TOP10's zuinige auto's

TOP10's zuinige auto's

De ANWB zet zich in voor schonere auto's, want ook automobilisten kunnen iets doen voor een beter milieu. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een zuinige auto. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee!

TOP10's zuinige auto's

Snel besparen met een zuinige auto

Om het kiezen van een nieuwe zuinige auto makkelijker te maken, stelt de ANWB in samenwerking met Natuur en Milieu geregeld TOP10's samen. Dat doen we voor drie categorieën auto's (klein, middelgroot en groot), met de zuinigste nieuwe benzine- en dieselauto's in elke categorie.

TOP10's op basis van praktijkverbruik

In de TOP10's zijn zo'n 60 nieuwe, zuinige benzine- en dieselauto's opgenomen. Sinds 2016 gaan we niet langer uit van het door de fabrikant opgegeven verbruik, maar van het te verwachten praktijkverbruik. Vermelding van dat praktijkverbruik helpt autokopers om te kiezen voor modellen die in het dagelijks leven daadwerkelijk zuinig zijn. Onze indicatie van het praktijkverbruik is gebaseerd op een formule van TNO en Travelcard. De modellen in ons overzicht staan op volgorde van CO2-uitstoot (gram/km).

Top 10 Zuinige auto's - oktober 2017

Top10 zuinige auto's - Benzine

Top10 zuinige auto's - Benzine

Nummer 1 klein: Toyota Yaris Full Hybrid (foto)
Top 10 benzine klein

Nummer 1 middelgroot: Toyota Prius Hybrid
Top 10 benzine middelgroot

Nummer 1 Groot: Ford Mondeo
Top 10 benzine groot

Top10 zuinige auto's - Diesel

Top10 zuinige auto's - Diesel

Nummer 1 klein: DS DS3 | Peugeot 208 (foto)
Top 10 diesel klein

Nummer 1 middelgroot: Citroën C4 Cactus | Peugeot 308
Top 10 diesel middelgroot

Nummer 1 Groot: DS DS5
Top 10 diesel groot

Rijden op aardgas

Rijden op aardgas

Het aanbod auto's op CNG (aardgas / groengas) groeit. Daarmee wordt CNG een alternatief voor traditionele brandstoffen.

Top10 zuinige bestelauto's

Top10 zuinige bestelauto's

In navolging van de personenauto’s nu ook een Top 10 zuinige bestelwagens. Ook is er een overzicht van elektrische bestelauto's.

Brandstofkeuze en milieu

Een nieuwe auto moet schoon en zuinig zijn. Want lagere kosten én een beter milieu. Welke brandstof je kiest kan al veel verschil maken. Maar welke brandstof is nou ‘schoon’? De informatie daarover is vaak moeilijk te vinden, en soms zelfs tegenstrijdig. Natuur & Milieu heeft een factsheet opgesteld waarin je kunt zien wat de de impact van de verschillende soorten brandstof op de gezondheid (NOx en fijnstof) en het klimaat (CO2).

Toelichting

De Top10 zuinige auto's is onderdeel van de HIER-campagne, waarin 40 maatschappelijke organisaties samenwerken aan de oplossing van het klimaatprobleem. Kijk op www.hier.nu voor Top10's van andere energiezuinige apparaten.