Ga onbezorgd de weg op

Ga onbezorgd de weg op

Voorkom late verrassingen en kruip achter het stuur als trotse auto-eigenaar.

Stap 5. Auto kopen

Zo rijd je zonder zorgen weg

Je hebt een auto gevonden en een prijs afgesproken met de verkoper. Goed nieuws: je bent bijna de eigenaar van je eerste auto! Maar voordat het zover is, moet je nog een paar dingen doen. Wij zetten ze op een rij. Neem gelijk even door wat jouw rechten na aankoop precies zijn, en waar je rekening mee moet houden als je met je nieuwe bolide op pad gaat.

Weet wat je afrekent

De prijsonderhandelingen zijn dan wel geweest, het is nooit te laat om belangrijke informatie over je auto te verzamelen. Zo weet je zeker waar je binnenkort dat geld voor betaalt.

Zorg altijd dat je bij de koop het onderhoudsboekje vraagt. Dan weet je in ieder geval of de auto altijd onderhoud heeft gehad en welke reparaties eventueel zijn uitgevoerd. Ook handig om te hebben wanneer je zelf de auto weer wilt verkopen.

Zodra de auto officieel van jou is, moet hij WA-verzekerd zijn. Zo’n wettelijke aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je bij anderen veroorzaakt. Ook voor schade aan je eigen auto kun je je verzekeren: dit noemen we een casco-verzekering. Weet je vanaf welke datum je de weg op kunt met je nieuwe auto? Sluit dan alvast een verzekering af vanaf die dag.

Hoe jonger je bent, hoe meer je betaalt voor je autoverzekering. Wij leggen uit hoe dat zit.

TIP: Woon je nog thuis, ben je jonger dan 25 jaar en rijd je in de auto van je ouders? Dan kun je als beginnende bestuurder profiteren van een ANWB Autoverzekering op naam van een van je ouders. Zo bouw je tóch no-claim korting op. Lees er alles over.

Als je eindelijk de weg op kunt, wil je niet met pech komen te staan. Helaas gebeurt het soms toch. Dan is het wel zo fijn om snel weer op weg geholpen te worden. Bijvoorbeeld door onze Wegenwacht®! Voor een paar euro per maand komen we naar je toe: dag en nacht, waar je ook bent. 

Bekijk hier al onze pechhulppakketten.

En ben je 24 jaar of jonger? Dan krijg je ook nog eens tot 50 procent korting op de Wegenwacht.

Let op je rechten en plichten

Heb je het koopbedrag betaald aan de verkoper? Dan is de auto van jou. Maar dat betekent nog niet dat je er meteen mee de weg op mag. Daarvoor moet er nog wat gebeuren.

Koop je een auto, dan moet de RDW registeren dat jij de nieuwe eigenaar bent. De auto komt dan op jouw naam te staan. De kentekencard – zo groot als een betaalpasje – bewijst dat hij van jou is. Hoe je deze aanvraagt, hangt af van de verkoper van de auto.

Alles wat je moet weten over het overschrijven en het kentekenbewijs overzichtelijk op een rij. 

 

De verkoper is aansprakelijk voor de auto die hij verkoopt. Dat blijft hij tot één jaar na de koopdatum. Vertoont de auto in deze periode een gebrek? Dan is de verkoper daar wettelijk gezien verantwoordelijk voor, en kun je aanspraak maken op het zogenaamde recht op nakoming. Hiermee verplicht je de verkoper om alsnog een goede auto te leveren. Bijvoorbeeld door:

  • ontbrekende of kapotte onderdelen na te laten leveren;
  • de auto te (laten) repareren of vervangen;
  • de koopovereenkomst te ontbinden;
  • de koopprijs met terugwerkende kracht te verlagen.

Heb je toch nog klachten na aankoop? Hier lees je precies hoe je krijgt waar je recht op hebt.

 

Ga voorbereid de weg op

Het is in Nederland niet verplicht om bepaalde veiligheidsspullen bij je te hebben. Verstandig is het wel. Zo zorg je ervoor dat je ook tijdens pech of andere noodsituaties zichtbaar en op een veilige manier deelneemt aan het verkeer.

  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidsvesten 
  • Reservelampen
  • Veiligheidshamer
  • EHBO-doos

Al deze veiligheidsartikelen vind je in onze ANWB Winkels of in de webshop.

Alles voor je eerste auto vind je ook in de webshop.

Tip: Draag je een bril of contactlenzen, dan is het altijd handig een reservebril in je auto te hebben.

 

Als je binnenkort met de auto de grens over gaat, verdiep je dan eerst in de route en eventuele verplichtingen die in andere landen gelden – ook als je er alleen maar doorheen rijdt. Wij hebben alle belangrijke informatie per land verzameld en op een rij gezet. Zo vind je direct wat je zoekt, bijvoorbeeld over milieuzones in Duitsland of tolwegen in Frankrijk.

Zo bereid je een buitenlandreis goed voor.

Navigeren, goedkoper mobiel parkeren, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen en online pech melden. Je vindt alles in de vernieuwde ANWB Onderweg app. 

Download de ANWB Onderweg app voordat je de weg op gaat.

Eenvoudig je reis plannen doe je met de ANWB Routeplanner. Bij actuele verkeersinformatie vind je alle files, flitsers en wegwerkzaamheden.

ANWB Experts staan voor je klaar

Heb je de vijf stappen doorlopen, maar is nog niet alles duidelijk of heb je vragen? Laat het ons weten! Onze ANWB Experts kunnen je goed adviseren over jouw autozoektocht.

Gefeliciteerd! Heb je jouw auto gevonden en wil je meer over auto's lezen? Klik dan hier voor het ANWB Automagazine.

Speciaal voor jou geselecteerd