Autodelen, hoe werkt dat?

En wat zijn de voor- en nadelen

De meeste auto’s in Nederland staan het grootste deel van de tijd stil. Is dat bij jouw auto ook zo, dan is autodelen wellicht iets voor jou. Je kunt je auto bijvoorbeeld delen met mensen in jouw buurt. Zo verdien je wat van je autokosten terug – volgens SnappCar al snel duizend euro per jaar. Daarbij help je het aantal auto’s terugdringen en draag je bij aan een schoner milieu. Als de wegenbelasting is betaald, en de auto technisch in orde, verzekerd en apk-gekeurd is, ben je in principe in business. En de auto moet een beetje schoon zijn natuurlijk.

Jouw auto delen

Zo’n autodeelconstructie kun je zelf opzetten. Bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kun je terecht voor onder meer een voorbeeldcontract en een zogenoemde autodeelverzekering. Zo’n verzekering heb je nodig, zodat je auto ook verzekerd is als huurders erin rijden en je no-claim beschermd is. Je moet dan nog steeds toestemming hebben van je eigen verzekeraar – dus even checken of die autodelen toestaat. Die toestemming heb je ook nodig als je je auto deelt via een bemiddelaar als SnappCar, ook al is je auto daar automatisch allrisk verzekerd.

Of je het autodelen nu zelf regelt, bijvoorbeeld met hulp van De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik, of via SnappCar, je bepaalt uiteindelijk zelf wanneer en door wie je auto gebruikt kan worden. 

Sleuteloverdracht

Als iemand je auto wil lenen, krijg je een e-mail of sms. Je kunt het verzoek dus altijd weigeren. Ga je akkoord, dan wacht je tot de huurder is gearriveerd. Het hangt af van de regeling die jullie hebben afgesproken of die van de bemiddelaar, of jullie nog even samen om de auto moeten lopen om de staat van de auto te bekijken. Je auto delen kan ook zonder persoonlijke sleuteloverdracht met een keyless technologie. SnappCar biedt dit als optie. De verdiensten worden achteraf op je bankrekening gestort.

Een deelauto huren

Heb je geen auto of even een extra auto nodig voor een verhuizing of vakantie, dan is een deelauto huren wellicht een optie. Van iemand in de buurt, via Snappcar bijvoorbeeld, of via bedrijven met eigen wagenparken, zoals Greenwheels, MyWheels, ConnectCar of Car2Go. Een deelauto huur je al vanaf een paar tientjes per dag, plus een tarief per gereden kilometer.

Als huurder heb je naar de verzekering geen omkijken, maar je hebt wel een fors eigen risico, dat onder andere afhangt van je leeftijd en de waarde van de deelauto. Je kunt het eigen risico vaak verlagen door een vast bedrag te betalen bovenop het dagtarief.

Voor- en nadelen van autodelen

Zoals alles in het leven, heeft ook het delen van een auto voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Voor- en nadelen voor de eigenaar van de auto

Voordelen
  • Je krijgt extra inkomsten
  • Je auto wordt optimaal gebruikt
  • Je helpt een ander en doet misschien leuke contacten op
  • Je draagt bij aan een beter milieu
  • Je bestrijdt de overbelasting van het wegennet
Nadelen
  • Je hebt niet altijd de beschikking over je eigen auto, maar wel altijd invloed op wanneer je de auto deelt
  • Hoewel kosten vergoed worden, loop je kans dat je auto vies of met schade wordt afgeleverd


Voor- en nadelen voor de huurder

Voordelen
  • Je hebt geen kosten voor de aanschaf, onderhoud en reparatie van een eigen auto
  • Je betaalt geen wegenbelasting en autoverzekering
  • Voor elke gelegenheid een geschikte auto
Nadelen
  • De auto staat niet in de eigen garage of straat
  • Reserveren is verplicht
  • Je bouwt geen schadevrije jaren op bij je verzekering