Gevaarlijk: de dode hoeken van een vrachtauto

Ondanks vele spiegels ziet chauffeur je niet altijd

Fietsend naast een vrachtauto voel je je al snel erg kwetsbaar. En terecht, want soms ziet een chauffeur je niet. Dan zit je in een van zijn dode hoeken. We rijden mee met vrachtwagenchauffeur Sybren Bouma om vanuit de cabine te ervaren wat hij wel en niet ziet.

Een vrachtauto mag voor een goede verkeersveiligheid dan heel veel spiegels hebben, toch kan een chauffeur je lang niet altijd zien. Omdat de cabine draait tijdens het maken van een bocht is hij het zicht in een deel van zijn spiegels even kwijt. Recht naar achteren ziet hij sowieso niks. Als je vlak naast de cabine fietst - vooral aan de rechterkant - ben je ook slecht zichtbaar en soms zelfs onzichtbaar. Die plekken rond de vrachtauto heten dode hoeken. Ga daar als het even kan niet rijden; niet met de auto en ook niet met de fiets. Kun je niet anders, houd dan de richtingaanwijzers van de truck goed in de gaten zodat je weet wat de vrachtauto waarschijnlijk gaat doen. 

Vier fikse dode hoeken

Een vrachtauto heeft forse dode hoeken. Gebieden rond de truck dus waar de chauffeur vanaf de bestuurdersstoel niet kan zien of er zich iets of iemand bevindt.

1. Vlak voor de truck

Een chauffeur zit hoog en ziet daardoor niet wat er direct voor de vrachtauto gebeurt.

2. Zijkanten truck

Dat wil zeggen, de gebieden dichtbij de vrachtauto en laag op de weg. Blijf daar dus als fietser of voetganger weg. Voorkom dat je dicht naast een vrachtauto moet fietsen. Blijf er dan liever (ver) achter. En let op de richtingaanwijzers zodat je weet wat de truck vermoedelijk gaat doen.

3. Rechtsachter

Omdat de chauffeur linksvoor in de vrachtauto zit, is de hoek rechtsachter moeilijk te overzien. Reden temeer om je daar als weggebruiker niet te bevinden.

4. Achter

Recht achter de vrachtauto ziet de chauffeur niets. Sommige trucks hebben weliswaar een camera maar ook dan blijft het lastig voor een chauffeur de situatie te overzien.

Meer verkeersveiligheidstips