Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veiligheid op de camping

Zo voorkom je brand en diefstal op je kampeeradres

Een onbezorgde vakantie is ook een kwestie van een goede voorbereiding. Diefstal, inbraak, of brand tijdens het barbecueën: met deze tips kun je de risico’s beperkt houden.

Veilig koken op de camping

Veilig koken met een kooktoestel

Zet een kooktoestel of barbecue op een stevige, vlakke ondergrond, op een rustige plek met weinig loop. Blijf uit de buurt van tentdoek en droge begroeiing. Houd kinderen uit de buurt en zorg voor goede ventilatie. Plaats een emmer zand of water vlakbij zodat je een beginnende brand direct kunt doven. Bij vlam in de pan: deksel erop!

Veilig barbecuen

Briketten vonken niet en zijn daardoor een veiligere keuze dan houtskool. Steek de barbecue alleen aan met aanmaakblokjes; spiritus kan steekvlammen veroorzaken en is levensgevaarlijk bij open vuur. Gril je op gas, plaats de gasfles dan niet onder de barbecue maar ernaast. Toch een houtskoolbarbecue gebruiken? Laat de barbecue (op wielen) lekker laten staan waar hij staat. En laat de barbecue lang genoeg afkoelen als je 'm niet meer gebruikt. Heb jij de ANWB Kampeerkaart CKE? Dan ontvang je nu tijdelijk 20% korting op een houtskoolbarbecue van Bo-Camp.

Veilig omgaan met gasflessen

Controleer de slangen van je gasflessen regelmatig op lekkages. Vervang de slang als er verouderingsverschijnselen (scheurtjes of slijtplekken) zichtbaar zijn, of als de slang ouder is dan vijf jaar (zie productiedatum op de slang). Slangen zonder datum kun je beter niet gebruiken. Plaats ook een GasStop (ledenprijs € 39,99, anwb.nl/webwinkel). Gas even niet nodig? Draai de fleskraan dicht. Bekijk hier onze 10 tips om je gasfles veilig te gebruiken. Kun je het antwoord niet vinden op je vraag? Bekijk de veelgestelde vragen over het gebruik van gas op de camping.

Handige hulpmiddelen voor extra veiligheid op de camping

Een brandblusser en blusdeken

Een handformaat schuimblusser (circa 2 kilo) is geschikt om een beginnend brandje te blussen. Zorg dat de blusser voor het grijpen ligt. Heel handig zijn de brandblussers die zijn uitgevoerd als spuitbus. Denk ook aan een blusdeken.

Een gasalarm/koolmonoxidemelder

Gaskachels en -kooktoestellen in caravans en campers zijn veilig zolang ze geregeld worden gecontroleerd. Bij een ondeugdelijke installatie of onvoldoende ventilatie kan er koolmonoxide vrijkomen. Een goedgekeurde koolmonoxidemelder waarschuwt je bij gevaar.

Een blauwe CEE-stekker 

Voor de aansluiting op het stroomnet van de camping of camperplaats gebruik je altijd de blauwe CEE-stekkers, met een maximaal 25 meter lange neopreenkabel. De stroomdraden moeten 2,5 millimeter dik zijn. Rol bij gebruik van een haspel de kabel altijd helemaal af. Zorg voor een aardlekschakelaar tussen de stroompaal en je apparaten in tent, vouwwagen, caravan, of camper.

Diefstal en verlies

Laat je spullen niet slingeren

Inbraakpreventie begint bij het opbergen van je waardevolle spullen. Laat niets in het zicht slingeren, bijvoorbeeld op de campingtafel of in de voortent, ook ’s nachts niet. Zet via op je telefoon en/of tablet via ‘Instellingen’ de functie ‘Zoek/vind mijn (telefoon of tablet)’ aan. Je kunt dan op afstand persoonlijke data wissen en je apparaat blokkeren en lokaliseren. Noteer het Imei-nummer, het serienummer van je smartphone, op een vindbare plek. Je vindt het onder ‘Instellingen’ (bij dualsim beide nummers noteren). Zo kan de politie een bericht naar je telefoon sturen als deze gestolen is.

Extra sloten en alarm

Zichtbare beveiliging op caravans en campers schrikt inbrekers af. Beveilig de deuren, vensters en serviceluiken. Dit is niet eenvoudig; de merkendealer kan adviseren. Ideaal is een combinatie van sloten én stil alarm, bijvoorbeeld met raam- en deurcontacten waarop zichtbaar een rood ledlampje knippert. Je kunt stille meldingen laten doorsturen naar je smartphone.

Ben je slachtoffer van diefstal of inbraak, dan moet je aangifte doen. Dat valt vaak niet mee in het buitenland, zeker als je de taal onvoldoende machtig bent. Bekijk wat je moet doen.

Diefstal of verlies in het buitenland

Ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.