De mooiste wandelgebieden

Ontdek de mooiste wandelgebieden van Nederland

Je hoeft niet ver te reizen voor een prachtige wandeling of een bijzonder gebied. Ook in Nederland kennen we veel verschillende natuurgebieden die absoluut de moeite waard zijn om te bewandelen. Daarom zetten wij de mooiste wandelgebieden in Nederland op een rij die beslist de moeite waard zijn om te ontdekken! Wat is jouw favoriete wandelgebied?

Veluwezoom - Gelderland

Het landschap van de Veluwezoom strekt zich uit tussen Velp, Dieren en Eerbeek en vormt het oudste nationaal park van Nederland. Het Veluwemassief bereikt hier hoogtes van meer dan honderd meter en gaat over in het rivierdal van de IJssel. Dit reliëf biedt de wandelaar spectaculaire vergezichten. Op de weidse, golvende heidevelden van het Herikhuizerveld, beter bekend als de Posbank, graast een kudde Veluwse heideschapen. In het uitgestrekte bosgebied is de kans groot om wild te zien. De schemerige beukenlanen, grillige eikenbomen en manshoge varens geven het bos een sprookjesachtige allure. Eindeloze wandelmogelijkheden op niveau!

> ANWB Wandelgids Veluwe

Schiermonnikoog - Friesland

­Op de grens tussen Noordzee en Waddenzee tref je een bijzondere ‘wandelaar’ aan: Schiermonnikoog. Dit kleine Waddeneiland is constant in beweging: aan de westkant kalft het af, aan de oostkant groeit het aan met stuifzand en kwelderslik. De natuur op het eiland staat garant voor rust en ruimte. Oostelijk van het eilanddorp ligt het breedste strand van Nederland, het Oosterstrand. De Oosterkwelder lijkt op een prairie, waar eb en vloed via geulen in- en uitstromen. Op het oostpunt strekt zich een kale, vlakke woestijn uit, de Balg. Struinend door deze woeste en ongerepte wildernis want u zich aan het einde van de wereld.

> ANWB Wandelgids Waddenkust

Loonse en Drunense Duinen - Noord-Brabant

In het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen ligt een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa: zo’n 30 kilometer meter ‘levend’ zand. In deze ‘Brabantse Sahara’ kan het bij harde wind behoorlijk stuiven waardoor er zich nieuwe zandheuveltjes vormen en op andere plekken dalletjes uitstuiven. Ook voor wandelaars met een hond is dit een leuk gebied; lekker wandelen met de hond mag overal in de Loonse en Drunense Duinen, mits de hond aangelijnd is. Loslopen mag ook, maak dan gebruik van de hondenloslooproute of het hondenlosloopgebied.

Meer over de Loonse en Drunense Duinen

ANWB Wandelgids Noord-Brabant

© Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen / Wil Reijnders.

Weerribben - Overijssel

Nationaal park Weerribben is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Elke vierkante meter van dit gebied is door mensenhanden gemaakt, toch kom je bijna niet dichter bij de natuur dan in de Weerribben. In dit nationale park kun je wandelen, fietsen en varen. Wissel bijvoorbeeld jouw wandeling af met een spectaculaire kanotocht of een tocht in een fluisterboot en beleef deze natuur op een andere manier. De hond mag ook mee het nationaal park in, mits aangelijnd.

Drents-Friese Wold - Drenthe / Friesland

Het Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het heeft een grootte van zo'n 12.800 voetbalvelden en kent een brede variatie in flora en fauna. Het park werd in 2000 gekozen als Nationaal Park. En die titel verdient hij zeker. Eindeloze velden vol natuur, garant voor een heerlijke middag wegdromen. 

ANWB Wandelkaart Drents-Friese Wold

Oostvaardersplassen - Flevoland

Bij het droogvallen van de Flevopolder in 1968 ontstonden de Oostvaardersplassen. Het gebied werd ingezaaid met riet en met rust gelaten, vanuit hier ontwikkelde zich een uniek moerasgebied. Bijzonder aan de Oostvaardersplassen is het een grote rijkdom aan vogels kent. De zeearend is het meest bekend, maar er broeden vele zeldzame beschermde soorten. Fan van De Nieuwe Wildernis? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan dit natuurgebied, deze film is hier namelijk opgenomen. 

Misschien ook interessant

De favoriete natuurgebieden van boswachters
Happen en stappen: de lekkerste wandeltochten
Voorzorgsmaatregelen lange wandeltocht