Ik wil een vouwwagen kopen

Aankooptips en veiligheid

De vouwwagen is weer helemaal hip. In een compacte aanhanger achter de auto neem je een comfortabel bed mee en blijft er een zee van ruimte over voor andere kampeerspullen. Toch ga je echt kamperen, want er is niet meer dan wat tentdoek tussen jou en de buitenlucht. Een vouwwagen heeft nog veel meer voordelen, bijvoorbeeld voor het brandstofverbruik.

Voordelen van een lichtgewicht

Rijden met een vouwwagen is veel gemakkelijker dan met een caravan. De aanhanger vangt maar weinig wind en door zijn lage gewicht past hij ook achter relatief kleine auto’s met een lichte motor of achter een elektrische auto. Ook het brandstofverbruik is aanzienlijk gunstiger ten opzichte van een caravan. Bovendien is het zicht beter zodat extra spiegels niet nodig zijn. Veel bagage? Geen probleem! Dat gaat makkelijk mee door de extra opbergruimte in de wagenbak en in de disselkast. Op de klep passen fietsen en grote kampeerspullen zoals tafels en stoelen.

Soorten en maten

Sommige vouwwagenmodellen zijn heel geschikt voor langere tijd kamperen op één plek, andere kun je razendsnel opbouwen en afbreken. Een symmetrische vouwwagen (twee uitklapbare bedden) is bijvoorbeeld handig voor een gezin met kinderen, maar kost wat meer opzettijd. Een asymmetrische vouwwagen (één bed) is kleiner en daardoor meer geschikt voor twee volwassenen, én sneller op te zetten. Deze modellen kun je vaak uitbreiden met een extra slaapplaats of gastencabine. Er zijn veel variaties op hetzelfde thema, van een achtpersoons ruimtewonder tot een supersnel oppompbare vouwwagen, alles is mogelijk.

Een vouwwagen kopen of huren

Voor je een vouwwagen koopt, is er een huren een mooie manier om inzicht in te krijgen in je wensen en de mogelijkheden (merk, opties, accessoires). Je kunt huren via deelplatforms zoals Camptoo, Goboony of PaulCamper, óf in overleg met een dealer een huurkoopcontract tekenen. Als de vouwwagen van je keuze inderdaad bevalt, kun je hem na je vakantie kopen, met aftrek van de huursom.

Tweedehands

Een tweedehands vouwwagen kun je bij een bedrijf of bij een particulier kopen. Marktplaats is populair, toch gaan veel mensen liever naar een officieel vouwwagen- of caravanbedrijf. Bij een dealer kun je inruilen, heb je meer keus en vaak ook nog garantie.

Tip: zet voor aanschaf de tweedehands vouwwagen op en inspecteer doek, ritsen, banden en wagenbak.

Veiligheid vouwwagen

Voor een veilige vakantie is het noodzakelijk dat een vouwwagen eens in de twee jaar of elke 10.000 kilometer een onderhoudsbeurt ondergaat. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je de vouwwagen uit de stalling haalt. Regelmatig onderhoud en controle op vitale onderdelen (remmen, as en banden) is van groot belang. Daarnaast is ook controle op en regelmatig onderhoud van de gas- en elektriciteitsinstallatie nodig. Een onderhoudsbeurt kun je het best laten voeren door een erkend bedrijf, bijvoorbeeld een BOVAG-bedrijf in de buurt.

Auto en gewicht

Het is belangrijk dat het gewicht van de beladen aanhanger niet hoger is dan 75 procent van de beladen auto (inclusief inzittenden) en dat het trekgewicht het toegestane maximum van de trekauto niet overschrijdt. Op het kentekenbewijs staat in de meeste gevallen welk gewicht je auto mag trekken (Technisch maximum massa AHW geremd en Technisch maximum massa AHW ongeremd). Dit kun je ook checken op de site van de RDW.

Documenten voor een vouwwagen

Als het maximale laadvermogen van de vouwwagen lager is dan 750 kilo, kun je zonder documenten op pad in de EU. Daarbuiten is een document van eigendom (originele aankoopnota) aan te raden. Overschrijdt de aanhanger het gewicht (zie chassisplaatje), dan is een originele aankoopnota, een invoerverklaring van de importeur of een eigen kentekenbewijs nodig.

 

Andere leden bekeken ook