Dodehoeksticker in Frankrijk verplicht

Sinds 1 januari 2021 is een dodehoeksticker in Frankrijk verplicht voor alle voertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kilo. Dit geldt dus ook voor kampeerauto’s, ook met een buitenlands kenteken. Personenauto’s of busjes die een caravan trekken, zijn vrijgesteld van deze verplichting.

Het is mogelijk dat de wet rondom de dodehoeksticker nog verandert. Meerdere organisaties hebben protest aangetekend tegen de maatregel, waaronder Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de FFCC, de Franse zusterorganisatie van de ANWB. De kwestie is aangekaart bij de Europese Commissie, maar deze heeft zich hierover nog niet uitgesproken.

Volgens TLN geldt er tot 1 april een overgangsperiode en worden er alleen waarschuwingen gegeven. Daarna wordt er bekeurd. De boete kan oplopen tot € 135.

Wat, waar en hoeveel?

Dodehoekstickers waarschuwen fietsers, voetgangers en andere kwetsbare verkeersdeelnemers voor de dode hoeken. Dat zijn de plekken rondom het voertuig die de bestuurder niet ziet. De stickers zijn 25 cm hoog en 17 cm breed met daarop de tekst: ‘Attention - Angles morts’ (‘Pas op - Dode hoeken’). Je moet drie stickers aanbrengen op de carrosserie op een hoogte tussen 90 en 150 centimeter boven de grond: één sticker achterop en rechts van het midden en de andere twee aan beide zijkanten binnen 1 meter vanaf de voorkant van het voertuig.

De stickers kosten enkele euro’s en zijn onder andere verkrijgbaar bij tankstations in het grensgebied en online.

Tip: Koop magneetstickers. Zodra je Frankrijk hebt verlaten, kun je die van de kampeerauto halen en bij een volgende reis weer hergebruiken.

Zie ook