ANWB Onderweg app waarschuwt voor schoolzones

Proef van zes maanden

Gebruikers van de ANWB Onderweg app krijgen via de app een melding wanneer een geplande route door een zogenaamde schoolzone leidt. Dit zijn gebieden rondom een basisschool, meestal al herkenbaar door speciale borden en wegbelijning. De appmelding draagt hierdoor bij aan een nog veiligere schoolomgeving.

Het gaat vooralsnog om een proef van zes maanden, in samenwerking met de overheid en zo’n 500 scholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Helmond en Meijerijstad.

Drukte van jewelste

Rondom een school is het op een paar momenten per dag een drukte van jewelste. Ouders brengen de jongste kinderen te voet, per fiets of met de auto naar school. Oudere basisschoolkinderen komen veelal op eigen gelegenheid, eveneens per fiets of te voet, maar zijn meestal nog geen ervaren weggebruikers. Leidt je route je hier doorheen, dan is het goed om dit van te voren te weten. Dan kun je ter plekke extra goed rondkijken.

Schoolzone doorkruisen

Wanneer je als ANWB Onderweg app-gebruiker een van de deelnemende schoolzones gaat doorkruisen, krijg je gedurende de proefperiode speciale meldingen in de Onderweg app. Tijdens de navigatie verschijnt er een waarschuwingstekst met de boodschap dat er een schoolzone aankomt. Iets dichterbij zal de navigatiestem waarschuwen: ‘Je nadert een schoolzone. Matig je snelheid’. De waarschuwingstekst blijft staan tot je de zone weer verlaat, de gesproken tekst is vanzelfsprekend alleen hoorbaar als het navigatievolume aan staat.

Geef je mening!

De schoolzones zijn als zodanig gemarkeerd op de navigatiekaart, de waarschuwingen worden echter alleen gegeven tijdens de openingsuren van de school. De eerste keer dat je in de proefperiode door een schoolzone hebt gereden, krijg je bij volgende keer dat je de app gebruikt de vraag of je een vragenlijst wilt invullen om de proef te evalueren. Dit is natuurlijk op basis van vrijwilligheid, maar de ANWB is vanzelfsprekend nieuwsgierig naar jouw mening.

Meer digitale veiligheid

De proef met schoolzones is slechts een begin. Allerlei nieuwe technieken zullen in de nabije toekomst nog meer veilige verkeerssituaties mogelijk maken. Zo wordt nu gekeken of het mogelijk is om schoolzones helemaal te mijden in de planner, wanneer het om een doorgaande route gaat. Ook start binnenkort een proef waarbij via de ANWB Onderweg app wordt gewaarschuwd voor een naderende hulpverleningsauto met sirenes.

Nog geen gratis Onderweg app?

De meeste lezers van deze pagina zijn hier terecht gekomen via een melding in hun Onderweg app. Maar het kan natuurlijk zijn dat je op een andere manier hier bent terecht gekomen. Wil je dan meer weten over de gratis ANWB Onderweg app en over zijn handige en uitgebreide functionaliteiten zoals parkeerplekken vinden en eventueel afrekenen, navigatie, de goedkoopste tankstations in je omgeving opvragen, laadpalen zoeken en rechtstreeks pech melden? Kijk dan op deze pagina. Wil je de ANWB Onderweg app meteen hebben? Download hem dan in de Android of iPhone-versie.