Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lpg gebruiken in camper en caravan

Wat wel en niet mag in Nederland

Veel kampeerders met een camper hebben of willen nu graag een lpg-installatie om te koken en binnen te stoken. Lpg (liquid petroleum gas) als brandstof is immers goedkoop, overal verkrijgbaar en je bent niet afhankelijk van een omruilsysteem zoals bij gewone gasflessen. Er zitten wel wat haken en ogen aan. We zetten de do’s-and-don’ts voor je bij elkaar.

Lpg inbouwen

In Nederland mag je een lpg-installatie inbouwen als die is bedoeld voor het aandrijven van de motor. Alleen benzinevoertuigen kunnen van een lpg-installatie worden voorzien. Je mag een lpg installatie gebruiken om op te koken, zolang deze tank maar niet gebruikt wordt voor de aandrijving van het voertuig. Je hebt dus een aparte gasdamptank nodig om op te koken (en/of te verwarmen). Een vast gemonteerde installatie moet aan de eisen voldoen zoals in de Regeling voertuigen, artikel 5.2.10 worden genoemd. De installatie is bij een camper onderdeel van de APK.

Koken met lpg

Lpg is goedkoop en in heel Europa goed verkrijgbaar. Dus wil je toch lpg gebruiken om op te koken? Dat kan met een losse lpg-dampgastank. Het voordeel van zo’n tank is dat je niet afhankelijk bent van een omruilsysteem, maar hij is wel een stuk duurder dan een gewone gasfles. Controleer via een dealer of vakbedrijf of de installaties in je camper of caravan geschikt zijn voor gebruik van lpg. Let er ook op of de gastank past in de gasopslag van camper of caravan (disselkast).

Een lpg-tank vullen

Lpg als brandstof voor een voertuig kun je gewoon tanken bij tankstations in heel Europa. Een losse dampgastank mag je in Nederland alleen vullen bij erkende gasvulstations, dus niet bij een tankstation langs de weg. In het buitenland mag dat, uitzonderingen daargelaten, vaak nog wel. In Nederland is het niet toegestaan losse dampgastanks te voorzien van een buitenaansluiting om te vullen.

De lpg-keuring

Keuringen voor lpg-installaties in voertuigen vallen onder de apk-keuring. Meestal is de certificering van een dampgastank na zeven tot tien jaar verlopen en moet je de tank laten herkeuren. We adviseren om de werking van een gasinstallatie en -apparatuur regelmatig te laten controleren tijdens een reguliere onderhoudsbeurt. 

Juiste mengverhouding butaan en propaan

Lpg bestaat uit butaan en propaan. De mengverhouding varieert in zomer en winter. In de zomer bevat het meer butaan, in de winter meer propaan. Butaan verdampt niet als het kouder is dan 4 graden; propaan blijft in de praktijk bruikbaar tot -30 graden. Als de lpg-installatie in de camper bij vrieskou niet is verwarmd, verdampt er dus voornamelijk propaan. Butaan blijft achter in de tank of condenseert in de leidingen. Vul je de tank keer op keer opnieuw, dan wordt het percentage butaan in de tank zo hoog dat de mengverhouding op den duur niet meer klopt. Dat heeft nadelige gevolgen voor de verbranding en de apparatuur.

 

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.