Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat koop je voor € 7500?

Occasion voor het budget van de meeste Nederlanders

Het gros van de Nederlanders besteedt € 7500 als zij een occasion kopen. Van stationwagon en SUV tot een cabriolet of een kleine EV; wij selecteren er vier voor je en de Wegenwacht velt er zijn oordeel over.

1. Mazda 6: ruim en betrouwbaar

De Wegenwacht is kort en duidelijk over deze auto: hij is superbetrouwbaar en wellicht één van de beste occasions tot een bedrag van € 7500. Deze Mazda 6 is van de modelreeks die is gebouwd rond 2010. Het is een zeer degelijke en waardevaste auto die ruim voldoende wordt aangeboden op de tweedehands markt. Hij is er als sedan en als stationwagon. Vooral die laatste biedt echt een zee aan binnenruimte.

Veel van de aangeboden exemplaren hebben zo'n 200.000 kilometer gereden. Dat is geen enkel probleem, zo lang de auto maar op tijd z'n onderhoud heeft gehad. Vraag dus altijd om inzage in het onderhoudsboekje en de bijbehorende rekeningen. Check verder via het RDW altijd of de kilometerstand logisch is, zodat je zeker weet dat de kilometerstand ook echt klopt.

2. Volvo XC90: gedroomde gezinsauto

De meest Nederlanders blijken het liefst een flinke SUV te willen – tenminste, als je naar de landelijke verkoopcijfers kijkt. Daarom pikken we de gedroomde gezins-SUV eruit, de Volvo XC90. De voordelen van deze Volvo zijn legio: er is meer dan genoeg ruimte aan boord voor zowel je gezin als alle spullen. Je zit aangenaam hoog, waardoor je een goed overzicht hebt op het verkeer om je heen.

Gebruik wel even de autokosten-tool van de ANWB om uit te rekenen wat je maandlasten zijn. Want het zijn fijne en gebruiksvriendelijke auto's, maar je zult begrijpen dat ze niet goedkoop zijn in gebruik. Vooral als je een diesel koopt, is de wegenbelasting serieus hoog.

Elke in Nederland geleverde XC90 heeft zeven zitplaatsen, waarvan je de achterste twee kunt wegklappen in de bagagebodem. Heeft hij er maar vijf, dan is het een import-auto. Weet ook dat dit soort SUV’s vaak als werkpaarden ingezet zijn en daar wordt niet altijd even zuinig mee omgegaan.

De Wegenwacht heeft de nodige opmerkingen. Er kunnen vochtproblemen voorkomen, waardoor er allerlei functies kunnen uitvallen. En dan is er natuurlijk nog het brandstofverbruik van zo’n grote vriendelijke reus.

3. Elektrische Renault Zoë: probleemloos

Wil je graag elektrisch rijden, dan kun je voor € 7500 prima terecht bij Renault. De elektrisch aangedreven Zoë (Zero Emission) rijdt volledig op stroom. Met de modellen tot 2016 kun je in de praktijk zo'n 140 kilometer afleggen voordat de batterij leeg is. In 2016 is de auto stevig gefacelift en het rijbereik naar een meer realistische 250 km gestegen.

Het blijft overigens een unieke oplossing van Renault dat het mogelijk is de auto te kopen ‘zonder’ de accu. Dat wil zeggen, de accu of batterij valt in een aparte, maandelijks te betalen leaseconstructie, waarin ook ligt besloten dat de accu kosteloos wordt vervangen zodra de capaciteit onder de 75% komt. Je zult behalve het aankoopbedrag dus maandelijks nog een extra betaling moeten doen: houd rekening met minimaal zeven tientjes.

De Wegenwacht komt deze auto vrijwel nooit tegen op de vluchtstrook. Op z'n hoogst als die ene laadpaal toch nèt te ver weg stond.

4. Fiat 500C: met open dakje!

Wil je hip voor de dag komen en speelt binnenruimte niet zo'n grote rol voor jou, dan is de Fiat 500C wellicht jouw auto. Verrassing: de letter C staat voor Cabrio. Nu moet je dat een beetje met een korrel zout nemen, want we hebben het hier meer over een flink 'oprol'-dak dan over een echt wegklapbaar dak, maar leuk is het zeker. Open rijden geeft een extra dimensie aan autorijden én aan je humeur!

Op de achterbank passen eigenlijk alleen kinderen; een volwassene zit daar alleen als hij of zij superlenig is en het om een kort ritje gaat. Sterk punt is het lage brandstofverbruik van de kleine Italiaan. 1 op 18 is heel eenvoudig haalbaar.

Bij de Fiat 500 kent de Wegenwacht enkele kleine, vaker voorkomende euvels. Een TwinAir- of MultiAir-motor die afslaat en onregelmatig loopt kan worden veroorzaakt door een te laag oliepeil. Deze motoren gebruiken oliedruk om de kleppen te openen en bij te weinig olie lukt dat niet of niet voldoende. Dus… regelmatig peilen! Als de Dualogic-automaat niet wil schakelen, komt dat door een elektronische storing. Dit is mogelijk door de bestuurder zelf te verhelpen door drie keer het contact aan en weer uit te schakelen.


Benieuwd wat Frank en Gert vinden onder de gebruikte auto’s in de prijsklassen van € 2500, € 5000 en € 10.000?

Wat koop je voor € 2500?
Wat koop je voor € 5000?
Wat koop je voor € 10.000?

Zit je droomauto er niet bij?

Wees gerust: er zijn natuurlijk meer occasions te vinden in deze prijsklasse. Op het ANWB Occasionplatform vind je een overzicht van tweedehands auto's die op dit moment te koop staan. Tip: kies altijd voor een auto met garantie én goede garantievoorwaarden. Met BOVAG garantie ben je hiervan verzekerd. De ANWB en de consumentenbond hebben deze garantievoorwaarden samen met de BOVAG afgestemd.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.