Auto kiezen: instaphoogte
Wanneer kies je voor een auto met een hoge instap?
Niet zo diep hoeven bukken bij het plaatsen van een kinderzitje of het vastklikken van de gordel? Kies voor een auto met een hoge instap!
Auto met hoge instap
Niet alleen gezinnen met jonge kinderen profiteren van een hoge auto. Ook wanneer je al wat ouder bent of last hebt van je rug, is het comfortabel om moeiteloos aan boord te kunnen komen. Maar wanneer weet je nou of een personenwagen de juiste instaphoogte heeft?
Instap: de juiste hoogte bepalen
Wanneer is de instaphoogte...
- …precies goed: als bij instappen de zitting van de stoel zich net onder je zitvlak bevindt. Zonder veel inspanning ‘glij’ je als vanzelf in de stoel. Deze auto’s hebben wat je noemt een ‘hoge instap’.
- …te laag: als je door de knieën moet om in de stoel te belanden. Dit is bij heel wat normale auto’s het geval.
- …te hoog: als de zitting bij het instappen al tegen je bovenbeen schuurt, zodat je naar binnen moet klimmen om in de stoel te belanden. Dit overkomt je bij bestelbussen en (grote) SUV’s.
Hoe hoog is die instap dan?
De hoogte van de instap kun je heel eenvoudig checken door met een meetlint de afstand van de straat tot aan de zitting van de voorstoel te meten.
- Bij normale auto’s is die afstand ongeveer 50 centimeter.
- Bij auto’s met een hoge instap is de afstand ongeveer 60 centimeter.
- Bij middenklasse SUV’s en MPV’s is de instap nog iets hoger: ongeveer 70 centimeter.
- Bij bestelbussen en grote terreinwagens is dat ongeveer 80 centimeter. Dan begint het al een beetje op klimmen te lijken: geen pretje voor wie klein van stuk is!
Hoe eenvoudig het ook is om de hoogte te meten, de beste methode om te testen of je lekker instapt, blijft toch de spreekwoordelijke proef op de som bij jouw beoogde nieuwe auto of occasion.
Op zoek naar een betaalbaar model?
Een auto met hoge instap hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij tippen tien betaalbare occasions voor maximaal € 15.000.
Deel deze pagina