dieselauto moet betalen, dan kun je dat opzoeken via de website van de RDW. Je vult je kenteken in bij de RDW Kentekencheck en vervolgens kun je onder het kopje 'Motor & Milieu - Uitstoot' zien of je auto aan een van de onderstaande voorwaarden voldoet. 

  • De 'uitstoot deeltjes (V5)' is hoger dan 0,005 gram/km.
  • De auto heeft volgens de kentekengegevens geen af-fabriek roetfilter
  • De datum 1e toelating is vóór 1 september 2009 en de fijnstofuitstoot is niet vastgelegd in het kentekenregister van de RDW.

Als je fijnstoftoeslag moet betalen, dan ontvang je daarvoor voor 1 januari 2020 een brief van de belastingdienst.

Meer over autobelastingen