Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wegenwachten aan het werk in het buitenland

4 juli 2024 Zomerdrukte bij de ANWB

Deze zomer zijn er weer 24 wegenwachten actief in de belangrijkste vakantiegebieden om gestrande Nederlanders op weg te helpen. Ze zijn gestationeerd in Frankrijk, Italië en Spanje om de verwachte drukte daar op te vangen zodat vakantiegangers de reis met hun eigen auto kunnen vervolgen. Daarnaast wordt voor de tweede zomer een extra autoservicepunt ingericht in het zuiden van Frankrijk.


Vakantiegangers die pech krijgen, kunnen deze zomer een gele bus van de Wegenwacht tegenkomen. Want de ANWB heeft weer 24 wegenwachten van begin juli tot eind augustus klaar staan op de populaire vakantiebestemmingen. 

Frankrijk, Spanje en Italë 

Dit jaar gaan twaalf wegenwachten naar Frankrijk: van Normandië, Dordogne, Ardèche, Languedoc, Beaune, Lyon, Annecy tot de Côte d’Azur. In verband met de Olympische Spelen is er ook een wegenwacht gestationeerd tussen Reims en Compiègne in de buurt van de route (A1) tussen Lille en Parijs van 26 juli tot 11 augustus. 
In Italië staan zeven wegenwachten gestationeerd bij de populaire meren, Gardameer en Lago Maggiore, en in Toscane. 
In Spanje is deze zomer een proef in de Costa Brava, daar wordt één wegenwacht ingezet.

Extra servicepunt en huurauto's 

Bij een extra servicepunt in de buurt van het Franse Orange kunnen relatief simpele mankementen, zoals een kapotte autoband, vlot door 4 wegenwachten worden verholpen. Auto’s met pech worden uit de omgeving hier naartoe gehaald en gerepareerd, vaak omdat lokale garages het te druk hebben. Verder staan er door heel Europa 5500 huurauto’s – vaak met trekhaak maar ook campers, caravans en motorfietsen – van Logicx klaar.

Vakantieplannen

Bijna 75 procent van de Nederlanders heeft vakantieplannen deze zomer, ruim de helft daarvan gaat met de auto. Om te voorkomen dat vakantiegangers langs de kant van de weg komen te staan met een kokende motor of oververhitte remmen is het van belang dat de auto in topconditie verkeert. Een goede voorbereiding kan veel problemen onderweg en op de vakantiebestemming voorkomen.

Goede voorbereiding

Ga je op reis met je auto, controleer dan de koelvloeistof, het oliepeil, de verlichting, airco, bandenspanning en of je een ster in je ruit hebt. Voor wie met de caravan of aanhanger op pad gaat, kijk de aansluiting van de trekhaak en de stekker na. 
Verder is belangrijk neem een reservewiel mee, er is niet altijd in het buitenland een passend wiel beschikbaar. En denk aan verplichte spullen als een veiligheidshesje en gevarendriehoek in de auto. Zorg ook voor vertrek voor verplichte vignetten, milieustickers en pechhulpverzekering met de juiste dekking. Autopech in heel Europa kan ook digitaal gemeld worden via ANWB Onderweg app.

Zie ook
Is je auto klaar om op vakantie te gaan?