Veelgestelde vragen

Wegenwacht Fiets

Een antwoord op de meest gestelde vragen over Wegenwacht Fiets. Klik op een vraag om het antwoord te lezen.

Ga direct naar vragen over:

BestellenFietscheckPechhulp | Fiets Service voor partner | Fiets Service voor kind

Bestellen

 • Ben je al lid van de ANWB? Dan kun je al vanaf € 2,-  per maand Wegenwacht Fiets Service afsluiten. We hebben namelijk een aantrekkelijke korting voor trouwe leden. Hoe langer je lid bent, hoe hoger je korting. Wil je weten hoe hoog jouw korting is? Bekijk de tarieven.
 • Ben je nog geen lid? Het ANWB-lidmaatschap kost € 15,50 per jaar. Je profiteert daarmee van vele voordelen en kortingen
 • Wegenwacht Fiets voor je partner kost € 6,- per jaar als je partner al lid is. Is je partner nog geen ANWB lid dan kost het € 11,-
 • Wegenwacht Fiets voor kinderen tot 18 jaar kost € 6,- per jaar en is alleen geldig in combinatie met Wegenwacht Fiets Service van een ouder/verzorger.

Alleen thuiswonende kinderen tot en met 18 jaar kunnen tegen gereduceerd tarief bijgeschreven worden op het lidmaatschap van de ouders.

Voor Wegenwacht Fiets heb je een ANWB-lidmaatschap nodig, deze kost € 15,50  jaar. Het lidmaatschap afsluiten kan natuurlijk via onze website. Maar ook bij het Leden Service Center. Mocht je in de buurt zijn kun je ook nog langs een van de ANWB winkels.

Dat kan. Lees meer voor partner of kind.

Wij bieden je pechhulp voor alle soorten fietsen.

Je hoeft niet voor ieder voertuig een aparte service af te sluiten. Als je Wegenwacht Fiets afsluit, dan helpen wij je met je (elektrische) fiets, bakfiets of sportfiets. Het maakt dus niet uit of je ’s ochtends de kinderen met de bakfiets naar school brengt, daarna met je elektrische fiets naar je werk gaat en ’s avonds een rondje op je racefiets maakt. 

Let op: speed pedelecs vallen niet onder de service van Wegenwacht Fiets, daarvoor kun je Bromfiets Service afsluiten.

Nee, dat hoeft niet. Als je Wegenwacht Bromfiets Service afsluit, dan vallen daar ook je fietsen onder. Andersom geldt dat niet. Dus als je een Wegenwacht Fiets hebt afgesloten, dan kun je niet met je brom-/snorfiets of scooter terecht. Onder Wegenwacht Scootmobiel Service vallen ook fietsen én bromfietsen.

Nadat je het abonnement hebt afgesloten duurt het 2 dagen voordat je recht hebt op volledige hulp.

Tegen betaling van € 50,- extra heb je direct recht op hulp als je bijvoorbeeld al met een lekke band staat. Deze € 50,- komt bovenop de kosten van het ANWB-lidmaatschap en de service die voor jouw voertuig van toepassing is.

Ja, tegen betaling van €50,- extra heb je direct recht op hulp als je bijv. al met een lekke band staat. Deze €50,- komt bovenop de kosten van het ANWB-lidmaatschap en de service die voor jouw voertuig van toepassing is.

Ja, de service is persoonsgebonden. Het maakt dus niet uit op welke fiets je rijdt.

Nee, Wegenwacht Fiets is persoonsgebonden en kan niet worden overgedragen op iemand anders.

Ja, je kunt gewoon Wegenwacht Fiets afsluiten als aanvulling op je fietsverzekering.

Nee, je kunt gewoon gebruikmaken van de ANWB-lidmaatschapskaart en bellen naar het telefoonnummer van de ANWB Alarmcentrale dat op de achterkant staat: 088 2692 888. Kinderen bellen naar 088 269 26 26 (staat ook op de pas). In België bel je met +31 70 314 14 14.

Ja, gedurende het jaar kun je je Wegenwacht Fiets Service omzetten naar bijvoorbeeld een Wegenwacht Bromfiets Service. Andersom kan alleen aan het einde van het jaar. Je betaalt hiervoor een meerprijs.

Je kunt na het eerste contractjaar per maand opzeggen. Je kunt je opzegging telefonisch doorgeven (088-2692 222), of schriftelijk (ANWB Leden Service Center, Postbus 93200, 2509 BA Den Haag).

Via het contactformulier, het Leden Service Center op het nummer 088 269 22 22 of bij de ANWB winkel bij jou in de buurt.

Fietscheck

Een fietscheck uit laten voeren gaat in vijf simpele stappen:

 1. Zoek een fietsenwinkel bij jou in de buurt
 2. Maak een afspraak
 3. Breng je (elektrische) fiets naar de winkel en laat je ANWB lidmaatschapskaart zien (deze vind je ook terug in de ANWB Fietsen-app)
 4. Geef door aan de fietsenwinkel of je:
  a. reparaties tot €50,- direct wilt laten uitvoeren
  b. voor een eventuele reparatie een prijsopgave wilt ontvangen
  c. voor €10,- de accu van je elektrische fiets wilt laten uitlezen
 5. Haal je fiets af op het afgesproken tijdstip en ontvang het fietscheckformulier

De gediplomeerde vakmannen van de fietsenwinkels waar wij mee samenwerken, zijn gespecialiseerd in het onderhouden van alle gangbare fietsmerken. Tijdens de Fietscheck controleren zij de volgende onderdelen van je fiets:

 • Remmen
 • Versnelling en ketting
 • Verlichting en reflectie
 • Wielen, banden en spaken

In maart en november krijg je 15% korting op deze onderdelen als ze vervangen moeten worden n.a.v. de Fietscheck.

Als je een elektrische fiets hebt, kun je ook de accu van je e-bike laten controleren. Hiervoor worden wel extra kosten in rekening gebracht, namelijk €10,-.

Je kunt zelf bepalen of je het advies van de vakman volgt en of je de eventuele reparatie(s) bij dezelfde fietsenwinkel uit laat voeren als waar je de Fietscheck hebt laten doen.

Nee, je kunt zelf bepalen of je het advies van de vakman volgt en of je de eventuele reparatie(s) bij dezelfde fietsenwinkel uit laat voeren als waar je de fietscheck hebt laten doen. De kosten voor eventueel reparatiewerk en onderhoud kunnen per merk verschillen en zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de beschikbaarheid van onderdelen en de hoeveelheid werk. Je bent daarom vrij om zelf te bepalen waar je de reparatie(s) laat uitvoeren. Wij raden natuurlijk wel aan om het advies van de vakman op te volgen. 

Alleen in maart en november krijg je 15% korting op onderdelen die vervangen moeten worden n.a.v. de fietscheck. Deze korting geldt op:

 • remmen
 • versnelling en ketting
 • verlichting en reflectie
 • wielen, banden en spaken

Je krijgt geen korting op fietsaccu's en (onderdelen van) een e-bikemotor. 

Hulpverlening

Je kunt de ANWB-alarmcentrale bellen voor elke soort pech die onderweg ontstaan is. Denk bijvoorbeeld aan een lekke band, een kapotte ketting, slag in het wiel, kapotte rem, wegvallen van ondersteuning bij een elektrische fiets, een storing in je fietsaccu etc. 

Wij doen er alles aan om je zo snel mogelijk te kunnen helpen. Nadat je contact met ons hebt gehad sturen wij je een berichtje wanneer de Wegenwacht onderweg is en hoe je de status hiervan kunt volgen. Zo weet je precies hoe laat de Wegenwacht bij je is. 

Leden krijgen hulp in héél Nederland, ook thuis in de eigen woonplaats, en zelfs in België. De Wegenwacht gaat alleen geen oude fietsen staan opknappen in de schuur, de uiteindelijke beslissing daarover wordt genomen door de Wegenwacht ter plaatse.

In totaal heb je maximaal 7x per contractjaar recht op pechhulp. De eerste 3x zijn kosteloos. Vanaf de 4e keer vragen wij een eigen bijdrage van € 50,- per keer.

Let op: Dit staat los van de Wegenwacht service voor je auto of motor.

 Ja, wij helpen ook bij pech met elektrische steps of een Segway.

Ja, onze hulpverlening is ook geldig in België. Daarvoor bel je: +31 70 314 14 14. In andere landen vooralsnog niet.

Wij streven er altijd naar om ter plekke een (nood)reparatie te verrichten om je voertuig weer aan het rijden te krijgen of ervoor te zorgen dat rijden weer verantwoord is. Als de wegenwacht je voertuig niet ter plekke kan repareren, dan brengen wij jou en je voertuig naar huis, naar een reparateur of je bestemming. Onze hulpverleners nemen uiteindelijk het besluit waar jij en je voertuig naartoe worden gebracht. Natuurlijk houden we -indien mogelijk- rekening met je wensen. In België wordt je geholpen door de Belgische Wegenwacht.

Als de wegenwacht je voertuig niet ter plekke kan repareren, dan brengen wij jou en je voertuig naar huis, naar een reparateur of je bestemming. Onze hulpverleners nemen uiteindelijk het besluit waar jij en je voertuig naartoe worden gebracht. Natuurlijk houden we waar mogelijk rekening met je wensen.

We streven wij er altijd naar om ter plekke een (nood)reparatie te verrichten om je fiets weer aan het rijden te krijgen of ervoor te zorgen dat rijden weer verantwoord is. Als dit niet mogelijk blijkt, brengen we je naar je bestemming of naar de fietsenmaker. In sommige gevallen kun je van ons een vervangende fiets krijgen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de leenfietsen. Zo kom je toch altijd op je bestemming.

Pech is een ruim begrip, maar voor een lekke band, accuproblemen, kapotte remkabel, kapotte verlichting, gebroken ketting etc. komen wij helpen. In geval van een ongeval is Wegenwacht Fiets niet van toepassing. Hiervoor dien je je verzekering aan te spreken. Zie de voorwaarden.

Ja, we helpen je ook als je verlichting niet goed meer werkt.

Nee, dit wordt niet eerst door de ANWB gecontroleerd. Let op: Wij helpen niet als de pech is ontstaan door een verloren of gestolen sleutel en je je slot niet kunt openen, tenzij je kunt aantonen dat je de eigenaar bent van het voertuig door middel van een eigendomsbewijs of kentekenbewijs.

Ja, het abonnement dat je afsluit is persoonsgebonden. Het maakt dus niet uit op welk voertuig je rijdt. Bij welke voertuigen wij je helpen, hangt af van het soort abonnement dat je hebt gekozen. Daarnaast dient het voertuig aan de minimale (wettelijke) eisen te voldoen. Zie de voorwaarden.

De Wegenwacht probeert zo dichtbij mogelijk te komen, maar kunnen je alleen helpen op plaatsen waar ze met hun voertuigen je fiets kunnen bereiken en veilig kunnen werken, zonder de regels of de wet te overtreden. Dit is ter beoordeling aan de hulpverlener. Deze zal wel altijd samen een oplossing proberen te vinden.

  Ja, we nemen ook je medereiziger en zijn of haar voertuig mee. Ongeacht of hij of zij lid is van de ANWB.

We streven ernaar, net als bij de auto, om je zo snel mogelijk te helpen.

We controleren niet of het jouw fiets, bromfiets of scootmobiel is. Het abonnement dat je hebt afgesloten, is persoonsgebonden. Het maakt niet uit op welke fiets, bromfiets of scootmobiel je rijdt.

Partner

Als je partner net als jij lid is van de ANWB, kun je dezelfde service ook voor je partner afsluiten. Je betaalt dan een gereduceerd tarief ​​​​. 

Wegenwacht Fiets voor je partner kost € 5,-. Als je partner nog geen ANWB-lid is, betaalt hij of zij € 5,- extra voor het partnerlidmaatschap.

 Partnervoordeel is mogelijk. Als je zelf Wegenwacht Fiets hebt afgesloten, dan kun je dit tegen gereduceerd tarief ook afsluiten voor je partner.

Je kunt Wegenwacht Fiets uitbreiden voor je partner en/of kind(eren) als de gezinsleden op hetzelfde adres wonen. Voorwaarde is dat je zelf Wegenwacht Fiets hebt.

Als je Wegenwacht Bromfiets Service afsluit, dan vallen daar ook je fietsen onder en is daarom ook toereikend om uit te breiden voor je partner en/of kind(eren). Onder Wegenwacht Scootmobiel Service vallen ook fietsen én bromfietsen.

Via het contactformulier, het Leden Service Center op het nummer 088 269 22 22 of bij de ANWB winkel bij jou in de buurt.

• Online via de ANWB website
• Bij de ANWB winkel bij jou in de buurt
• Telefonisch via het Leden Service Center op 088 269 2222

Kind

Als je het voor jezelf hebt afgesloten, dan kun je dit ook voor je thuiswonende kinderen doen. Dit kan door in de ANWB winkel of in de webwinkel een pasje aan te schaffen. Ieder kind heeft zijn of haar eigen pasje nodig.

Wegenwacht Fiets is te gebruiken voor thuiswonende kinderen tot 18 jaar.

Een pasje kost € 5,- per kind per kalenderjaar. Je koopt dit pasje in de ANWB (web)winkel en dien je hier te registreren voor je kind. Zo weten wij bij welk lidmaatschap het kind hoort en wie wij in het geval van pech kunt contacten.

Wij vragen je om het pasje te registreren op naam van je kind. Daarnaast vragen wij je daar contactgegevens in te vullen voor het geval uw kind met pech komt te staan. Voor wij overgaan tot de hulpverlening overleggen wij graag even met het thuisfront.

Ja, voor kinderen koop je een aparte pas in de ANWB Webwinkel. Daar krijgt je kind ook een handige sleutelhanger bij met het nummer van de alarmcentrale en een unieke code erop. Deze pas dienen zij bij zich te hebben op het moment van pech.

De pas is geldig voor het lopende kalenderjaar. Deze wordt niet automatisch verlengd, maar is wel elk jaar opnieuw te koop in de ANWB Webwinkel.

Het pasje bestaat uit twee delen: de pas en een sleutelhanger. Zijn deze beide kwijt? Dan kan de ANWB Alarmcentrale door middel van de naam controleren of er recht is op hulp.