Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gevaarlijk: de dode hoeken van een vrachtauto

Fietsend naast een vrachtauto voel je je al snel kwetsbaar. Ondanks de vele spiegels ziet een chauffeur je soms niet. Dan zit je in een van zijn dode hoeken. We rijden mee met vrachtwagenchauffeur Sybren Bouma om vanuit de cabine te ervaren wat hij wel en niet ziet.

 

Slecht zichtbaar achter een vrachtwagen

Een vrachtauto mag dan wel veel spiegels hebben, toch kan een chauffeur je lang niet altijd zien. Omdat de cabine draait tijdens het maken van een bocht, is hij het zicht in een deel van zijn spiegels even kwijt. Recht naar achteren ziet hij sowieso niks. Als je vlak naast de cabine fietst - vooral aan de rechterkant - ben je ook slecht zichtbaar en soms zelfs onzichtbaar. Die plekken rond de vrachtauto heten dode hoeken. Ga daar als het even kan niet rijden; niet met de auto en ook niet met de fiets. Kun je niet anders, houd dan de richtingaanwijzers van de truck goed in de gaten zodat je weet wat de vrachtauto waarschijnlijk gaat doen. 

Vier fikse dode hoeken

Een vrachtauto heeft forse dode hoeken. Gebieden rond de truck waar de chauffeur vanaf de bestuurdersstoel niet kan zien of er zich iets of iemand bevindt. Let goed op deze vier dode hoeken:

1. Vlak voor de truck

Een chauffeur zit hoog en ziet daardoor niet wat er direct voor de vrachtauto gebeurt.

2. Zijkanten van de truck

Dat wil zeggen, de gebieden dichtbij de vrachtauto en laag op de weg. Blijf daar als fietser of voetganger weg. Voorkom dat je dicht naast een vrachtauto moet fietsen. Blijf er dan liever ver achter. En let op de richtingaanwijzers, zodat je weet wat de truck waarschijnlijk gaat doen.

3. Rechtsachter de truck

Omdat de chauffeur linksvoor in de vrachtauto zit, is de hoek rechtsachter moeilijk te overzien. Zorg ervoor dat je je daar als weggebruiker niet bevindt.

4. Achter de truck

Recht achter de vrachtauto ziet de chauffeur niets. Sommige trucks hebben een camera, maar ook dan blijft het lastig voor een chauffeur de situatie te overzien.

Wil je weten hoe je veilig op weg kunt en hoe het ook alweer zit met de verkeersregels? Check dan onze pagina over verkeersveiligheid

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.