Occasion kopen: keuren of niet keuren?
Meer zekerheid door aankoopkeuring
Wie op zoek is naar een gebruikte auto, kan zichzelf verliezen in het enorme aanbod. Op elk moment staan er honderdduizenden gebruikte auto’s op een nieuwe eigenaar te wachten. Hoe weet je of je een betrouwbaar exemplaar koopt? Een occasionkeuring biedt uitkomst.
Een occasion vinden is op zich niet moeilijk. Voor vrijwel elke zoekopdracht bestaat een passend model. Met de juiste motor en uitrusting, zelfs in de gewenste kleur. Maar een auto kan er nog zo goed uitzien, dat wil niet zeggen dat deze technisch in orde is. Dat een auto in ons land APK gekeurd moet zijn (benzineauto’s ouder dan vier jaar, diesels na drie jaar, auto’s van voor 1960 uitgezonderd) scheelt al iets, maar zegt lang niet alles. Zo kan het zijn dat de eerste beurt na aankoop een dure is, omdat er groot onderhoud nodig is. Niet zelden wordt een verder goede auto juist om die reden verkocht.
De meeste autobedrijven verkopen betrouwbare occasions. Toch kan het geen kwaad om bij een aan te schaffen gebruikte auto iets dieper in de techniek te duiken. Wie geen verstand heeft van autotechniek en geen kat in de zak wil kopen, heeft dan een paar opties om een miskoop te voorkomen: op pad gaan met iemand met technische kennis of een aankoopkeuring laten uitvoeren.
Lees ook 'Online een occasion kopen'
Investeren in een aankoopkeuring
Zo’n aankoopkeuring kost geld en vraagt om planning omdat er meestal een afspraak voor nodig is. Daar staat tegenover dat het vaak de betrouwbaarste manier is om achter de staat van een beoogde occasion te komen. Dus zoek je een auto waarvan je verwacht dat deze je langere tijd probleemloos van A naar B en vervoert, dan kun je je afvragen wat een extra investering jou waard is. Een keuringsrapport met minpunten levert bovendien een onderhandelingspositie op. Je kunt met het formulier in je hand bespreken wat er gaat gebeuren: repareren voor aflevering of een verlaging van de verkoopprijs.
Het basisbedrag voor zo’n keuring ligt al snel tussen de 100 en 300 euro, afhankelijk van de aanbieder. Dit heeft onder andere te maken met de uit te voeren inspecties, de compleetheid van de rapportage, geleverde diensten (zoals meeonderhandelen) en of er op locatie wordt gekeurd.
Wie doet de aankoopkeuring?
Bekende partijen voor een aankoopkeuring zijn Dekra, Mijn Autocoach en Occasionkeuring Nederland. Sommige van deze aanbieders keuren ook op locatie, zoals Dekra. Andere doen dat bij een garage naar keuze (Occasionkeuring). Maar belangrijker: ze keuren op een verschillend aantal punten. Zo keurt Dekra op veel meer punten dan Occasionkeuring Nederland, en dat zie je natuurlijk terug in de prijs. Daarnaast kan je eigen garagebedrijf de keuring natuurlijk ook uitvoeren.
Wel of geen aankoopkeuring
Een aankoopkeuring laten uitvoeren, is vanzelfsprekend altijd een eigen keuze. Maar alleen al het antwoord op de vraag of de verkoper ermee instemt, is goud waard. Wanneer dit niet het geval is, is verder zoeken een betere optie. Een aankoopkeuring geeft nooit 100 procent uitsluitsel of de auto een lang leven is beschoren. Maar het is wel een goede betrouwbaarheidsindicatie en voorkomt al snel dat je op korte termijn voor onvoorziene grote uitgaven
Handige links
Occasionaanbod bij de ANWB
Garantie en tweedehands auto's
Inruilen of doorrijden?
Een auto importeren, hoe doe je dat?
Juridisch advies bij klachten of geschillen over het kopen van een auto