Wat koop je voor € 7.500
Occasion voor het budget van de meeste Nederlanders
In de videoserie ´Wat koop je voor…?' behandelen Frank en Gert gebruikte auto’s in de prijsklassen van 2.500, 5.000, 7.500 en 10.000 euro. Ditmaal gaan zij uitgeven wat het gros van de Nederlanders besteedt als zij een occasion kopen: 7.500 euro. Zoals gebruikelijk kiezen de heren een zeer gangbaar model, een bijzondere auto en een EV.
Onderhandelen doe je zo
Breekt bij jou het klamme angstzweet uit als je met een autoverkoper moet onderhandelen over de prijs van een occasion? Nergens voor nodig: zorg dat je vooraf goed weet wat voor een vergelijkbare tweedehands auto wordt gevraagd en bedenk dat er behalve de aanschafprijs ook nog een inruilauto is die geld waard is. En dat je over eventuele extra’s kunt onderhandelen – van nieuwe vloermatten tot aan een grote beurt of nieuwe (winter)banden. Lees hier meer ‘tips & tricks’ over onderhandelen en bekijk vooral ook de bijbehorende video.
Volvo XC90, gedroomde gezinsauto
De meest Nederlanders blijken het liefst een flinke SUV te willen – tenminste als je naar de landelijke verkoopcijfers kijkt. Daarom pikken we hier de gedroomde gezins-SUV er uit, de Volvo XC90. De voordelen van deze Volvo zijn legio: er is meer dan genoeg ruimte aan boord voor zowel je gezin als alle spullen. Je zit aangenaam hoog, waardoor je een goed overzicht hebt op het verkeer om je heen.
Schrik niet van een kilometerstand van twee ton of meer: een Volvo is dan nog maar net ingereden. Kies wel voor een benzineversie want met de huidige dieselprijs, in combinatie met de daarmee gepaard gaande hogere wegenbelasting, is een dieselversie onaantrekkelijk. Omdat het zo’n forse wagen is, mag je er een serieuze aanhanger mee trekken: eentje tot 2.250 kilogram maar liefst. Iedere in Nederland geleverde XC90 heeft zeven zitplaatsen, waarvan je de achterste twee kunt wegklappen in de bagagebodem. Er worden echter ook exemplaren te koop aangeboden die uit ons omringende landen afkomstig zijn en daar werd de Volvo ook als vijfzitter verkocht. Weet ook dat dit soort SUV’s vaak als werkpaarden ingezet zijn en daar wordt dus niet altijd even zuinig mee omgegaan. De Wegenwacht heeft de nodige opmerkingen. Er kunnen vochtproblemen voorkomen waardoor er allerlei functies kunnen uitvallen. En dan is er natuurlijk nog het verbruik van zo’n grote vriendelijke reus.
Elektrische Renault Fluence Z.E.
Je moet hem met een lampje vinden maar voor 7.500 euro kun je de elektrisch aangedreven Renault Fluence Z.E. kopen. Das de enige EV die je voor dit geld kunt vinden. Andere gebruikte EV’s zijn (een stuk) duurder. Grootste nadeel van de Fluence Z.E. is zijn kleine kofferbak. Daar ligt namelijk de forse batterij. En omdat de batterijen in de kofferbak liggen, is de Renault aan de achterzijde veel zwaarder dan aan de voorzijde. Dat heeft invloed op de besturing, want die is daardoor minder precies. Je zult vaker moeten corrigeren, zelfs wanneer je rechtuit rijdt.
Renault bracht zijn elektrische modellen aanvankelijk aan de man met een huurconstructie voor de batterijen. Je zult behalve het aankoopbedrag dus maandelijks nog een extra betaling moeten doen: houd rekening met minimaal zeven tientjes. Het rijbereik van deze Renault schommelt in de praktijk rond de 100 kilometer. Naar huidige begrippen is dat dus erg weinig. Schrale troost: onderzoek heeft uitgewezen dat vrijwel alle elektrische auto’s van vijf jaar of ouder nog over minstens 80 procent van hun oorspronkelijke capaciteit beschikken.
Een Peugeot 206CC, maar niet zomaar eentje!
Als paradijsvogel kiezen we een knalroze, compleet gepimpte Peugeot 206CC. De Peugeot 206 CC is een open auto die je het hele jaar door kunt gebruiken, vanwege z’n stalen klapdak. Aan dit exemplaar is het nodige aan versleuteld. Tja, je moet er van houden maar geloof het of niet, er zijn hele volksstammen die dit geweldig vinden. Ga op een vrijdagavond maar eens kijken bij een willekeurig hamburger restaurant!
Het leeuwendeel van de aanschafprijs is in alle aanpassingen gaan zitten: je koopt een Peugeot 206 CC uit dit bouwjaar – 2002 – al voor drie mille. Maar deze heeft vleugeldeuren (!), de auto is verlaagd, de koets is aangepast – je kunt van buiten zelfs televisie kijken – en de lak is uniek, met een glimmertje dat ook terugkomt op de pookknop en de handrem. De ombouw heeft naar schatting 20 mille gekost. De Peugeot heeft trouwens maar 110.000 kilometer gelopen.
An sich is zo’n open Peugeot tweedehands helemaal geen slechte koop. Toen de Wegenwacht van de schrik van dit specifieke exemplaar bekomen was, gaven ze aan dat je vooral op moet letten of de auto niet bij een ongeluk betrokken is geweest. Daardoor kunnen er namelijk problemen met het dak optreden: dat het halverwege het openen geen kant meer op wil, bijvoorbeeld. En sowieso moet je niet bang zijn van een spatje water, want helemaal waterdicht is de 206 CC niet.
Bekijk ons aanbod van alle auto's onder de € 7500.
Of bekijk wat Frank en Gert vinden onder de gebruikte auto’s in de prijsklassen van 2500, 5000 en 10.000 euro.