Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toe aan een nieuwe bedrijfswagen? Bereid je voor op de zero-emissiezones in 2025

Het klinkt misschien nog ver weg, maar over twee jaar gelden nieuwe regels voor vracht- en bestelverkeer in de binnensteden. Dit houdt in dat bepaalde bedrijfsauto’s het centrum niet meer kunnen inrijden. Is jouw bedrijfswagen aan vernieuwing toe? Overweeg dan om elektrisch te gaan rijden. Wij vertellen je graag waarom.

Wat zijn zero-emissiezones?

Zero-emissiezones zijn gebieden waar de CO2-uitstoot zoveel mogelijk beperkt wordt. Minder vervuilend verkeer in de binnensteden zorgt voor een schonere lucht, betere bereikbaarheid en veiligheid. Omdat een groot gedeelte van de zakelijke voertuigen op diesel of benzine rijdt, stoten zij samen een hoop CO2 uit. Vanaf 2025 zullen veel gebieden in de binnenstad niet meer toegankelijk zijn voor deze zakelijke voertuigen. Lees hier welke gebieden dit precies zijn.

Wat betekent dit voor mij?

Als je een voertuig rijdt dat op benzine of diesel loopt, is de kans groot dat je vanaf 2025 de binnenstad niet meer in kunt rijden*. Als je klussen hebt in het centrum, kan dit voor ongemakkelijke situaties zorgen. Daarom bereiden we je graag voor. Ben je van plan om in de komende twee jaar een nieuw voertuig aan te schaffen? Overweeg dan om over te stappen op elektrisch rijden. Zo ervaar je geen hinder van de nieuwe regels en ben je zo in de binnenstad. Elektrisch rijden wordt in Nederland steeds makkelijker. Zo zijn er inmiddels al meer dan 110.000 publieke laadpalen te vinden en wordt dit aantal steeds verder uitgebreid.

*Voertuigen met een emissieklasse Euro 5 en 6 kunnen nog een korte tijd gebruik maken van een overgangsregeling.

Financiële steun voor ondernemers

Ondernemers die overstappen op een uitstootvrije bedrijfsauto kunnen gebruik maken van diverse subsidies. Dit zijn de belangrijkste:

  • Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) kun je tot € 5000,- subsidie ontvangen bij de aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfsauto. Op de website van RVO vind je een actueel overzicht van bedrijfsauto’s en busjes die in aanmerking komen voor deze subsidie.
  • De MIA\Vamil regeling is interessant bij de aanschaf van een elektrische bestelbus of oplaadpunt. Hiermee kun je tot 45% van je investering in duurzame mobiliteit van je fiscale winst aftrekken. Dit levert al snel duizenden euro’s aan belastingvoordeel op. Bekijk hier alle informatie over deze regeling en hoeveel geld je kunt besparen.
  • Met de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) kun je voor vrachtauto’s een subsidie ontvangen tot 37% van de aanschafprijs.

Goed om te weten: volledig elektrische (bestel)auto’s zijn nog tot 2025 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Wil je meer weten over welke (fiscale) voordelen er allemaal zijn? Veel gemeenten hebben speciale adviseurs in dienst die je kunnen helpen met de juiste keuze voor jouw bedrijf.

Meer mobiliteitsnieuws & tips ontvangen? 

Met onze nieuwsbrief Inzake blijf je op de hoogte van het laatste zakelijke mobiliteitsnieuws. Ook geven we je tips om slim zakelijk te rijden.