Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer heeft een fietser voorrang?

Een fietser is voor de wet een bestuurder. Daardoor gelden dezelfde voorrangsregels als voor andere bestuurders. Weet je wanneer je voorrang hebt en wanneer je voorrang moet verlenen als fietser? We zetten alle voorrangsregels voor je op een rij.

Wanneer heeft een fietser voorrang?

De algemene regel is: op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan bestuurders die van rechts komen. Dit geldt ook voor fietsers. Wil je weten wie wanneer voorrang heeft? In dit overzicht worden de voorrangsregels nog eens uitgelegd. 

Plaats op de weg en rotonde

Je bent kwetsbaar als fietser. Daarom is het belangrijk te weten waar je op de openbare weg mag rijden:

  • Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad.
  • Ontbreekt een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad? Dan mag je de rijbaan gebruiken.
  • Bestuurders van fietsen op meer dan twee wielen of met een aanhangwagen die met inbegrip van de lading breder is dan 0,75 meter mogen de rijbaan gebruiken.
  • Je mag als fietser over de fietsstroken met een onderbroken streep als dit nodig is, bijvoorbeeld bij een obstakel. Kijk eerst goed achterom en geef duidelijk richting aan. Bij een doorgetrokken streep mag dit niet.
  • Op rotondes kunnen de voorrangsregels voor fietsers verschillen. Dit verschilt per wegbeheerder en gemeente. Let daarom goed op de geldende voorrangsregels, haaientanden en voorrangsborden.

Wat zijn de regels voor fietsers?

Er zijn een aantal regels waaraan fietsers moeten voldoen:

  • Fietsers mogen met zijn tweetjes naast elkaar rijden, alleen mag je hiermee geen hinder veroorzaken voor andere weggebruikers.
  • Parkeer je fiets op een trottoir, op het voetpad, in de berm of op een andere aangewezen plek.
  • Net als andere bestuurders moeten fietsers zoveel mogelijk rechts houden.
  • Fietsers moeten elkaar links inhalen, maar mogen andere bestuurders rechts inhalen.
  • Fietsers moeten richting aangeven.
  • Als fietser moet je stoppen voor voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig die op een zebrapad oversteken of op het punt staan over te steken.
  • Als fietser heb je geen voorrang op het zebrapad. Een persoon met een fiets aan de hand heeft wél voorrang, want wordt als voetganger gezien.

Fietspaden zijn voor fietsers

Er bestaat nog weleens wat onduidelijkheid over automobilisten op fietspaden. Maar eigenlijk is het heel simpel: automobilisten mogen niet rijden, stilstaan of parkeren op een fietspad. Dit geldt zowel voor een fietsstrook met onderbroken als doorgetrokken streep en/of met een fietssymbool. Wil je als automobilist afslaan, dan mag je alleen over een fietspad met onderbroken streep rijden.

Fietsstraten

Er bestaan ook zogenaamde fietsstraten. Deze hebben geen juridische status, maar worden ingericht voor de fietser. Auto’s zijn hier wel toegestaan. De maximumsnelheid is meestal 30 km/uur.

Wil je weten hoe je veilig op weg kunt en hoe het ook alweer zit met de verkeersregels? Check dan onze pagina over verkeersveiligheid

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

15% korting
Veilig op de fiets 

Fietshelmen, ART-fietssloten, fietsspiegels en -telefoonhouders nu met korting.