Wat moet mee in de auto in Kosovo?

In andere landen gelden weer andere regels. Dat geldt ook voor de verlichte veiligheidsuitrusting. Weet jij wat je mee moet nemen in de auto naar Kosovo?

Verplicht mee in de auto

Verplicht mee onderweg

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Er moet een gevarendriehoek in je auto aanwezig zijn. In een auto met een aanhangwagen of caravan erachter moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn.
  • Veiligheidshesje - Er moet een veiligheidshesje in de auto aanwezig zijn. De bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen als deze de auto verlaat bij pech of een ongeval. In Kosovo is bovendien iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval), verplicht een reflector, kleding met reflecterende strepen of een veiligheidshesje te dragen. De ANWB adviseert bestuurders daarom voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Verbanddoos - Het is verplicht een verbanddoos in de auto te hebben.

 Advies

  • Brandblusser - Bestuurders wordt geadviseerd een brandblusser mee te nemen in de auto.
  • Reservelampen - Het is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd om reservelampen in de auto te hebben. Dit advies geldt niet voor auto's met xenon-, neon- of ledverlichting.
  • Sleepkabel - Bestuurders wordt geadviseerd een sleepkabel in de auto mee te nemen.
  • Let op: Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos) aanwezig is.
  • Controleer ook welke artikelen verplicht zijn in de landen waar je doorheen reist op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/verplicht-mee-in-de-auto-in-het-buitenland.

Verplicht op de motor

  • Veiligheidshesje - In Kosovo is iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval), verplicht een reflector, kleding met reflecterende strepen of een veiligheidshesje te dragen. De ANWB adviseert motorrijders daarom om voor zichzelf en een eventuele passagier een veiligheidshesje mee te nemen. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).

Verkrijgbaarheid

  • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via webwinkel.anwb.nl.

Meer praktische informatie voor Kosovo

Adressen en telefoonnummers
Douaneregels
Internet en bellen
(Reis)documenten
Praktisch ter plaatse
Verkeer
Verkeersregels
Vervoer