Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden bij storm

Rijden bij storm kan gevaarlijk zijn. Het vraagt om aangepast rijgedrag en extra alertheid. Deze zes tips helpen je om veilig op jouw bestemming te komen.

Files door slecht weer vermijden? Gebruik de ANWB Onderweg app. Deze app toont tijdens het navigeren actuele verkeersinformatie, files, flitsers en werkzaamheden. De app heeft ook een filelijst en filekaart.

Wat is storm?

Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/uur of meer zijn denkbaar en die voel je heel goed in je auto. Alsof je een flinke duw krijgt; een onverwachte slinger maken is dan zo gebeurd.

Als de storm gepaard gaat met hevige neerslag, heb je verraderlijke weersomstandigheden die al je aandacht verdienen. Let daarom goed op je medeweggebruikers. Ook zij rijden minder voorspelbaar dan je gewend bent. Vooral motorrijders en fietsers kunnen door windstoten plotseling van hun baan afwijken en gevaarlijk dicht bij je auto komen.

6 tips voor rijden in storm en regen

1.  Verminder je snelheid en houd meer afstand

Dit geeft je tijd om te reageren op onverwachte, gevaarlijke situaties. Ook heb je je auto beter onder controle bij een lagere snelheid. Extra gevaarlijk zijn bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en raken windstoten je extra hard. Als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rijd je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag. Wees hierop bedacht.

2. Houd het stuur met twee handen vast

Maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto’s, wanneer je die passeert.

3. Pas je snelheid aan als je met een caravan of hoge auto rijdt

Rijd je met een suv of een busje? Dan raken windstoten je nog veel harder. Pas je snelheid extra aan. Rijden met een aanhanger wordt soms afgeraden. Hoge aanhangers vangen veel wind en kunnen makkelijk omver worden geblazen. Houd de verkeersinformatie in de gaten voor de weerswaarschuwingen / rijadviezen.

4. Pas je snelheid aan bij hevige regen

Word je tijdens een storm overvallen door een wolkbreuk? Let op je snelheid en zet je verlichting aan. Zoek een veilige parkeerplaats op als dat mogelijk is. Bij een hevige hoosbui kan het zicht soms zeer beperkt zijn (50 meter of minder). Wanneer het dan ook nog donker is, zijn de omstandigheden helemaal verraderlijk. Houd veel afstand, zodat je tijdig kunt reageren. Lees hier meer tips voor rijden bij wateroverlast.

5. Rijd rustig door waterplassen

Zijn er forse plassen op de weg? Rijd daar rustig doorheen. Er kan een waterlaagje tussen de band en het wegdek ontstaan, waardoor de auto korte tijd onbestuurbaar wordt. Aquaplaning heet dat. Dit gebeurt vooral als je te hard over water heenrijdt. De auto kan dan gaan glijden. Haal in zo'n geval je voet rustig van het gas af en probeer niet te sturen totdat je weer grip hebt. Zo voorkom je dat de auto in een slip raakt. Heb je een handgeschakelde auto? Trap de koppeling in en houd je stuur recht. Als de auto toch begint te slippen, blijf kijken en sturen in de richting waar je naartoe wilt.

Extra advies: vervang banden met een profieldiepte van 2 millimeter of minder. Nog beter is het om banden te vervangen bij 3 millimeter profieldiepte.

6. Blijf thuis als je niet de weg op hoeft

Zorg wel dat je auto niet onder een boom geparkeerd staat. Zeker als die vol in blad staat. Vallende takken, of een complete boom, kunnen een auto verpletteren. Daarom is de auto geen veilige plek als het stormt. Schade door noodweer is lang niet altijd verzekerd. Kijk je verzekeringspolis erop na welke schade bij jou gedekt is. Lees hier welke stormschade wordt vergoed.

Heb je aan pechhulp gedacht?

Mocht je met slecht weer pech krijgen, dan is het wel zo prettig om snel geholpen te worden. Met 900 Wegenwachten is de beste hulp altijd dichtbij.

Zie ook:

Verzekeringsvragen

Bij extreem weer in Nederland zoals een storm of hevige sneeuwval heb je misschien vragen over je ANWB Auto-, Bromfiets-, Scooter-, Motor-, Caravan-, Inboedel-, en/of Opstalverzekering.
Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen

Speciaal voor jou geselecteerd

Beslagen ruiten? 

Ga voor een auto ontvochtiger! Helpt tegen beslagen ruiten en andere vochtproblemen in je auto.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

met extravoordeel
Makkelijk betalen tijdens je dagje uit? 

Veilig en gemakkelijk betalen met Visa Card.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Blijf op de hoogte

Dagelijks relevant nieuws en leuke tips