Parkeren op en rondom het vliegveld
Zo begin je stressvrij aan je vliegvakantie
Ticket en paspoort op zak, op naar het vliegveld! Voor veel mensen blijft de auto dé manier om op Schiphol of een andere luchthaven te komen. Maar hoe doe je dat zo goedkoop en relaxed mogelijk?
Gelukkig hebben de meeste vliegvelden voldoende parkeergelegenheid. Daarbij kun je kiezen tussen parkeerplaatsen en -garages van de luchthaven zelf of van andere partijen. Meestal geldt: hoe verder van de vertrekhal, hoe goedkoper het parkeren.
Reserveren is goedkoper
De meeste parkeergelegenheden rondom vliegvelden kun je zonder reservering oprijden. Het kan ook anders. Als je vooraf reserveert, ben je minder geld kwijt en verzekerd van een plek.
Stel: je wilt een midweek in de meivakantieperiode parkeren op Schiphol. Tegenover de terminal, op P1, betaal je dan zo'n 400 euro. Als je van tevoren online reserveert betaal je circa 235 euro. Dat scheelt!
Vergelijk ook de prijzen van de officiële parkeergelegenheden met die van andere aanbieders. Dat kan flink schelen, zeker als je gebruik kunt maken van ANWB Ledenvoordeel. Als ANWB-lid ontvang je bij Quick Parking namelijk 15% korting op parkeren bij Schiphol Airport, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Brussel Zaventem Airport.
Shuttlebus
Op veel vliegvelden zijn er ook speciale parkeerterreinen voor 'Lang Parkeren'. Deze liggen soms wat verder weg en hebben dan een shuttleservice van en naar de terminal. Reserveren is niet altijd nodig. En de prijs? Die midweek in de meivakantieperiode uit het eerdere voorbeeld kost op P3 Lang Parkeren nog maar rond de 120 euro. De gratis shuttlebus rijdt elke 10 minuten en brengt je in 5 tot 10 minuten naar de terminal.
Wil je je reisgenoten de shuttlebus besparen? Dan kan je hen met de bagage eerst afzetten voor de deur van de vertrekhal, om daarna zelf de auto te parkeren. Bedenk wel dat een veerkeerde afslag op een groot vliegveld snel is gepakt.
Valet service
Vroeger voorbehouden aan de happy few, tegenwoordig bij steeds meer reizigers in trek: een valet service. Je stopt je auto vlakbij de ingang van het vliegveld, laadt je bagage uit en iemand anders parkeert jouw auto. Bij terugkomst wordt je auto weer netjes klaargezet.
Een valet service is uiteraard duurder dan zelf de auto parkeren en je moet jouw auto en sleutels overdragen aan een vreemde. Niet voor niks werken grote aanbieders met GPS-trackers en garanderen ze dat er maximaal maar een paar kilometer met je auto wordt gereden. Wel zo fijn!
Een eigen privéchauffeur
Je kan natuurlijk ook je eigen privéchauffeur inschakelen: vraag een goede vriend of familielid om je af te zetten op het vliegveld en je weer te halen. Zo weet je dat de auto veilig bij je thuis of je 'chauffeur' voor de deur staat. Je auto maakt natuurlijk wel twee keer zoveel kilometers.
Nog even dit…
Je zal niet de eerste zijn die bij terugkomst ontdekt dat de accu van zijn auto leeg is. Zeker als je ’s nachts op de luchthaven moet zijn, kan het gebeuren dat je een lampje aan doet, maar deze vervolgens in de haast vergeet uit te zetten. Check dus voor je je auto achterlaat goed of alle lampen uit staan en de ramen dicht zijn.
En sta je toch met panne? Dan helpt de Wegenwacht je graag weer op weg. Ook als je op een parkeerplaats van een vliegveld staat.