Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vouwwagen kopen? 5 tips

Hier let je op

Een vouwwagen kopen kan een heel verstandige keuze zijn. Heb je hulp nodig bij de aanschaf van een vouwwagen? De ANWB heeft vijf tips.

Tip 1: Denk aan huren voor je koopt

Voor je een vouwwagen koopt, is er een huren een mooie manier om inzicht in te krijgen in je wensen en de mogelijkheden (merk, opties, accessoires). Je kunt huren via deelplatforms zoals Camptoo, Goboony of PaulCamper, óf in overleg met een dealer een huurkoopcontract tekenen. Als de vouwwagen van je keuze inderdaad bevalt, kun je hem na je vakantie kopen, met aftrek van de huursom.

Tip 2: Let op het gewicht voor je rijbewijs

Wie rijbewijs B heeft, mag met een aanhanger rijden zolang de aanhanger maar niet meer weegt dan 750 kilo. Voor aanhangers die zwaarder zijn, heb je rijbewijs BE nodig. Vouwwagens wegen zelden meer dan 750 kilo inclusief bagage. Daarom kan bijna elke auto een vouwwagen trekken.

Let wel op dat het gewicht van de beladen aanhanger niet hoger is dan 75 procent van de beladen auto (inclusief inzittenden) en dat het trekgewicht het toegestane maximum van de trekauto niet overschrijdt. Op het kentekenbewijs staat in de meeste gevallen welk gewicht je auto mag trekken. Dit kun je ook checken op de site van de RDW.

Toch boven de 750 kilo?

Overschrijdt de aanhanger het gewicht (zie chassisplaatje), dan is een originele aankoopnota, een invoerverklaring van de importeur of een eigen kentekenbewijs nodig.

Tip 3: Denk hieraan als je fietsen meeneemt

Op vouwwagens met een harde deksel passen vaak fietsdragers. Zit er een zachte afdekking op, dan heb je speciale fietssteunen nodig (vaak een optie). Je kunt de fietsen ook meenemen op de dissel met behulp van een fietsdrager – houd dan wel rekening met de maximale kogeldruk (zie kentekenbewijs auto).

Tip 4: Denk aan een tweedehands vouwwagen

Een tweedehands vouwwagen kun je bij een bedrijf of bij een particulier kopen. Marktplaats is populair, toch gaan veel mensen liever naar een officieel vouwwagen- of caravanbedrijf. Bij een dealer kun je inruilen, heb je meer keus en vaak ook nog garantie.

Zet voor aanschaf de tweedehands vouwwagen op en inspecteer doek, ritsen, banden en wagenbak.

Tip 5: Houd rekening met onderhoud

Voor een veilige vakantie is het noodzakelijk dat een vouwwagen eens in de twee jaar of elke 10.000 kilometer een onderhoudsbeurt ondergaat. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je de vouwwagen uit de stalling haalt.

Regelmatig onderhoud en controle op vitale onderdelen (remmen, as en banden) is van groot belang. Daarnaast is ook controle op en regelmatig onderhoud van de gas- en elektriciteitsinstallatie nodig. Een onderhoudsbeurt kun je het best laten voeren door een erkend bedrijf, bijvoorbeeld een BOVAG-bedrijf in de buurt.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.