Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autohuur: slim alternatief voor tweede auto

Hoe nodig is die tweede auto?

Op vakantie een auto huren, is de normaalste zaak van de wereld. Net zoals een verhuisbusje: ook daarvoor kloppen we zonder nadenken aan bij een autoverhuurbedrijf. Dat huren een slim alternatief kan zijn voor een tweede auto lijkt minder bekend. Maar het loont om de rekenmachine er bij te pakken.

Dubbel bezit soms handig

Lang niet iedereen heeft twee auto's nodig. Toch zijn er omstandigheden waarbij dit dubbele bezit handig kan zijn. Stel je rijdt elektrisch, maar je wilt je vakantie niet van laadpaal naar laadpaal plannen. Of je verplaatst jezelf het hele jaar op de fiets waardoor een oud en klein boodschappenwagentje volstaat. Totdat je met je hele gezin een dagje op pad wilt. 

Wanneer extra vervoer wordt overwogen, is vaak de eerste gedachte: een auto er bij kopen. Voor elk budget is tenslotte wel iets te vinden, gebruikt of nieuw. Wat vaak vergeten wordt, is dat elke auto geld kost. Ook als deze ongebruikt op de oprit staat. De vaste kosten zoals verzekering en wegenbelasting tikken altijd door, net zoals de afschrijving. En met elke kilometer die je er wél mee rijdt, loopt de rekening op: onderhoud, banden, eventuele reparaties en schades en natuurlijk brandstof. Het vormt al met al een flinke aanslag op elke portemonnee.

Rekenvoorbeeld

Hoe groot die aanslag is, is veelal onbekend bij de autobezitter. Echter, een paar honderd euro ben je maandelijks al snel kwijt. Zelfs zonder brandstof. Om dit duidelijk te maken, nemen we als voorbeeld de kosten van een nieuwe Kia Picanto en eentje van vijf jaar oud. Waarbij wij er van uitgaan dat ze zijn gekocht met eigen (spaar)geld. Anders komen er nog financieringskosten bij. Dan blijkt dat deze modellen maandelijks respectievelijk 259 euro en 209 euro kosten. Wil je de complete berekening zien, klik dan door naar ons rekenvoorbeeld.

Stevige hap

Schrikken dus. Een auto neemt sowieso een stevige hap uit het gezinsbudget en nummer twee doet er nog een flinke schep bovenop. Dan is het absoluut gerechtvaardigd om jezelf de vraag te stellen hoe vaak je de tweede auto gebruikt. Is dit één dag in de week? Paar dagen in de maand? In die gevallen is het de moeite waard om naar huurmogelijkheden te kijken. Een auto in hetzelfde segment als de Picanto huur je als ANWB-lid bijvoorbeeld al voor € 75 per dag. Een weekend kost € 138 en een week € 280. Dat betekent dus dat je in plaats van een vijf jaar oude Picanto-occasion ruim dertig dagen per jaar een spiksplinternieuwe auto kunt huren. Zorgeloos.

Huren als alternatief

Met andere woorden: de kosten van een tweede auto bieden voldoende ruimte voor een huuralternatief wanneer je slechts een paar dagen per maand rijdt. Hoeveel je auto per maand kost, is te vinden op de ANWB Autokostentool. Deze geeft per model een helder overzicht van alle kosten. Dit een keer uitzoeken, is heel verhelderend.

En zoals gezegd: een ANWB huurauto is een auto zonder zorgen. Het zijn altijd jonge auto's, de verzekeringen zijn geregeld, kortom je weet exact wat het kost. En het is duurzaam. Check dus wat de gewenste tweede auto zou kosten en vergelijk op de autoverhuurpagina wat jouw huuropties zijn als alternatief.

Voordelen van een ANWB all-inclusive huurauto

  • Geen eigen risico
  • Verzekerd tegen schade en diefstal
  • Onbeperkte kilometers
  • 2de bestuurder gratis
  • Vrijblijvende reservering

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.