Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB Onderweg app waarschuwt voor schoolzones

Gebruikers van de ANWB Onderweg app krijgen via de app een melding wanneer een geplande route door een zogenaamde schoolzone leidt. Dit zijn gebieden rondom een basisschool, meestal al herkenbaar door speciale borden en wegbelijning. De appmelding draagt hierdoor bij aan een nog veiligere schoolomgeving.

Drukte van jewelste

Rondom een school is het op een paar momenten per dag een drukte van jewelste. Ouders brengen de jongste kinderen te voet, per fiets of met de auto naar school. Oudere basisschoolkinderen komen veelal op eigen gelegenheid, eveneens per fiets of te voet, maar zijn meestal nog geen ervaren weggebruikers. Leidt je route je hier doorheen, dan is het goed om dit van tevoren te weten. Dan kun je ter plekke extra goed rondkijken of natuurlijk een andere route kiezen. 

Schoolzone doorkruisen

Wanneer je als ANWB Onderweg app-gebruiker een van de deelnemende schoolzones gaat doorkruisen, krijg je speciale meldingen in de Onderweg app. Tijdens de navigatie verschijnt er een waarschuwingstekst met de boodschap dat er een schoolzone aankomt. Iets dichterbij zal de navigatiestem waarschuwen: ‘Je nadert een schoolzone. Matig je snelheid’. De waarschuwingstekst blijft staan tot je de zone weer verlaat, de gesproken tekst is vanzelfsprekend alleen hoorbaar als het navigatievolume aan staat.

Geef je mening!

De schoolzones zijn als zodanig gemarkeerd op de navigatiekaart, de waarschuwingen worden echter alleen gegeven tijdens de openingsuren van de school. De eerste keer dat je door een schoolzone hebt gereden, krijg je bij volgende keer dat je de app gebruikt de vraag of je een vragenlijst wilt invullen om de dienst te evalueren. Dit is natuurlijk op basis van vrijwilligheid, maar de ANWB is vanzelfsprekend nieuwsgierig naar jouw mening.

Meer digitale veiligheid

De appmelding met schoolzones is slechts een begin. Allerlei nieuwe technieken maken in de nabije toekomst nog meer veilige verkeerssituaties mogelijk. Zo wordt gekeken of het mogelijk is om schoolzones helemaal te mijden in de navigatie, mocht het om een doorgaande route gaan. 

Nog geen gratis Onderweg app?

De meeste lezers van deze pagina zijn hier terecht gekomen via een melding in hun Onderweg app. Maar het kan natuurlijk zijn dat je op een andere manier hier terecht bent gekomen. Wil je dan meer weten over de gratis ANWB Onderweg app? Bijvoorbeeld over de waarschuwingen als je een schoolzone nadert of andere veiligheidsmeldingen als je navigeert met de Onderweg app. Of andere handige en uitgebreide functionaliteiten zoals: parkeerplekken vinden en eventueel afrekenen, navigatie, de goedkoopste tankstations in je omgeving, laadpalen zoeken en rechtstreeks pech melden? Kijk dan op deze pagina. Wil je de ANWB Onderweg app meteen hebben? Download hem dan in de appstores.

Download gratis de ANWB Onderweg app

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

ANWB Fonds helpt je op weg 

Heb jij een idee waarmee je Nederland verkeersveiliger, mobieler of toegankelijker maakt? Kijk dan of ANWB Fonds je kan helpen.