Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Privacy statement ANWB Mobiliteitskaart app

ANWB Mobiliteitskaart voor de zakelijke markt

Voor de ANWB Mobiliteitskaart kun je de app gebruiken die hierbij hoort. De mobiliteitskaart is voor de zakelijke markt en is een White label app van onze partner Shuttel.

De ANWB biedt haar zakelijke klanten een mobiliteitskaart voor hun werknemers (bedrijfsleden) aan. Maak je gebruik van de mobiliteitskaart, dan kun je ook de app gebruiken die erbij hoort. De mobiliteitskaart en de app zijn white label producten van onze partner Shuttel. Met de mobiliteitskaart krijgen bedrijfsleden drempelloos toegang tot alle vormen van vervoer, ongeacht de aanbieder. Bovendien betalen ze geen transactiekosten en kunnen ze afhankelijk van de gekozen deelaanbieder hun reizen na een paar dagen of zelfs al direct online inzien. Zowel werkgevers met personeel als ZZP’ers kunnen de mobiliteitskaart gebruiken. 

Persoonsgegevens die worden verwerkt

Bij afname van de ANWB mobiliteitskaart, verwerken ANWB en Shuttel de volgende gegevens van jou als bedrijfslid: NAW-gegevens, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en relatienummer. Dit om de overeenkomst, die jij (en je werkgever) sluit(en) met Shuttel, te kunnen uitvoeren. Shuttel verwerkt zelf nog een aantal aanvullende gegevens in het kader van haar dienstverlening, afhankelijk van het precieze gebruik dat jij ervan maakt:

Gegevens die nodig zijn om jou een mobiliteitskaart te verstrekken:

 • Gegevens van de mobiliteitskaart die je gebruikt zoals het kaartnummer, eventuele barcode op de kaart, de eventuele code beschikbaar op de magneetstrip en gegevens op de chip die aanwezig is in de mobiliteitskaart.

Gegevens die worden gegenereerd door jouw gebruik van de mobiliteitskaart:

 • Gegevens die je gebruikt voor toegang tot de mobiliteitsapp en portal, zoals je gebruikersnaam, pincode en wachtwoord;
 • Gegevens over het gebruik van de aan jou verstrekte mobiliteitskaart, zoals je tijdstip, locatie, traject, klasse en kosten van een reistransactie. Als licentiehouder van TLS ontvangt Shuttel gegevens over de door jou gemaakte reizen in het openbaar vervoer. TLS verstrekt de zakelijke OV-chipkaart aan jou als kaartgebruiker;
 • Jouw communicatievoorkeuren en instellingen;
 • Indien van toepassing, gegevens die Shuttel verwerkt om jou een persoonlijk reisadvies te kunnen geven in de App, zoals je tijdstip, locatie, traject en kosten van de door jou geplande reistransactie.
 • Surfgedrag, vastgesteld aan de hand van Shuttels eigen observaties of cookies;
 • Gegevens die betrekking hebben op jouw randapparatuur, zoals een MAC-adres, IP-adres of ander nummer;
 • Klanttevredenheidsgegevens;
 • Gegevens over jouw gebruik van Shuttels klantenservice.

Gegevens die Shuttel ontvangt van aangesloten (mobiliteits)aanbieders

Indien van toepassing ontvangt Shuttel gegevens van andere (mobiliteits)aanbieders van mobiliteitsdiensten die je kunt gebruiken met je mobiliteitskaart. Shuttel kan gegevens over het gebruik van de mobiliteitskaart aan elkaar relateren. Zo kan Shuttel bijvoorbeeld transacties van inchecken en uitchecken aan elkaar relateren om de gegevens van een reis te tonen in de Portal. Op de Portal kan je onder andere jouw gemaakte reizen inzien. De gegevens die Shuttel van (mobiliteits)aanbieders kan ontvangen en noodzakelijk zijn voor de dienstverlening, zijn onder andere:

 • Het tijdstip, locatie, traject, klasse en kosten van een reistransactie. Deze gegevens van het gebruik van de aan jou verstrekte mobiliteitskaart zijn niet gelimiteerd tot reis- en gebruikstransacties, maar kunnen ook service- en verkooptransacties omvatten.
 • Gegevens met betrekking tot ritregistraties en andere mobiliteitsdiensten waaronder, maar niet uitsluitend, de locatie, het traject, de reisduur, begintijd, eindtijd, snelheid, datum en afstand van jouw reis die je hebt gemaakt met je mobiliteitskaart.

Gegevens die worden verwerkt via de Locatievoorzieningen in de ANWB Mobiliteitskaart App

­­­Als kaartgebruiker kun je gebruik maken van de ANWB Mobiliteitskaart App. Voor een aantal functionaliteiten in de app wordt gebruik gemaakt van jouw locatiegegevens. Zo kunnen we, als de app jouw locatiegegevens mag gebruiken, je op een kaart inzage geven in alle beschikbare modaliteiten in jouw directe omgeving waarmee je gemakkelijk je (vervolg)reis kunt plannen. Daarnaast kunnen we het plannen van je reis vergemakkelijken door het bepalen van jouw huidige locatie bij het plannen van jouw reis. Het is uiteraard ook mogelijk het vertrek- en eind punt (en evt. tussenstop) zelf in te voeren.

Ook kun je met behulp van de ANWB Mobiliteitskaart App jouw reisbewegingen zelf vastleggen, bijvoorbeeld door een rit met een auto of fiets te registreren. Dit maakt het mogelijk om jouw ritten te administreren indien je een kilometervergoeding ontvangt van jouw werkgever.

Een mogelijkheid om jouw reisbewegingen te registreren is de ‘’tracker functionaliteit’’ in de ANWB Mobiliteitskaart app waarmee je jouw reisbeweging kunt vastleggen met behulp van locatiegegevens (GPS locatie) verkregen uit jouw mobiele telefoon. Deze functionaliteit registreert jouw reisbeweging met behulp van locatiegegevens (GPS locatie) verkregen uit jouw mobiele telefoon.

Om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteiten, dien je toestemming te geven voor de verwerking van jouw locatiegegevens. Na het installeren van de ANWB Mobiliteitskaart app op jouw mobiele telefoon, zal je middels een pop-up scherm gevraagd worden om deze toestemming te geven, waarop je de instellingen in jouw mobiele telefoon kunt aanpassen.

Zodra je deze toestemming hebt verleend en de GPS Tracker aanzet middels de knop 'Start', worden jouw reisbewegingen geregistreerd middels het opslaan van de coördinaten langs jouw afgelegde route. Deze coördinaten worden enkel gebruikt voor het berekenen van de afstand tussen het punt waar je de tracker start en stopt. Na het stoppen van de tracker worden jouw coördinaten verwijderd. Enkel het begin- en eindpunt en de afstand worden vastgelegd en getoond als rit..

Je kunt jouw toestemming intrekken via het privacy instellingen menu van jouw telefoon. Je kunt dan geen reisbewegingen meer vastleggen tot je weer opnieuw toestemming verleent. Jouw locatiegegevens worden alleen voor bovenstaande doeleinden gebruikt en niet door ANWB verzamelt en/of opgeslagen.“

Rollen van betrokken partijen bij de verwerking van persoonsgegevens

ANWB, Shuttel en de mobiliteitsaanbieders zijn allen verwerkingsverantwoordelijke met betrekking tot de persoonsgegevens die zij verwerken. Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens door Shuttel kun je vinden in haar Privacy Statement. In het Privacy Statement van ANWB lees je meer over hoe zij omgaat met jouw persoonsgegevens. En ten slotte lees je in de Privacy Statements van de aangesloten mobiliteitsaanbieders over de wijze waarop zij persoonsgegevens verwerken.