Occasion kopen: keuren of niet keuren?
Meer zekerheid door aankoopkeuring
Een occasion vinden is niet moeilijk: voor vrijwel elke wens bestaat een passend model. Maar een auto kan er nog zo goed uitzien, dat wil niet zeggen dat deze technisch in orde is. Ondanks dat de meeste autobedrijven betrouwbare occasions verkopen, kan het daarom geen kwaad om iets dieper in de techniek te duiken. Heb je die technische kennis zelf niet? Dan biedt een occasionkeuring uitkomst.
Waarom investeren in een aankoopkeuring?
Een aankoopkeuring laten uitvoeren, is altijd een eigen keuze. Het kost geld en vraagt om planning, omdat er meestal een afspraak voor nodig is.
Daar staat tegenover dat het de betrouwbaarste manier is om achter de staat van een beoogde occasion te komen. Een aankoopkeuring geeft nooit 100 procent uitsluitsel of de auto een lang leven is beschoren, maar het is wel een goede indicatie. Hiermee voorkom je dat je op korte termijn voor onvoorziene kosten komt te staan, zoals deze 5 dure en veel voorkomende reparaties.
Een keuringsrapport met minpunten levert bovendien een onderhandelingspositie op. Met het formulier in de hand kun je bespreken wat er vervolgens gaat gebeuren: repareren voor aflevering of een verlaging van de verkoopprijs.
Alleen de wetenschap of de verkoper instemt met een aankoopkeuring, is trouwens al goud waard. Wanneer dit niet het geval is, kun je beter verder zoeken.
Wie doet de aankoopkeuring?
Bekende partijen voor een aankoopkeuring zijn Vakgarage, Dekra, Mijn Autocoach en Occasionkeuring Nederland. Sommige van deze aanbieders keuren op locatie, zoals Dekra. Andere doen dat bij een garage naar keuze (Occasionkeuring).
Let op: de ene garage keurt op veel meer punten dan de ander. Dat zie je natuurlijk terug in de prijs.
Wat kost een aankoopkeuring?
Het basisbedrag voor een aankoopkeuring ligt tussen de 100 en 300 euro, afhankelijk van de aanbieder. Dit heeft onder andere te maken met de uit te voeren inspecties, de compleetheid van de rapportage, geleverde diensten (zoals mee onderhandelen) en of er op locatie moet worden gekeurd of niet.
Garantie en tweedehands auto's, hoe zit dat?
Naast een aankoopkeuring kan ook garantie op je tweedehands auto een hoop geruststelling geven. Maar welke soorten garanties zijn er allemaal? En waar moet je op letten? In dit artikel lees je er meer over.
Deel deze pagina